Į „Delfi“ kreipėsi skaitytoja, kuri teigė buvusi suklaidinta viešumoje pateiktos informacijos apie reikalavimus dėl skiepų.

„Interneto puslapyje ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas | Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija (lrv.lt) (paskutinė atnaujinimo data: 2021-06-17) teigiama, kad (cituoju):

– kertant Lietuvos sieną ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas galioja pasiskiepijus „Comirnaty“ vakcina – po antros dozės suleidimo praėjus 7 paroms.

– Laisvesnės karantino priemonės taikomos asmenims, kurie yra pasiskiepiję viena iš šių COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vakcinų: praėjus 1 savaitei po „Comirnaty“ ar „COVID-19 Vaccine Moderna“ vakcinos antrosios dozės suleidimo pagal skiepijimo schemą“, – surastą informaciją citavo skaitytoja Vilma.

Ji paaiškino, kad vadovaujantis šia oficialia informacija, jau buvo suplanuotas jos grįžimas į Lietuvą iš užsienio ir išpildomos visos sąlygos.

Lietuviai grįžo namo specialiais reisais.

„Tačiau staiga internetiniame puslapyje Re-open EU (europa.eu) pasikeičia informacija ir teigiama, kad ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas galioja praėjus 14 dienų po antrosios vakcinos dozės (arba vienkartinės dozės, tik 1 dozės) pavartojimo“, – pasakojo Vilma.

Moteris pastebėjo, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) teigė, kad grįžus į Lietuvą ir praėjus mažiau nei 14 dienų po 2 vakcinos dozės, bus reikalinga 10 dienų izoliacija.

„Ir staiga tokie reikalavimai atsiranda per vieną naktį, kai žmonės laukė daugiau nei metus, kad galėtų grįžti į savo šalį laikydamiesi visų įmanomų tuo metu galiojusių taisyklių.

Nemoku apibūdinti, koks jausmas apima, kai į Lietuvą nebuvo grįžta daugiau nei 1,5 metų dėl šios pandemijos ir kai rodos, viskas išpildoma, staiga pakeičiami teisės aktai.

Kokiais argumentais, tyrimais remiamasi darant tokius sprendimus? Kodėl ES šalys taiko skirtingus įsigaliojimo terminus ES Skaitmeniniam COVID pažymėjimui?“, – piktinosi skaitytoja.

Teigia informaciją atnaujinę iškart

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) teigia, kad informacija apie pasikeitimus buvo atnaujinta iškart.

„Šiandien (ketvirtadienį – „Delfi“) įsigaliojus pakeitimams informacija SAM tinklalapyje buvo atnaujinta. Informacija apie pakeitimus viešojoje erdvėje pasirodė dar pirmadienį, kai jiems pritarė Vyriausybė.

Vilniaus oro uostas

Primename, kad ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas yra duomenų apie asmenį pateikimo forma, kuri padeda įvertinti, ar asmeniui gali būti pritaikytos ribojimų išimtys arba švelnesnės karantino sąlygos. Taisykles valstybės nustato pačios ir jos gali skirtis, nes valstybės skirtingai vertina epidemiologinę situacija, o ir pati situacija yra skirtinga. Tačiau ES lygiu yra tariamasi dėl taisyklių suvienodinimo“, – rašoma „Delfi“ atsiųstame ministerijos komentare.

Paaiškino, kokie reikalavimai galioja dabar

NVSC paaiškino, kad teisės akto pakeitimas, nustatantis vienodą terminą pasiskiepijusiems bet kuria iš keturių vakcinų, po kurio gali būti taikomos izoliacijos išimtys, įsigaliojo 2021-06-17.

Pagal šį pakeitimą, grįžus iš užsienio izoliacija netaikoma turintiems asmens sveikatos priežiūros įstaigos dokumentą, konkrečios šalies skiepijimų sertifikatą arba tarptautinį skiepijimų sertifikatą, nurodantį, kad asmens skiepijimas viena iš šių COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vakcinų („COVID-19 Vaccine Janssen“, „Comirnaty“, „COVID-19 Vaccine Moderna“ ar „Vaxzevria“) pagal valstybės, kurioje buvo atlikta vakcinacija, kompetentingos institucijos patvirtintą skiepijimo schemą yra baigtas, jei po COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vakcinos dozės suleidimo yra praėję ne mažiau kaip 14 dienų ir asmuo buvo paskiepytas:

– antra vakcinos doze, kai skiepijimo schemą sudaro dvi vakcinos dozės;
– viena vakcinos doze, kai skiepijimo schemą sudaro viena vakcinos dozė;
– bent viena vakcinos doze, kai vakcina suleista asmeniui, kuris
persirgo COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) ir diagnozė buvo
patvirtinta remiantis teigiamu SARS-CoV-2 PGR tyrimo rezultatu.

Šiuo teisės akto pakeitimu taip pat buvo įtvirtinta nuostata, kad suėjus 14 dienų po vakcinos suleidimo, izoliacija trumpinama. Todėl NVSC norėtų atkreipti dėmesį, kad tokiais atvejais, kai grįžus iš užsienio po paskiepijimo nėra praėję 14 dienų, izoliuotis reikia ne 10 dienų, bet tik iki to termino kol sueis 14 dienų po paskiepijimo.

Apie tai, kad būnant izoliacijoje suėjo 14 dienų terminas po paskiepijimo, izoliuoti asmenys gali pranešti Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui užpildydami šią formą internetu nvsc.lrv.lt/sutrumpinti ir izoliacijos terminas jiems bus sutrumpintas, teigiama institucijos pateiktame atsakyme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (197)