Lietuvos integracijos į Europos Sąjungą (ES) patirtimi su Gruzijos parlamentarais dalijosi Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas konservatorius Audronius Ažubalis bei Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narė konservatorė Rasa Juknevičienė.

Pasak A.Ažubalio, savo iniciatyva į Lietuvą atvykę Gruzijos opozicinių partijų parlamentarai domėjosi, nuo ko Lietuva pradėjo savo kelią į ES, kaip vykdė krašto reformas.

Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas Justinas Karosas BNS teigė, jog Gruzijos parlamentarų delegaciją į Lietuvą pakvietė jo vadovaujamas komitetas.

Tačiau, pasak J.Karoso, iš Užsienio reikalų ministerijos buvo gautos žodinės rekomendacijos nerengti oficialių susitikimų su minėta Gruzijos parlamento narių delegacija, nes vienas delegacijos narių - su Gruzijos valdžia konfliktuojantis prieštaringai vertinamas verslininkas Valerijus Gelašvilis.

Po šių rekomendacijų su Gruzijos parlamentarais URK bei dar keli Seimo komitetai nerengė oficialių susitikimų

Tačiau buvo surengti keli nefocialūs susitikimai su Seimo nariais.

Pasak A.Ažubalio, šiuo atveju turi būti paisoma nekaltumo prezumpcijos, todėl V.Gelašvilis kaip Gruzijos parlamento narys negali būti visiškai ignoruojamas.

Gruzijos parlamento opozicijos deputatą V.Gelašvilį praėjusių metų liepą Tbilisio centre žiauriai sumušė nežinomi asmenys.

Tąkart V.Gelašvilis atvyko gydytis į Lietuvą, kurioje anksčiau yra gyvenęs porą dešimtmečių.

Vilniuje jis sukūrė šeimą, susilaukė vaikų, įsigijo brangaus nekilnojamojo turto prestižinėse sostinės vietose.

Išrinktas į Gruzijos parlamentą jis bent po porą kartų per metus lankydavosi Lietuvoje, kurios žiniasklaida jį kartais apibūdindavo kaip "prieštaringos reputacijos" verslininką.

V.Gelašvilis buvo pareiškęs, esą jį Tbilisyje užpuolė Gruzijos vidaus reikalų ministerijos darbuotojai.

Opozicijos atstovai kėlė versijas, kad "susidorojimą" su deputatu politiniais motyvais organizavo valdžia.

Gruzijos prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą dėl V.Gelašvilio apiplėšimo ir jo asmens sargybinio ginklo pagrobimo.