Šiltesnis pavasaris vis daugiau žmonių išvilioja į gatves. Karantino metu bendravimo išsiilgę žmonės dažnai buriuojasi ir pamiršta būtinas atsargumo priemones. Policija pastebi, kad Šiauliuose yra tokių vietų, kur apsaugines kaukes dėvi tik kas dešimtas.

Šiaulių miesto ir rajono policijos atstovas Marijus Macis sakė, kad gauna įvairių pranešimų apie karantino sąlygų pažeidimus.

„Išskirti visas vietas tai būtų sudėtinga, bet nubausti buvo centrinėje miesto dalyje. Be jokios abejonės, pranešimų gauname ir apie kiemuose žaidžiančius vaikus. Durti į vieną vietą ir sakyti, kad ji labai problemiška, tikri nedrįsčiau Pagal galimybes kontroliuojame visas miesto dalis“, – LNK žurnalistams pasakojo M. Macis.

Šią savaitę į viešųjų erdvių kontrolę be policijos ir savivaldybės atstovų įsijungė ir kariškiai, bei ugniagesiai gelbėtojai. Pastarieji rengia reidus ir pakėlę dronus stebi parkus, žaidimų aikšteles ir pievas, kur dažniausiai kyla sausos žolės gaisrai. Galimi pažeidimai filmuojami, o gyventojai įspėjami laikytis karantino.

Šiaulių ugniagesių atstovas Gintaras Zenis sakė suprantantis, kad oras labai gražus, todėl visi nori išeiti į lauką.

„Tačiau reikėtų prisiminti pačius elementariausius karantinui skirtus pasakymas – nesibūriuoti, neiti į viešas vietas masiškai, dėvėti kaukes, pirštines, kuo mažiau liestis prie paviršių“, – nurodymus priminė G. Zenis.

Perspėjimų paiso toli gražu ne visi. O elementarias apsaugos priemones kažin ar dėvi bent kas antras.

„Man labai yra keista matyti jaunesnius žmones, kurie eina grupėmis, kažką valgo, tačiau nedėvi kvėpavimo apsaugos priemonių. Kai kurie žmonės sąmoningi, eina ir į prekybos centrus su kaukėmis. Bet jei vizualiai palyginti tai, ką mes matome, tai 50 procentų tik dėvi kaukes“, – pasakojo G. Zenis.

Policija ne tik viešąsias erdves, bet ir miesto pakraščius dėl galimų žolės padegimų stebintys ugniagesiai džiaugiasi tik vienu – kad žolės gaisrų mažėja. Neaišku tik, ar tam įtakos turi karantinas ar nuolatinė kontrolė ir pažeidimų išaiškinimas, augantis žmonių sąmoningumas.