Šiuo metu Lietuvoje savo gyvenamąją vietą yra registravę 223 vyrai, turintys pavardę Kalėda. Moterų su pavardėmis Kalėda, Kalėdienė ar Kalėdinskaitė yra 260.

Lietuvių kalbos išteklių informacinė sistema nurodo, kad ši pavardė gali būti sietina su Kalėdų dovana, samdiniui, atitarnavusiam metus (paprastai po Kalėdų) ir vykstančiam namo, duodama dovana ar kunigui ir bažnyčios tarnams, apsilankantiems apie Kalėdas, duodama duokle, teigiama pranešime spaudai.

Tačiau artėjančių švenčių nuotaikos juk jaučiamos visą gruodžio mėnesį. Tad jei smalsu, kiek Lietuvoje gyvena šio mėnesio bendrapavardžių, – jų suskaičiuotumėte kone tūkstantį. Šalyje šiuo metu gyvena 939 Gruodžiai, Gruodienės ar Gruodytės.

Tiksliai nesutariama ir dėl šios pavardės kilmės. Lietuvių kalbos išteklių informacinė sistema pateikia du paaiškinimus. Ši pavardė gali būti sietina su dvyliktuoju metų mėnesiu, tačiau ji gali būti kilusi ir iš lietuviško žodžio gruodas, reiškiančio sušalusį purvą ar žemę, stiprią šalną.

r galiausiai, turbūt nė vienas Kalėdų senelis šventėse džiugindamas dovanomis neišsiverčia be snieguolių pagalbos. O jų Lietuvoje tikrai netrūksta. Gyventojų registre šiuo metu yra net 1 334 moterys, kurios atsigrįžtų, jei šūktelėtumėte Snieguolės vardą.