„Noriu pradėti nuo to, kad jeigu tie gandai pasitvirtintų, tai aš sveikinu tokią iniciatyvą. Apie tai mes, „valstiečių“ šešėlinė Vyriausybė, kalbėjome, sakėme, kad geriausia išeitis iš padėties yra ne atstovybės uždarymas, bet pavadinimo pakeitimas, kas leistų deeskaluoti įtampą ir sumažinti nuostolius mūsų verslui“, – žurnalistams Seime teigė G. Surplys.

Vis dėlto Užsienio reikalų komiteto narys negali pasakyti, ar gandai apie Taivaniečių atstovybės Lietuvoje keitimą yra tikri, nes tikina negaunantis informacijos apie Lietuvos užsienio politikoje daromus sprendimus. Pasak jo, svarbi informacija nepasiekia ir kitų opozicijai priklausančių komiteto narių.

„Tačiau ar tie gandai tikri, aš pasakyti negaliu, kadangi Lietuvos užsienio politikoje susiklostė tokia paradoksali situacija. Galbūt dėl to, kad aš esu šešėlinės Vyriausybės narys, galbūt dėl to, kad aš esu opozicijos atstovas, bet aš informaciją apie mūsų užsienio politikos sprendimus sužinau tik iš užsienio žiniasklaidos“, – sakė G. Surplys.

„Tai šiandieną mes trumpai apsikeitėme nuomonėmis tarp Užsienio reikalų komiteto narių ir situacija yra ta pati: mes nežinome, kaip iš tikrųjų yra, mes nežinome, kokį deeskalacijos planą užsienio reikalų ministras yra pateikęs prezidentui“, – pridūrė jis.

G. Surplio teigimu, panašu, kad apie Lietuvos užsienio politiką dabar geriau nei Užsienio reikalų komiteto nariai ar Lietuvos žurnalistai žino užsienio žiniasklaidos atstovai.

„Taip kad keista, bet, panašu, jog Lietuvos užsienio politika, viešoji diplomatija vykdoma ne per Lietuvos, bet per užsienio žiniasklaidą. Arba mes turime labai didelę informacijos nutekėjimo krizę“, – sakė jis.

Naujienų agentūra „Reuters“ antradienį skelbė, kad du šaltiniai ją informavo, jog siekdami numalšinti įtampą su Kinija, Lietuvos pareigūnai svarsto pakeisti Taivaniečių atstovybės Vilniuje pavadinimą kinų kalba.

Lietuvai leidus Vilniuje veikti Taivaniečių atstovybei, paaštrėjo Vilniaus ir Pekino santykiai. Kinija teigia, kad sprendimas pavadinti atstovybę „Taivaniečių“ vardu rodo šios salos mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei, o tai, komunistinės valstybės atstovų įsitikinimu, prieštarauja „Vienos Kinijos“ politikai. Dėl jai neįtinkančio atstovybės pavadinimo Kinija ėmė Lietuvai taikyti ekonominio ir politinio spaudimo priemones.

Visgi užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tvirtino, kad Kinijos įniršį sukėlęs Taivaniečių atstovybės pavadinimas yra oficialus tik anglų ir lietuvių kalbomis. Tuo tarpu kinų kalba, tikino ministras, atstovybę taivaniečiai nusprendė įvardinti patys. Tai, pasak jo, nėra oficialus pavadinimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)