Visi šie asmenys vadinami socialiai remtinais, bet darbo ieškoti nė nemano. Parveždami iš kaimyninės valstybės pigesnių degalų, cigarečių arba maisto produktų, jie padoriai užsidirba. Negana to, visi šie asmenys naudojasi socialiai remtiniems asmenims suteikta lengvata Lietuvos piliečio pasą gauti nemokamai. 14 tūkstančių pasų. Tiek asmens dokumentų per 4 metus nemokamai išdavė Migracijos valdyba socialiai remtiniems asmenims, kurių daugumos veikla – kelionės į Baltarusiją.

Vilniaus migracijos valdyba bando paskelbti karą žmonėms, nuolat kursuojantiems maršrutu Lietuvos sostinė-Baltarusija. "Tai įžūlūs išlaikytiniai. Kitaip jų nepavadinsi", - rėžė Migracijos valdybos viršininkas Gintaras Bagužis.

Pasą nuolat keičiantis socialiai remtinas Francas prisipažino, kad baltarusiškus degalus iš jo dažniausiai perka taksistai, keliautojo laukiantys net prie valstybės sienos. Pirmasis antspaudas, liudijantis apie sienos kirtimą, dar dažais kvepiančiame naujame Franco pase atsirado praėjusių metų rugsėjo 25 dieną. Gruodžio 21-ąją – antspaudas paskutiniame lape. Nebelikus vietos pase vilnietis atėjo į Migracijos valdybą reikalauti naujo asmens dokumento. „Nieko draudžiama nedarau. Koks kieno reikalas, ko taip dažnai į tą Baltarusiją važiuoju? Kaip sakoma, nepagautas už rankos – ne vagis. Tegu įrodo, kad aš ką nors parduodu”, – šaipėsi Francas.

Vilniaus degalinėse praėjusią savaitę litras benzino kainavo vidutiniškai 4,75 lito, dyzelinių degalų – 4,59 lito. Palyginti su tokiomis kainomis, Baltarusija atrodo rojus: ten degalinėse benzinas – už 6100 rublių (1,8 lito), o dyzeliniai degalai – už 6300 rublių (1,9 lito).