Dabar N. Beselia dienas leidžia Lietuvos kalėjime, jis suimtas ir laukia teismo bausmės dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną. Pagal Baudžiamąjį kodeksą, už šį nusikaltimą skiriamas tik laisvės atėmimas, kuris gali siekti iki 8 metų.

Norėjo lengvų pinigų

Prieš tris metus dideliame fabrike pietvakarių Lenkijos mieste įsidarbinęs N. Beselia čia dirbo krovėju, o jo alga siekė 3600 zlotų (apie 780 eurų) per mėnesį. 31-erių metų vyras ieškojo galimybių užsidirbti daugiau pinigų, nes norėjo grįžti į tėvynę ir slaugyti sergantį tėvą.

„Vieną dieną pietaudamas „Telegram“ grupėje radau skelbimą, kad siūlomas darbas vairuotojams. Parašyta, kad uždarbis – nuo 12 tūkst. eurų, – Vilniaus apygardos teisme pasakojo N. Beselia. – Buvo parašyta, kad ieško įmonė „Group“, galvojau, kad tai didelė krovinių pervežimo kompanija. Parašiau ir paklausiau, kas tai per darbas.“

Maždaug po 40 minučių gruzinas sulaukė rusakalbio vyro skambučio, kuris net neslėpė, kad pasiūlymas – nelegalus, tačiau net įkliuvus didelių problemų nekils.

„Pasiūliau susitikti, bet jis kategoriškai pasakė ne, viską aptarsime telefonu. Jis pasakė, kad darbas – žmonių pervežimas. Jei mane pagaus, tai gausiu tik 500 eurų baudą, daugiau nieko. Už vieną kelionę žadėjo sumokėti 1200 eurų“, – prisiminė N. Beselia, kuris dabar yra kaltinamas sunkaus nusikaltimo padarymu.

Pasiūlymas vyrą suviliojo, todėl jau kitą dieną jis nuėjo į darbą ir pareiškė, kad išeina iš darbo ir išvažiuoja iš šalies.

Nika Beselia

Laikėsi nurodymų

Netrukus iš mįslingo naujojo darbdavio N. Beselia gavo instrukcijas – jam nurodyta važiuoti į Varšuvą, nurodyta vieta, kur ras „Mercedes“ automobilį prancūziškai numeriais.

„Sėdau į traukinį ir nuvažiavau į Varšuvą. Jis man davė adresą, ten nuėjau, jau stovėjo mašina, o rakteliai buvo viduje. Nieko netikrinęs sėdau į vidų ir išvažiavau“, – pasakojo gruzinas.

Jam taip pat buvo atsiųstos koordinatės, kur reikia nuvažiuoti. Įvedęs jas į navigaciją vyras sužinojo, kad jo laukia 400 kilometrų kelionė. Tuo metu jis dar nesuprato, kad važiuoja į Lietuvą.

„Pakeliui nebuvo jokio posto, jokios patikros, – prisiminė jis. – Galiausiai nuvažiavau į kažkokį mišką.“

Netrukus iš tamsos išniro 8 figūros, staigiai sulipusios į automobilį. Tą akimirką žmonių kontrabandininką apėmė baimė, jis suprato, kad įsivėlė į rimtus reikalus.

„Iškart supratau, kad mane pagaus. Todėl pasakiau jiems išlipti, bet jie nereagavo, jie nieko nekalbėjo, – tvirtino jis. – Tada apsisukau ir pavažiavęs gal 100 metrų pamačiau juodą automobilį su švyturėliais.“

Spruko miškais

Išsigandęs vyras šoko iš automobilio ir palikęs migrantus spruko į mišką. Ten jis praklaidžiojo visą naktį, kol prašvitus rado kelią, o kiek paėjęs ir autobuso stotelę.

„Laukiau autobuso, bet atvyko policija ir mane sulaikė ir nuvežė pas pasieniečius“, – sakė N. Beselia.

Vyrą atpažinti pareigūnams nebuvo sudėtinga – automobilyje jis paliko savo pasą ir kitus dokumentus. Pareigūnams įkliuvęs vyras iškart prisipažino.

„Pasakiau, kad esu kaltas, kad vairavau mašiną ir viskas, daugiau nieko“, – sakė jis.

Nika Beselia

Visgi, kas tie mįslingi žmonės, įtraukę gruziną į žmonių kontrabandą, nustatyti taip ir nepavyko. Siūlo galas galėjo būti N. Beselios telefonas, tačiau jis tikino, kad pametė jį bėgdamas miške.

Nepavyko nustatyti ir kam priklauso Prancūzijoje registruotas automobilis „Mercedes“, aišku tik tiek, kad jis nėra ieškomas.

Patys irakiečiai taip pat nieko naudingo paaiškinti negalėjo, jų kelionė taip pat buvo organizuota mįslingo asmens, su kuriuo bendravo telefonu.

Sumokėję tūkstančius eurų ir atskridę į Minską jie nežinomo žmogaus buvo nuvežti iki sienos, ten paleisti. Jie jau turėjo koordinates, kur jų lauks automobilis, turėjęs nugabenti į Lenkiją, o po to ir į Vokietiją.

Siūlo įkalinti 2 metams

Tardamas paskutinį žodį teisme gruzinas gailėjosi dėl savo poelgio ir prašė skirti kuo švelnesnę bausmę.

„Labai pasiilgau savo šeimos, noriu greičiau nuvykti pas juos. Prašau kuo greičiau mane paleisti. Savo kaltę dar kartą pripažįstu ir ačiū jums už viską“, – prašė jis.

Nika Beselia

Kaltinimą palaikanti prokurorė Marina Orlova anksčiau niekada neteistam vyrui siūlė skirti 2 metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau ją dar sumažinti trečdaliu, kadangi teisiamasis pripažino savo kaltę, gailėjosi ir bendradarbiavo su teisėsauga.

Prokurorė užsiminė, kad kaltinamasis nieko iš nusikaltimo neuždirbo – žadėtus 1200 eurų jis turėjo gauti tik pristatęs migrantus į Varšuvą.

O jo advokatas Vytenis Dziegoraitis įsitikinęs, kad ir tokia bausmė yra per griežta.

„Šioje byloje svarbu, vertinti tai, kad nepraėjus nei dviem su puse mėnesio byla jau išnagrinėta teisme, nors ji turi tam tikrą tarptautinį elementą. Savo elgesiu ir bendradarbiavimu su ikiteisminio tyrimo institucijomis Nika Beselia reikšmingai prisidėjo, kad procesas vyktų itin sparčiai ir kainuotų valstybei kuo mažiau“, – pažymėjo gynėjas.

Kokią bausmę skirti N. Beseliai, teismas planuoja skelbti spalio viduryje.

Suaktyvėję kontrabandininkai

Kartu su migrantu krize suaktyvėjo ir žmonių kontrabandininkai. Šiemet dėl šio nusikaltimo jau pradėti 35 tyrimai, kai pernai per tą patį laikotarpį tokių buvo 7.

Pareigūnai aktyviai stebi įtartinus automobilius, ypač pasienyje bei prie migrantų stovyklų. Tikrinamos transporto priemonės su užsienietiškai numeriais, taip pat mikroautobusai.

Dažniausiai visa schema organizuojama ne Lietuvoje. Gabendami neteisėtus migrantus įkliūna užsienio piliečiai, dažniausiai kalbantys rusiškai iš Gruzijos, Ukrainos ar Baltarusijos. Jie, kaip ir N. Beselia, dažniausiai pasakoja tik susivilioję pasiūlymu užsidirbti, bet kas už viso to stovi – nežino.

Taip pat žmonių gabenimu užsiima ir migrantai jau legaliai gyvenantys Vokietijoje ar kitose Vakaru Europos valstybėse. Paprastai jie bando padėti savo giminaičiams, draugams ar pažįstamiems.

Lietuvoje įkliuvę neteisėtai sieną kirtę migrantai paprastai net neslepia, kad jų kelionės tikslas – Vokietija ar kita Vakarų Europos šalis.

Apie meilę Lietuvai ir norą čia pasilikti jie prabyla tik atsidūrę stovyklose ir supratę, kad kalbėdami kitaip jie greičiausiai negaus prieglobsčio ir bus deportuoti į kilmės šalį.

Per šią vasarą Lietuvoje sulaikyta apie 4 tūkst. neteisėtai sieną kirtusių migrantų. Užsieniečių antplūdis vertinamas kaip Baltarusijos pradėtas hibridinis karas, kruopščiai suplanuotas diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos režimo. Migrantai šiame kare – tik įrankis.

Skelbiama, kad iš stovyklų Lietuvoje jau pabėgo 708 žmonės, o sulaikyta jų buvo tik 146.

Neaišku, kiek jų per Lietuvą į Vakarų Europą sugebėjo prasmukti nepastebėti, neoficialiais duomenimis, tą pavyksta padaryti bent 5 proc. atvykėlių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)