„Į teismą neturtinei žalai atlyginti daviau juos abu, nes abu žinojo, kad aš auginu jų vaiką, ir neteisėtai man perkėlė savo teisėtas pareigas“, - DELFI sakė vyras, neturtinę žalą įvertinęs šimtatūkstantine suma, tačiau prisiteisęs tik pinigus, po skyrybų buvusiai žmonai mokėtus už, kaip vėliau paaiškėjo, ne savo sūnaus išlaikymą.

DELFI pašnekovo įsitikinimu, grąžinti jam vien „alimentus“ neteisinga: „Moteris visada žino, ar savo vaiką augina, o vyrai – nebūtinai. Siaubinga, kad taip galima pakišti vaiką ir po kelerių metų, kai jau baigėsi didieji sunkumai ir bemiegės naktys, prisistatyti: aš tikrasis tėvas“.

Andrejus prisiminė iš visos širdies laukęs gimstant sūnaus: „Norėjau išleisti į gyvenimą, kad sportuotų, viską jam duoti, kad nevargtų kaip aš, viską gyvenime turėtų - ir še tau“.

Gyvenimas kirto dar vieną smūgį

Po skyrybų su žmona jis „ant karštųjų“ bandė gyventi su kita moterimi, tačiau po kelių mėnesių suprato, kad savo vaikui daug daugiau galės duoti gyvendamas vienas. „Pajutau, kad arba reikia gyventi su antra šeima ir su nauju žmogumi viskuo dalytis, arba net nepradėti. Man prioritetas buvo vaikas, pastatyti jį ant kojų. Todėl nutariau su drauge santykius nutraukti“, - pasakojo vyras, kuriam netrukus gyvenimas kirto dar vieną smūgį.

Andrejus gavo šaukimą į teismą dėl tėvystės nuginčijimo.

„Įdomiausia tai, kad tėvystės nustatymo išlaidas Trakų apylinkės teismas skyrė apmokėti man. Tai jau buvo visiškas absurdas: už ką turiu mokėti? Ką, aš jį verčiau su savo žmona gulėti? Tiesa, Vilniaus apygardos teismas šį sprendimą nuginčijo, pripažindamas, kad išlaidas privalo apmokėti tikrieji vaiko tėvai“, - pasakojo Andrejus.

Paklaustas, ar prisimena tą dieną, kai paaiškėjo DNR tėvystės nustatymo rezultatai, DELFI pašnekovas pripažino laukęs stebuklo – kad įvyko klaida ir tikrasis tėvas yra jis.

Paliko pliką basą

„Man tėvystės nuginčijimas buvo šokas, nes tam vaikui norėjau atiduoti viską“, - kartojo Andrejus ir prisiminė, kaip žmona siūlė parduoti jo turimus sklypus ir investuoti į jos butą.

„Tada aš buvau prieš, sakiau, kad nekilnojamasis turtas – žemės Šiauliuose – bus sūnui, kai užaugs, kad galėtume nupirkti butą Vilniuje, galėtų studijuoti, nes nenorėjau, kad jis gyventų kaip aš, rūpėjo pastatyti ant kojų, kad viską iš karto turėtų ir galėtų siekti savo tikslų“, - sakė šiaulietis.

Kad Andrejus nėra vaiko tėvas, galutinai paaiškėjo 2009 metais, tačiau vyras prisipažįsta tik dabar pradedantis atsigauti nuo šios žinios.

„Manim buvo negailestingai pasinaudota. Jis buvo vedęs vyras, matyt, nenorėjo vaiko. O mano žmona visus tuos metus jam buvo kaip meilužė. Kai išėjau, ji padarė taip, kad jis ateitų pas ją, nes liko be darbo. Kaip pasakojo jo žmona, išeidamas iš namų jos vyras išsinešė viską, su vaikais palikdamas pliką basą – nuo sąskaitų nuėmė 30-40 tūkst. litų. Tačiau dabar jo žmona dar laimingesnė, kad jis išėjo“, - nuoskaudos neslėpė šiaulietis.

Tėvystės nustatymo kaina

Buvusią žmoną ir jos vaiko tėvą Andrejus padavė į teismą dėl moralinės žalos atlyginimo, „kad kiti vyrai ir moterys žinotų, jog privalo patys auginti savo vaikus, o jei kyla abejonių dėl tėvystės, tai nevilkintų: DNR tėvystės nustatymas kainuoja vos 700 litų”.

„Kam savo vaiką kišti auginti kitam žmogui? Žinau nemažai atvejų, kai moterys taip padaro. Tačiau vyrai, nežinodami, kad augina ne savo vaikus, praranda gyvenimo metus. Ateina kitas žmogus ir pareiškia, kad tėvas – jis. Kaip jaustis? Man iš tų metų, kai turėjau sūnų, kurio netekau, liko tik nuotraukos. Vaiko irgi gaila, jis neteko artimųjų iš mano pusės, krikštatėvių. Ir mes su juo nebebendraujame. Koks po viso to bendravimas gali būti?“ - klausė ketverius metus tėvu pabuvęs, o paskui be sūnaus likęs vyras.

Už vaiko ir buvusios žmonos išlaikymą, mokslus Andrejus siekė prisiteisti šimtatūkstantinę sumą. Tačiau į kelis kartus užduotą klausimą, kiek tiksliai, jis taip ir neatsakė. Kartojo, kad neteisinga buvo priteisti žmonai tik „alimentus“ ir nesuprato, kodėl teismui „visus tuos metus leisti“ jo pinigai nebuvo argumentas.

Apiplikytą vaiką gydė ligoninėje

Prisimindamas dieną, kai išėjo iš namų, šiaulietis sakė, jog negalėjo pakelti žmonos neištikimybės: „Galima sakyti, išėjau su dešimtine litų kišenėje. Susirinkau savo daiktus ir išėjau, nes nebejaučiau pasitikėjimo žmona ir nebenorėjau dėl to žmogaus aukotis“.

Po skyrybų teismas nutarė, kad sūnus nedarbo dienas leis su juo. Kaip prisiminė Andrejus, ne su mama, o su juo vaikas gydėsi ir ligoninėje, kai netyčia apsiplikė kava.

„Kai taip atsitiko, į ligoninę lėkiau, kiek automobilis leido. Kadangi žmonai „darbo specifika neleido“ gultis su vaiku į stacionarą, atsiguliau aš. Daugiau nei tris savaites gulėjom“, - sakė Andrejus.

Ypač jam skaudu prisiminti dieną, kai jis su vaiku parvažiavo iš ligoninės, o žmona „grįžo vėlai vakare ir dar išgėrusi“. Po šio ir kelių kitų įvykių vyras pradėjo įtarti, kad moteris jam neištikima.

„Ji tai neigė, prisiekdama savo tėvo mirtimi. Patikėjau, nes tokiais dalykais nejuokaujama“, - sakė vyras.

Šeimos biudžetas buvo bendras

Poros bendro gyvenimo pradžioje šeimos biudžetas buvo bendras. „Ir kortelė, ir pinigai pas ją būdavo, o paskui pradėjau pastebėti, kad namuose šaldytuvas vis tuščias, nėra ko valgyti. Pats pradėjau iš savo pinigų maitinti, rengti sūnų“, - prisiminė DELFI pašnekovas, pridurdamas, jog, matyt, jau tada žmona paslapčia nuo jo pradėjo kaupti pinigus gyvenimui atskirai.

Bendro gyvenimo pradžioje buvusi šiauliečio žmona Kauno technologijos universitete  nutarė siekti magistro laipsnio - mokytis finansų ir bankininkystės. „Su visais važinėjimais dvejų metų mokslai kainavo apie 14 tūkst. litų. Aš asmeniškai mąsčiau, kad verta investuoti į mokslus, nes po jų ji gaus geresnį darbą, o pajamos grįš į šeimos biudžetą“, - pasakojo Andrejus.

Tačiau taip neatsitiko. Pasak jo, po skyrybų buvusi žmona dargi pradėjo trukdyti jam susitikti su sūnumi. Vietos vaiko teisių apsaugos tarnyboje jam buvo sunku išspręsti šią problemą, tad kreipėsi „tiesiai į Rimantę Šalaševičiūtę“.

„Kiek žinau, ta Vaiko teisių apsaugos tarnyba gavo papeikimą. O žmona liko nenubausta tik todėl, kad prie grafiko, kada turiu teisę matytis su sūnumi, nebuvo nustatytos tikslios valandos“, - atkreipė dėmesį Andrejus.

Jaučiasi ciniškai išnaudotas

Tuomet, kai šeima išsiskyrė, tikrasis vaiko tėvas „irgi tyliai išsiskyrė su savąja“.

Kaip vėliau sužinojo Andrejus, jo žmona su vaiko tėvu ilgai dirbo toje pačioje įmonėje ir „niekam nebuvo paslaptis jų santykiai“.

„Man nesuprantama, kaip jis galėjo nesuvokti, jog vaikas gali būti ir jo! Juk galėjo sąžiningai ir iš karto nustatyti tėvystę. Kodėl tai reikėjo padaryti, kai vaikas paaugo? Tik po penkerių metų suvokė, kad po lytinių santykių gimsta vaikai? Juokinga klausyti, kai 40 metų sulaukęs žmogus, kuris turi šeimą ir du vaikus, to negalėjo numatyti“, - apgautas ir ciniškai išnaudotas jaučiasi Andrejus.

Buvusi žmona: neprivalau apie tai kalbėti

DELFI pavyko susisiekti su buvusia Andrejaus žmona Laima (pavardė neminima dėl etinių sumetimų, nenorint atskleisti vaiko tapatybės – DELFI) .

Pasak moters, ji nėra viešas asmuo ir neprivalo nieko komentuoti. „Galiu pasakyti, kad ši istorija atskleista tik iš vieno žmogaus pusės. Ji – paini ir sudėtinga, pagaliau man būtų skaudu apie tai kalbėti, o ir tikslo nematau“, - sakė moteris.

Fakto, kad jos buvęs vyras trejus su puse metų augino ne savo sūnų, Laima neneigė. Tačiau pabrėžė, kad Andrejui už tai buvo siūlyta piniginė kompensacija, kurios „jis kažkodėl atsisakė“.

„Jis pats mums priskaičiavo apie 150 tūkst. litų, nors per tuos metus realiai tiek net neuždirbo. Tai kaip gali iš mūsų reikalauti žymiai didesnės dalies?“ - nesupranta Laima. Paklausta, kokio dydžio kompensaciją siūlė buvusiam vyrui, DELFI pašnekovė į detales nesileido, nes „tai nebeaktualu“.

Laimos teigimu, teismas nėra kvailas, teisininkai išnagrinėjo visas bylos aplinkybes, o galutinius taškus sudėliojo Apeliacinis teismas. „Mes nieko negalime papirkti – esame tokie pat žmonės, kaip visi. Ir jeigu teismas visus taškus sudėliojo taip, reiškia viskas ir yra taip“, - sakė Laima, pabrėždama jog faktais drabstytis negalima, o už šmeižtą Andrejus gali būti paduotas į teismą.

„Jeigu jis savo žodžių neįrodys teisme, aš iš jo prisiteisiu pinigų“, - sakė moteris.