Kaip sakė socialdemokratų partijos vicepirmininkas Gediminas Kirkilas, partijos valdyba nusprendė, kad pasiūlytam susitarimo tekstui bus teikiami papildomi pasiūlymai dėl socialinės atskirties mažinimą. O galutinį sprendimą priims prezidiumas, kuris posėdžiaus kitą savaitę.

„Sprendimas yra toks, kad dabar pasiūlytas susitarimo tekstas bus dar papildytas, pirmiausia, socialinės atskirties klausimais, po to jis bus derinamas su koalicijos partneriais - valstiečiais-žaliaisiais, o galutinį sprendimą turi priimti arba prezidiumas kitą savaitę, arba, galbūt prezidiumas nuspręs, kad reikia atiduoti sprendimą tarybai“, - sakė G. Kirkilas.

Pasak jo, skubėti priiminėti sutarties tarp frakcijų iki Seimo rudens sesijos nereikia.

„Čia nėra ta priežastis, kad skubėti reikėtų, šiandien koalicijos sutartis galioja, mes dar neišėjome iš koalicijos, ir turime laiko priimti sprendimus“, - sakė G. Kirkilas.

G. Palucko tonas sušvelnėjo

Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas neslėpė esąs patenkintas tuo, kaip pakrypo diskusijų dėl planų pasirašyti susitarimą eiga.

„Aš jau ne kartą kartojau, kad nėra Seimo socialdemokratų ir kitų socialdemokratų, yra socialdemokratų partija. Diskusija aš esu patenkintas, nes tikrai ir frakcija įdėjo nemažai pastangų ryškindama mūsų prioritetus, taip pat valdybos nariai išsakė savo nuomones, ir mes priėjome logiško, mano galva, sprendimo, kad šis klausimas turi būti sprendžiamas prezidiume ar taryboje“, - sakė G. Paluckas.

Partijos pirmininko nuomone, klausimas turėtų būti sprendžiamas taryboje priimant pagrindinį sprendimą dėl koalicijos išlikimo ir bendradarbiavimo formato.

„Prezidiumas nuspręs tiek formą, tiek laiką, kada tai bus padaryta, bet aš jau ne kartą esu minėjęs, kad toks formatas, kaip memorandumas yra protingas, nes jis labai aiškiai apibrėžia santykius, kurie yra galimi nutraukus koaliciją, arba nenutraukus“, - sakė G. Paluckas.

Jis pats teigė siūlysiąs prezidiumui įvertinti pateiktą frakcijos dokumentą, pradėti diskusijų etapą, pateikti bendrus siūlymus, ir tada priimti sprendimą taryboje.

Pripažino klaidą

Socialdemokratų partijos frakcija susitarimą planuoja svarstyti ir sekmadienį savo posėdyje. Frakcijos seniūnas Andrius Palionis siūlys, kad susitarimas tarp frakcijų būtų pasirašytas po prezidiumo posėdžio. Tai reiškia, kad tai būtų padaryta nelaukiant tarybos, kuri rengiama po devynių dienų.

„Todėl, kad mums tai reikia dirbti Seime, ar mes palaikome savo programą, ar ne“, - sakė A. Palionis.

Frakcijos seniūnas pripažino, kad tai buvo klaida sakyti, kad galima pasirašyti susitarimą be partijos prezidiumo svarstymo.

„Tuo labiau, kad vakar ir su valstiečių-žaliųjų partija ir frakcijos vadovu sutarėme, kad lauksime prezidiumo sprendimo“, - sakė A. Palionis.

Po susitarimu – vieta ne G. Palucko parašui

Pagal pirminį valstiečių-žaliųjų ir socialdemokratų partijų frakcijų susitarimo tekstą, numatoma užtikrinti užsienio politikos tęstinumą ir gynybos finansavimą, pradėti „socialiai orientuotą mokesčių reformą ir kitas priemones mažinančias socialinę atskirtį, didinančias dirbančiųjų pajamas, skatinančias investicijas ir ekonomikos augimą bei atkuriančias socialinį teisingumą“.

Abi frakcijos ketina sutarti svarstyti progresinių mokesčių įvedimo klausimą, galimybę visiems pradinukams užtikrinti nemokamą maitinimą ir didinti vaiko pinigus. Kurie 2018 metais siektų 30 eurų, o 2019 metais – 60 eurų.

„2020 m. vaiko pinigų suma bus lygi valstybės remiamų pajamų (toliau – VRP) dydžiui), kurį taip pat numatome didinti“, - rašoma susitarime.

Ketinama svarstyti galimybę labiau apmokestinti prabangų turtą, sutarus su Trišale taryba didinti minimalią algą ir ją sulyginti su neapmokestinamu pajamų dydžiu.

Sutarta didinti bazinę ir senatvės pensijas, palaipsniui atstatyti valstybės tarnautojų atlyginimo bazinį dydį ir atstatyti Pridėtinės vertės mokesčio lengvatą šildymui.

Taip pat planuojama be kitko tęsti švietimo reformą, vykdyti valstybės tarnybos pertvarką ir kovoti su korupcija.

Po susitarimu vietos palikta pasirašyti abiejų frakcijų Seime seniūnams Ramūnui Karbauskiui ir Andriui Palioniui.

Socialdemokratų partijos prezidiumas rengiamas rugsėjo 14 dieną, o taryba - rugsėjo 23 dieną.

Socialdemokratų partijos skyriai dėl dalyvavimo valdančiojoje koalicijoje balsuos iki rugsėjo 20 dienos. Po to ketinama sušaukti partijos tarybą, kuri priims galutinį sprendimą. LSDP prezidiumas rinksis rugsėjo 14 d.,
taryba - 23 d.