Jis priminė, kad tik pasibaigus karantinui buvo sutarta, kad nuo rugsėjo 1–osios dienos, dalyvių skaičius renginiuose nebebus ribojamas. Tačiau vis blogėjant epidemiologinei situacijai, kai kurie aspektai buvo pakoreguoti.

„Tų renginių, kurie nori sulaukti virš 300 žmonių, organizatoriams yra nustatyta prievolė bilietus pardavinėti elektroniniu būdu, arba užregistruoti visus renginio dalyvius“, – sakė G. Surplys.

Visuomenės informavimo grupės vadovas laidoje sakė, kad po šio sprendimo dėl renginio dalyvių registracijos, sulaukė renginių organizatorių priekaištų, kad taisyklės keičiamos viduryje kelio, kai bilietai į renginius rugsėjį ar spalį jau parduoti, ar organizuojami nemokami renginiai.

„Yra įvesta prievolė renginio organizatoriams ir toliau tą renginį organizuoti, tačiau užregistruoti dalyvius. Tai galbūt skamba įdomiai, gal grėsmingai, bet viskas yra teisėta ir tvarkinga. Tiesiog reikia surinkti renginio dalyvių vardą, pavardę, telefono numerį ir adresą, kur gyvena.

Tai reikalinga tam, kad jei būtų išaiškinta, kad renginyje dalyvavo koronaviruso užsikrėtęs žmogus, tai būtų galima visus perskambinti ir įspėti, kad turėjote ilgą artimą kontaktą“, – šio sprendimo logiką aiškino G. Surplys.

Visuomenės informavimo grupės vadovas laidoje teigė, kad NVSC, turėdami sąrašą renginių dalyvių, galės greičiau visiems pranešti apie galimą kontaktą su sergančiuoju.

„Aš sakyčiau, kad tikrai bus informuojami ir perspėjami tie žmonės, kurie turėjo glaudžiausią artimą kontaktą. Jei renginys su sėdimomis vietomis, nebus sunku išsiaiškinti, kur jis sėdėjo. Jei renginyje visi stovėjo, tada NVSC specialistai paskelbia, kad šiame renginyje buvo užsikrėtęs, tai kiekvienas, kuris tokiame renginyje dalyvavome, turime galimybę ir ją reikėtų pasinaudoti – paskambinti į NVSC ir paklausti dėl tolesnių rekomendacijų“, – kalbėjo jis.

G. Surplys negalėjo konkrečiai pasakyti, kiek žmonių atsisako nurodyti kontaktus epidemiologams. Tačiau ragino nesibaiminti.

„Jeigu jūs užsikretėte, bendravote su užsikrėtusiu, tai nėra nusikaltimas, niekas jūsų už tai nebaus. Baimintis kažkokių pasekmių nereikėtų ir slėpti tos informacijos. Mes nekalbame apie kažkokią mazochistinę bausmių sistemą, mes kalbame apie virusą, kuris užklupo visą pasaulį. Taigi, niekas nesiruošia čia nieko bausti, jei nėra piktybinių pažeidimų“, – kalbėjo Visuomenės informavimo grupės vadovas.

Delfi primena, kad per ketvirtadienį buvo patvirtintas rekordinis naujų koronaviruso susirgimų skaičius, net 48.