„Prašiau, sakiau: perdarykite man tą testą. Galbūt jis yra klaidingas. Aš jaučiuosi sveika, mano šeima sveiki. (…) Bet man skyriaus vedėjas sako: „ne, mes neperdarysime. Pasitikime savo laboratorija“, – pasakojo klaipėdietė Eglė Drūnė.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotas Eugenijus Zalagėnas pasakojo, kad, pagal spalio 15 d. sveikatos apsaugos ministro įsakymą, tyrimas besimptomiams asmenims nekartojamas.

Moteriai teko gimdyti specialiai infekuotiesiems įrengtame skyriuje. Ji pasakoja, kad gimdymas buvęs neįprastas tik dėl respiratoriaus.

„Yra reikalų pagimdyti su respiratoriumi. Gimdymas vyko natūraliai, be jokių skatinamųjų, pagimdžiau pati. Pati atsistojau nuo gimdymo stalo, susidėjau daiktus į krepšelį, ir išėjau savo kojomis į palatą.

Su akušere juokavome. Sako, kad „pas mus normaliame pogimdyviniame skyriuje retai taip būna“, – pasakojo E. Drūnė.

Po paros Eglė su naujagimiu išlydėta namo.

„Dažniausiai dabar taip ir darome. Jeigu galima pagal sveikatos būklę, išleidžiame po vienos arba dviejų parų. Naujagimiui buvo patikrinta klausa, rega, buvo siūlyta atlikti vakcinaciją dėl hepatito ir tuberkuliozės. Mama nepageidavo“, – pasakojo E. Zalagėnas.

Kilo nesusipratimų dėl skiepų, tyrimo, maitinimo

Klaipėdietė nesuprato, kam tokia skuba. Ką tik kūdikį pagimdžiusi moteris sako, kad jai nebuvo deramai paaiškinta dėl skiepų. Esą kiti medikai patarė naujagimio neskiepyti, kol situacija neaiški.

„Nėra konkrečių instrukcijų, kaip tas konkrečią situaciją veikia. O galbūt jos yra, bet nėra užtikrinamas mechanizmas, kaip tomis instrukcijomis reikia vadovautis. Kadangi, kaip ir minėjau, mane išrašė po paros su trupučiu laiko, kūdikiui neatliko genetinio tyrimo po dviejų parų“, – pasakojo E. Drūnė.

Esą dėl būtino genetinio testo, kuris turi būti atliekamas visiems naujagimiams, kad jie būtų apsaugoti nuo grėsmingų pasekmių, kilo nervų karas. Ligoninė aiškino, kad testą atliks poliklinika.

„Tyrimas dėl medžiagų apykaitos sutrikimo, pagal ministro įsakymą, atliekamas antrą-penktą parą, todėl gydytoja neonatologė kartu su paciente susiskambino su šeimos gydytoja, išsiaiškino, kad tą tyrimą reikės paimti poliklinikoje, ir išrašė lapelį šitam tyrimui“, – dėstė E. Zalagėnas.

Bet poliklinika paaiškino, kad rizikos nenori. Esą – nieko tokio, testą bus galima atlikti ir po poros savaičių. Tada klaipėdietė susisiekė su genetike, nurodžiusi, jog delsti negalima, antraip tyrimas bus netikslus. Ir atkakli motina nenusileido.

„Tiek genetinis testas mano, kaip motinos, atkaklumo dėka buvo padarytas, tiek ir padarysime tuberkuliozės skiepą“, – sakė E. Drūnė.

Klaipėdietė sako tokių biurokratizmo pinklių niekam nelinkinti. Pasakojo pati sužinojusi, kad ir kūdikio nepatariama maitinti, jeigu mama vartoja kraują skystinančius vaistus, kurie skiriami nuo COVID-19, nes nežinoma, ar jų nepatenka į motinos pieną, ir, ar tai nėra pražūtinga naujagimiui.

„Tokia situacija nėra įprasta. Mokomės visi kartu“, – reagavo E. Zalagėnas.

Po penkių dienų klaipėdietė pasiekė, kad jai būtų atliktas pakartotinas COVID-19 testas. Jis – jau neigiamas. Moteris net suabejojo, ar apskritai sirgo.

Klaipėdoje nuo spalio gimdė šešios koronavirusu užsikrėtusios gimdyvės. Visi gimę kūdikiai – sveiki.