Nedarbingumo kontrolės specialistai neslepia, kad pasitaiko piktnaudžiavimo liga atvejų, tačiau pripažįsta, kad jų įrodyti praktiškai neįmanoma.

Prieš apklausas susirgo

Kitą savaitę bus mėnuo, kai serga buvęs Prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Remigijus Ačas. Jis gydosi Vilniaus universitetinėje greitosios pagalbos ligoninėje, nors ligos diagnozė nėra aiški iki šiol. Gydytojai nelinkę komentuoti, kuo serga buvęs Prezidento patarėjas, o Vilniaus apylinkės prokurorai neslepia dėl R.Ačo ligos nesitikį bylos baigti, kaip tikėtasi, iki sausio vidurio. Tyrimą dėl galimo buvusio Prezidento patarėjo Remigijaus Ačo kišimosi į policijos pareigūnų darbą pradėjusi Vilniaus apylinkės prokuratūra iki šiol neturėjo galimybės apklausti R.Ačo.

Buvusio patarėjo nesulaukia ir Kelmės rajono policijos komisariato darbuotojai, prieš susergant R.Ačui, leidę suprasti, kad į apklausą R.Ačas gali būti atvesdintas jėga. Dėl greičio viršijimo policijos pareigūnai nori iškelti buvusiam Prezidento patarėjui administracinę bylą, tačiau šis vengia rodytis komisariate.

Noriai partijos bičiulio sveikatos būklę komentuoja liberaldemokratų pirmininkas V.Mazuronis, nurodydamas ir ligos priežastį - psichologinį smurtą. “Medikai negali nustatyti, kas jam yra. Kraujas blogas, o kodėl, nežinoma. Tačiau jo sveikatos būklė labai bloga, vargu ar artimiausiu metu bus galimybė jį apklausti”, - teigė V.Mazuronis.

R.Ačas sirgti pradėjo gruodžio 18 dieną. Vadinasi, ligoninėje jis guli jau tris savaites, paprastai stacionare vidutiniškai ligoniai gydomi apie dešimt dienų.

Premjeras pastebi keistų sutapimų

Šią savaitę netikėtai susirgo ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas generolas Algimantas Songaila. Medikai generolo sveikatos būklės taip pat nekomentuoja, argumentuodami tuo, kad A.Songailos sveikata - jo asmeninis reikalas.

Šią savaitę premjeras Algirdas Brazauskas gavo ataskaitą apie kontrabandą ir korupciją VSAT, todėl A.Songaila būtų priverstas aiškintis dėl savo ir pavaldinių darbo. Neoficialiais duomenimis, ataskaitoje surinkti faktai rodo, kad A.Songaila nesugeba vadovauti VSAT.

Algirdas Brazauskas pareiškė, jog VSAT vadovo elgesį įvertins tik pasikalbėjęs su pačiu A.Songaila, kuris šiuo metu gydosi ligoninėje. Be to, premjeras užsiminė, kad tik po pokalbio apsispręs, ar A.Songaila gali likti savo poste. Tačiau toks pokalbis artimiausiu metu neįvyks, o sergančio generolo pagal šalies įstatymus atleisti iš darbo negalima.

Premjeras A.Brazauskas pripažįsta pastebintis keistų sutapimų, kad pareigūnai suserga tuomet, kai reikalai ima klostytis jiems nepalankia linkme. “Tokie faktai kelia abejonių, tačiau jei tie žmonės guli ligoninėse, vadinasi, jie serga. Kol kas nė vienas gydytojas nepasakė, kad taip nėra”, - sakė premjeras A.Brazauskas.

Kol kas premjeras nesvarsto, ko derėtų imtis, kad nebeliktų tokios praktikos. Jis sako suprantantis, kad įrodyti simuliavimo faktus - labai sunku.

Visus apima ligos

Staigūs susirgimai būdingi ne tik vadinamojo prezidentinio skandalo herojams, bet ir kitiems aukštiems pareigūnams. Liepą, kilus teisėjų skandalui, kai paaiškėjo galimos teisėjų korupcijos faktai ir Prezidento Rolando Pakso dekretu dėl įtarimų korupcija iš pareigų buvo atleisti Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininkas Arvydas Gudas, Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininkas Darius Japertas bei Biržų rajono apylinkės teismo pirmininkė Palmira Linkevičienė, teisėjus taip pat pradėjo kamuoti netikėtos ligos.

Liga pasiaiškinimu tapo ir tuomet, kai Vilniaus apygardos teismas ėmėsi nagrinėti iš darbo atleistų teisėjų skundus. Lapkritį teismas nepradėjo nagrinėti buvusios Biržų rajono apylinkės teismo pirmininkės P.Linkevičienės bylos, nes į posėdį neatvyko nei buvusi teisėja, nei jos advokatas Kęstutis Čilinskas. Advokatas pranešė, kad jis guli ligoninėje ir iki sausio vidurio negalės dirbti.

Ligos vasaros pradžioje kamavo ir dviprasmiškais viešais pareiškimais pagarsėjusį Vidaus reikalų ministerijos sekretorių Joną Liaudanską. Vidaus reikalų ministras Virgilijus Bulovas net kelias savaites negalėjo priimti sprendimo dėl J.Liaudansko likimo, nes jis sirgo. Pasveikęs sekretorius liko savo poste.

Susergama lemiamomis akimirkomis

Vasarą prasidėjus kelių blokadoms, staiga buvo susirgęs ir Žemės ūkio rūmų pirmininkas Jonas Ramonas. Kauno medicinos universiteto klinikų Kardiologijos klinikoje J.Ramonas atsidūrė sunegalavęs dėl širdies. Žemės ūkio rūmų pirmininką Joną Ramoną mitinguotojai laikė savo lyderiu. Tuomet būta ir ironiškų kalbų: neva kol žemdirbiai saulės kepinami keliuose gina savo teises, rūmų pirmininkas, vengdamas atsakomybės, guli vienvietėje palatoje.

Medikai, remdamiesi įstatymais, apie paciento ligą tuomet kalbėti atsisakė. Kardiologijos klinikos 1-ojo kardiologijos skyriaus Ūmaus miokardo infarkto sektoriaus gydytoja Gražina Barauskienė tepasakė, kad Jonui Ramonui diagnozuota priešinfarktinė būsena ir jis nukreiptas tolesniam gydymui ambulatoriškai.

Ligos nuolat kankina ir Seimo narį Vytautą Šustauską. Ne kartą yra buvę atvejų, kai ligos paūmėdavo parlamentaro elgesį pradėjus svarstyti Seimo etikos ir procedūrų komisijai. Parlamentaras vaikščiodavo Seimo rūmuose, tačiau paklaustas, kodėl nedalyvauja komisijos posėdyje, aiškindavosi sergąs.

Pavasarį renkant sostinės merą, netikėtai iš Vilniaus miesto tarybos posėdžio dingęs Tarybos narys liberalas Vilmantas Drėma, kurio ieškojo ir policija, ir artimieji, buvo rastas ligoninėje.

Tame posėdyje buvo ketinama rinkti sostinės merą. Posėdyje dalyvavo 26 Tarybos nariai iš 51. Į mero postą pasiūlytą liberalą A.Zuoką parėmė ne tik 24 mandatus turėjusi opozicija, bet ir prie jos prisidėję du Lenkų rinkimų akcijos nariai.

Tačiau mero rinkimuose nebalsavo vienas liberalas - V.Drėma, kurio balso ir pritrūko, kad A.Zuokas būtų išrinktas meru. Vėliau paaiškėjo, kad V.Drėma ketvirtadienio naktį praleido Santariškių klinikų Kardiologijos skyriaus reanimacijos palatoje.

Atstatydino sergantį Kauno merą

Ligos netikėtai apninka ir Kauno miesto tarybos narius. Erikas Tamašauskas, kai buvo imtasi jo atstatydinimo iš mero pareigų procedūros, buvo paguldytas į Kauno medicinos universiteto klinikų Kardiologijos klinikos reanimaciją. Tuomet medikai aiškino, kad į ligoninę politikas pateko dėl stiprių skausmų širdies plote ir padidėjusio kraujospūdžio. Kaip įprasta tokiose situacijose, ir tąkart apie mero būklę medikai informuoti atsisakė, teigdami, jog tokią informaciją jie teikia tik ligonio artimiesiems.

E.Tamašauskas susirgo tuomet, kai Tarybos frakcijos pareikalavo mero pasiaiškinti dėl kai kurių jo sprendimų. Sutarę palaukti mero paaiškinimų bei teisėsaugos institucijų išvadų pretenzijas reiškę merui politikai savo žodžio nesilaikė ir atstatydino sergantį miesto vadovą.

Nedarbingumo lapelis - gynėjų triukas

Teisininkai pastebi, kad liga yra ir vienas iš gynėjų triukų, kai stengiamasi vilkinti teisinius procesus. Šis triukas dažnai naudojamas, kai artėja senaties terminas.

Tokiu būdu buvo vilkinama 1991 metų sausio 13-osios perversmo byla. Vilniaus apygardos teismui tuomet net tris mėnesius nepavyko pradėti teisminių ginčų dėl teisiamojo Leonido Bartaševičiaus, o po to dėl advokatės ligos.

Kai L.Bartaševičius grįžo iš ligoninės, o teismas ketino rinktis į posėdį, tuomet buvo pranešta, jog susirgo jo advokatė.

Kauno miesto apylinkės teismas net kelis kartus buvo priverstas atidėti baudžiamosios bylos, kurioje buvęs Kapitalistų klubo prezidentas Arvydas Stašaitis ir keturi jo bendražygiai kaltinami finansiniais pažeidimais, nagrinėjimą.

Teismas bylos nagrinėjimą nuolat atidėlioja todėl, kad Arvydas Stašaitis posėdžių išvakarėse teismą informuoja, jog serga tuberkulioze ir gydomas Romainių tuberkuliozės ligoninėje.

Sirgo ir beveik visi kaltinamieji praėjusių metų pabaigoje baigtoje nagrinėti automobilių vagysčių ir turto prievartavimo byloje, kurioje teismas išteisino Henriką Daktarą.

Ar sveikatos priežiūros įstaigos pagrįstai išduoda nedarbingumo lapelius, kontroliuoja Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos (VSDFV) Pašalpų ir nedarbingumo kontrolės skyriaus, taip pat jos teritorinių skyrių gydytojai. Tačiau iki šiol šio skyriaus specialistai nė karto netyrė, ar tikrai serga skandalingai pagarsėję aukšti pareigūnai.