Turtingiausias rinkimuose dalyvavęs politikas, pirmas užsienietis Vilniaus tarybos istorijoje, tinklaraštininkas, buvęs dviejų Vilniaus merų priešas – tik dalis spalvų, kuriomis nudažyta būsimoji Liberalų sąjūdžio frakcija Vilniaus taryboje.

Pirminis Liberalų sąjūdžio sąrašas po kovo 1 d. balsavimo perrašytas dviem pozicijomis. Visų pirma, R. Šimašiui laimėjus mero rinkimus, partijos iškovotų mandatų skaičius padidėjo nuo 15 iki 16. Visų antra, vienas Vilniaus tarybos nario mandatą iškovojęs liberalas tikrai nedalyvaus Vilniaus valdyme – tai Šarūnas Gustainis, triumfavęs pakartotiniuose Seimo nario rinkimuose Žirmūnų vienmandatėje apygardoje.

Didžioji dalis į Vilniaus tarybą išrinktų liberalų – politikos naujokai. Yra susidūrusių su savivalda, yra ir dirbusių įtakinguose postuose, bet politinės patirties trūkumas tikrai krenta į akis. Vis dėlto R. Šimašius DELFI teigė to nesureikšminantis.

„Aišku, tam tikra patirtis savivaldoje visą laiką yra privalumas. Bet tikrai negaliu pasakyti, kad žmonės, kurie ateina su Liberalų sąjūdžiu, yra nepatyrę. Visi turi patirties tam tikroje srityje, kuri yra susijusi su savivalda. O kai kurie turi ir labai daug patirties. Tarkim, Arūną Šikštą įvardinant – tikrai džiaugiuosi, kad tokio lygio vadovas galės indėlį įnešti. Arba Audronis Imbrasas, kuris kultūros vadybos srityje turi didžiulės patirties. Vaidotas Ilgius, kuris taryboje nėra buvęs, bet ir dirbęs yra socialinės paramos centre, ir nevyriausybinių organizacijų patirties turi. Aš manau, kad komplektas patyrusių ir perspektyvių yra labai geras“, - optimizmo nestokojo R. Šimašius.

Sykiu būsimasis meras formuoja savo politinę komandą. Šis procesas jau netoli pabaigos, tačiau pavardžių atskleisti Vilniaus liberalų lyderis nenori.

„Kol kas dar nenoriu įvardinti, nors iš tikrųjų turiu kandidatūras – beveik visas. Tai bus realūs mano patarėjai, kurie patars, kaip tam tikras sritis pagerinti ir „stumti“, kaip Vilniui atnešti naują vėją. Tai nebus šiaip politiškai padalijami žmonės“, - sakė R. Šimašius.

Taigi susipažinkite – štai 16 žmonių, nuo kurių labai didele dalimi priklausys Vilniaus ateitis.

Remigijus Šimašius – posto atsisakantis Seimo narys, buvęs teisingumo ministras, buvęs Lietuvos laisvosios rinkos instituto vadovas. Patirtis savivaldoje – Vilniaus tarybos narys 2001-2006 m. Tuo metu R. Šimašius dar priklausė jungtinei liberalų partijai, kuri po skilimo pasidalijo į Liberalų ir centro sąjungą bei Liberalų sąjūdį.

Remigijus Šimašius

Linas Kvedaravičius – šis žmogus plačiajai visuomenei pirmiausiai žinomas kaip krepšinio ekspertas ir buvęs Vilniaus „Statybos“ krepšininkas. Jau keletą metų L. Kvedaravičius sukasi versle, bet nuo krepšinio taip pat nenutolsta. Politikas yra bendrovės „Pharmacells Corporation“ vadovas ir akcininkas, jam taip pat priklauso bendrovių „Sporto vystymo grupė“, „Turto valdymo projektai“ ir „DDV apskaita“ akcijos. Pretendentu į Vilniaus vicemero postą įvardijamas L. Kvedaravičius Liberalų sąjūdžiui priklauso nuo 2011 m. Patirties savivaldoje neturi.

Linas Kvedaravičius

Vidmantas Martikonis – turtingiausias kandidatas neseniai pasibaigusiuose savivaldos rinkimuose. Turto už beveik 63 mln. litų (apie 18,2 mln. eurų) deklaravęs politikas taip pat yra didžiausią patirtį savivaldoje turintis liberalas. V. Martikonis iki 2011 m. rinkimų, kuriuose liberalai patyrė fiasko, ėjo Vilniaus vicemero pareigas. Politikas pasižymėjo tuo, kad vicemeru dirbo neimdamas atlyginimo – milijonierius teigė dirbantis iš idėjos, bet ne sykį buvo linksniuojamas dėl verslo interesų. Į Vilniaus tarybą grįžtantis liberalas taip pat garsėja kaip mecenatas ir meno mylėtojas – politikas turi nuosavą skulptūrų parką, yra garsus meno kūrinių kolekcionierius. Vienas įdomesnių milijonieriaus trofėjų – nuolat pildoma dailininkų autoportretų kolekcija. Metinės V. Martikonio deklaruotos pajamos – beveik 6 mln. litų (apie 1,73 mln. eurų).

Vidmantas Martikonis

Vincas Jurgutis – pirmas, bet tikrai ne paskutinis jaunosios liberalų kartos atstovas Vilniaus taryboje. 28 metų politikas iki šiol nefigūravo didžiojoje politikoje. V. Jurgučio darbovietė – Liberalų sąjūdis. Pareigos – projektų vadovas. Nors jaunas politikas nėra labai žinomas, R. Šimašiaus pasitikėjimą jis neabejotinai turi – būtent V. Jurgutis su L. Kvedaravičiumi lydi išrinktąjį merą derybose dėl naujos Vilniaus valdžios formavimo. Būsimosios tarybos narys taip pat prisistato kaip Ukrainos palaikymo renginių organizatorius bei vienas iš akcijos „Darom“ iniciatorių. Patirties savivaldoje neturi.

Vincas Jurgutis

Arūnas Šikšta – labai patyręs, bet ne politikoje. Buvęs ilgametis „Teo LT“ generalinis direktorius gali pasigirti ir metų vadovo titulu, ir vieno brangiausiai apmokamų įmonių direktorių statusu. Šiuo metu išrinktasis tarybos narys vadovauja Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokyklai, taip pat yra Lietuvos Radijos ir Televizijos centro valdybos narys (nuo 2013), bendrovės „Financial Management Group“ direktorius (nuo 2014 m.), Centrinės ir Rytų Europos ekonominės plėtros instituto (Varšuva) valdybos narys. Patirties savivaldoje neturi.

Arūnas Šikšta

Aušrinė Armonaitė – dar viena jaunosios kartos liberalė. Gegužę 26-ąjį gimtadienį švęsianti politikė yra Lietuvos verslo konfederacijos analitikė. A. Armonaitė - buvusi Lietuvos liberalaus jaunimo organizacijos pirmininkė, aktyvi kitų jaunimo organizacijų narė, buvusi Europos Tarybos Patarėjų tarybos jaunimui narė, turi viešosios politikos analizės magistro laipsnį. Turto deklaracijoje – nulis. Tiksliau, minusas: vienintelis A. Armonaitės deklaruotas turtas yra 6 tūkst. litų skola. Metinės analitikės pajamos – apie 21,5 tūkst. litų. Patirties savivaldoje neturi.

Aušrinė Armonaitė

Audronis Imbrasas – politiko patirtimi pasigirti negalintis, bet su Vilniaus savivaldybe daug reikalų turėjęs liberalas. A. Imbrasas yra ilgametis „Menų spaustuvės“ direktorius – ši įstaiga tiesiogiai pavaldi Vilniaus savivaldybei. Būsimojo tarybos nario išsilavinimas dvejopas – 1995 m. Vilniaus universitete įgijo žurnalisto specialybę, o M. K. Čiurlionio menų mokykloje mokėsi kaip baleto artistas.

Audronis Imbrasas

Vaidas Kukarėnas – ne sykį televizijoje matytas liberalas. Tiesa, ne kaip politikas, o, pvz., kaip projekto „Šok su manimi“ dalyvis. Pagrindinė būsimojo tarybos nario darbovietė – prekybos tinklas „Rimi“, kur jis dirba kokybės vadovo pareigose. Politikas taip pat deklaruoja prie algos prisiduriantis iš papildomos veiklos: tai ir mokymai, ir renginių bei diskotekų vedimas. Patirties savivaldoje neturi.

„Lietuvos šokių dešimtuko“ pora Vaidas Kukarėnas su partnere Katerina Voropaj

Andrius Katinas – netikėta pavardė išrinktų tarybos narių sąraše. Liberalų sąraše jis buvo įrašytas gana kukliu 26-uoju numeriu, bet po reitingavimo pakilo į 10-ąją poziciją. Politikas deklaruoja gyvenantis iš nekilnojamojo turto agentūrų veiklos, bet sykiu nurodo vienas mažiausių pajamų tarp visų liberalų. Metinės A. Katino deklaruotos pajamos – vos 8895,45 Lt. Patirties savivaldoje neturi.

Markas Adamas Haroldas – viena spalvingiausių asmenybių būsimojoje Vilniaus valdžioje. Pirmas užsienietis, išrinktas į sostinės tarybą. Britas garsėja ir kaip diskotekų vedėjas, ir kaip ekscentriška asmenybė. M. A. Haroldo nuotrauka, kur jis rodo vidurinį pirštą, apsirėdęs apdriskusia suknele ir skylėtomis moteriškomis pėdkelnėmis, buvo panaudota politiniams žaidimams prieš antrąjį mero rinkimų turą – britas paaškino, jog internete sklandė kadras iš Romo Zabarausko filmo „Streikas“, kur liberalui teko mašiną daužančios riaušininkės vaidmuo. M. A. Haroldas taip pat nuskambėjo ginče su Vyriausiaja rinkimų komisija (VRK). VRK buvo atėmusi iš brito teisę kandidatuoti į Vilniaus tarybą dėl laiku nedeklaruotos gyvenamosios vietos. Teisme M. A. Haroldas įrodė savo teisumą – galbūt tai iš dalies prisidėjo prie jo šuolio iš 19-osios į 11-ąją poziciją liberalų sąraše.

Mark Adam Harold, a.k.a. Mark Splinter

Šarūnas Skučas – tarybos nariu nebuvęs, bet puikiai ją pažįstantis liberalas. Š. Skučas – buvęs Vilniaus savivaldybės kontrolierius, buvęs konservatorius. Labiausiai jis pagarsėjo tada, kai iš esmės dėl jo nuopelnų iš posto išvirto konservatorius meras Vilius Navickas. Savivaldybės kontrolierius slapta įsirašė dviprasmišką pokalbį su meru, kuris iš esmės sugriovė V. Navicko politinę karjerą. Beje, konservatoriai Š. Skučą už šį žygį išmetė iš partijos – 2011 m. rinkimuose jis jau siekė tarybos nario posto kaip Liberalų sąjūdžio kandidatas. Siekė nesėkmingai, kaip ir liberalai. Savivaldybės kontrolieriumi jis ir buvo ir prie dabartinės kadencijos Vilniaus tarybos. Tačiau Artūras Zuokas su Š. Skuču sutarė ne ką geriau nei V. Navickas, o savivaldybės kontrolieriaus atleidimas buvo vienas pirmųjų garsiau nuskambėjusių tarybos sprendimų.

Šarūnas Skučas

Justina Kašėtienė – liberalų elitui artima būsimosios tarybos narė. Liberalės darbdavys – europarlamentaras Antanas Guoga. J. Kašėtienė vadovauja A. Guogos biurui Lietuvoje ir taip pat priklauso būriui į tarybą išrinktų liberalų, kuriems yra mažiau nei 30 metų. Patirties savivaldoje neturi.

Vaidotas Ilgius – labiausiai per reitingavimą žemyn nukritęs Vilniaus liberalas. Prieš rinkimus jis Liberalų sąjūdžio sąraše įrašytas 8-uoju numeriu, bet rinkėjai jį nustūmė į 14-ąją vietą – ne taip ir toli nuo nepatekimo į Vilniaus tarybą. V. Ilgius yra „Maisto banko“ laikinasis direktorius ir garsėja visuomenine veikla. 2004–2006 metais vadovavo Vilniaus miesto socialinės paramos centrui, vėliau ėjo vadovaujančias pareigas Vilniaus savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriuje. Patirties miesto taryboje liberalas turi – tiesa, nedaug. V. Ilgius deklaruoja buvęs Vilniaus tarybos nariu nuo 2003 iki... 2003 m.

Vaidotas Ilgius

Rita Balčiūnienė – liberalo Seimo nario, buvusio švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus padėjėja. Trakų Vokėje gimusi ir užaugusi politikė čia ir liko – šiuo metu ji yra Trakų Vokės seniūnaitė, gimnazijos mokytoja ir vietos bendruomenės „Versmė“ tarybos narė. R. Balčiūnienė tarp savo pomėgių įvardija labai įdomų hobį – pieštukų kolekcionavimą.

Vytautas Mitalas – dar vienas jaunųjų liberalų atstovas ir dar vienas Seimo nario G. Steponavičiaus padėjėjas. Birželį 26-ąjį gimtadienį švęsiantis liberalas – Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto absolventas, lig šiol neturėjęs didesnių politinių pasiekimų. Patirties savivaldoje neturi.

Vytautas Mitalas

Skirmantas Tumelis – oficialiai dar ne Vilniaus tarybos narys, bet tai tik laiko klausimas. Kai į Seimą išrinktas Š. Gustainis atsisakys mandato sostinės taryboje, jis atiteks būtent S. Tumeliui. Na, o šis liberalas žinomas kaip aktyvus tinklaraštininkas ir ne mažiau aktyvus Šeškinės daugiabučių savininkų bendrijos pirmininkas, taip pat  kaip intelektualų laidos „Kas? Kur? Kada?“ dalyvis. Darbovietė – „Teo LT“, pareigos – vyresnysis analitikas. Ne sykį su liberalais kandidatavęs blogeris pagaliau švenčia pergalę rinkimuose. Patirties savivaldoje neturi, bet turi, su kuo pasitarti – liberalo uošvienė Bronė Laureckienė yra kadenciją baigiančios Skuodo tarybos narė. Tiesa, politinę estafetę ji veikiausiai perleis žentui. Su liberalais į Skuodo tarybą šiuose rinkimuose kandidatavusi S. Tumelio uošvienė nepateko tarp trijų laimingųjų, gavusių mandatus.

Skirmantas Tumelis