Siūlė dabartinį viceministrą

Delfi šaltinių duomenimis, Laisvės partijos kandidatui į ministrus, Susisiekimo ministerijai vadovauti pasiūlytam Kasparui Adomaičiui Prezidentūroje buvo pasiūlyta viceministru palikti dabartinį šios ministerijos viceministrą Gytį Mažeiką.

Šiuo metu Susisiekimo ministerijai vadovauja Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA–KŠS) atstovas Jaroslavas Narkevičius. J. Narkevičiaus vadovaujamoje ministerijoje G. Mažeika buvo atsakingas už tarptautinius ryšius.

Primename, kad susisiekimo ministras J. Narkevičius buvo itin neigiamai vertinamas ir ne kartą G. Nausėdos ragintas trauktis iš postų.

Delfi šaltinių teigimu, konservatorės Monikos Navickienės šalies vadovo patarėjai klausė, ar ji nepasiliks Eglės Radišauskienės viceministre, ir net Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) lyderiui Gabrieliui Landsbergiui patarėjai taip pat pasiūlė savo pagalbą formuojant kabinetą.

Aptarė dabar dirbančius

Delfi papildomo komentaro kreipėsi į G. Nausėdos atstovą Antaną Bubnelį. Jis atsakymuose teigė, kad susitikimuose su kandidatais buvo kalbama apie komandos formavimą.

„Viena iš Prezidento susitikimuose su kandidatais į ministrus aptariamų temų yra kandidatų patirtis ministerijos kuruojamose srityse. Prezidentui svarbu, jog ministerijos vadovybė gerai jas išmanytų. Tad jei ministrui trūktų patirties vienoje iš ministerijos kuruojamų sričių, jos turėtų turėti kiti komandos nariai.

Todėl tiek per Prezidento susitikimus su kandidatais, tiek pastariesiems susitinkant su Prezidento patarėjais, kalbama tiek apie kandidatų į ministrus prioritetus ministerijos kuruojamoje srityje, tiek ir apie komandos formavimą“, – rašė A. Bubnelis.

Gitanas Nausėda

Jis atsakyme Delfi rašė, jog prezidento patarėjai su dalimi kandidatų kalbėjo apie dabar ministerijose, arba ministerijų kuruojamose srityse dirbančius asmenis, pateikė savo nuomonę apie juos.

„Tiek Prezidentas, tiek ir patarėjai susitikimų metu teiravosi, ar kandidatai jau yra apgalvoję galimus savo komandos narius. Domėjosi ir apie tai, ar ketina į komandą kviesti šiuo metu ministerijose dirbančius asmenis.

Dalis kandidatų klausė patarėjų nuomonės apie šiuo metu ministerijose dirbančius arba kitus ministerijos kuruojamose srityse dirbančius asmenis, tokiais atvejais patarėjai ją išsakydavo. Patarėjų iniciatyva asmenys į viceministrų pozicijas nebuvo siūlomi“, – tvirtino šalies vadovo G. Nausėdos atstovas spaudai.

„Tardo jokių mandatų neturintys patarėjai“

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas, politologas Virgis Valentinavičius trečiadienį laidoje „Delfi diena“ stebėjosi susitikimų Prezidentūroje formatu.

„Man truputį nerimą kelia įvestas naujas žanras, kad kandidatai pirmiausia eina pas patarėjus ant kilimo, yra tardomi, o tik paskui pas prezidentą. G. Nausėda yra sakęs, kad anglų kalbos žinių netikrins ir kandidatų neegzaminuos, kaip, suprask, negerai darė D. Grybauskaitė, bet čia yra blogiau nei toks egzaminavimas – faktiškai šioks toks kandidatų žeminimas.

Jie yra politikai ir man atrodo nepriimtina, kad juos tardo jokių mandatų neturintys patarėjai“, – sakė politologas.

Apsilankė jau keturi kandidatai

Primename, kad ketvirtadienį su prezidentu susitiko trys kandidatai į ministrus: Monika Navickiene (siūloma į socialinės apsaugos ir darbo ministro kėdę), Simonu Kairiu (siūlomas į kultūros ministro vietą) ir Kasparu Adomaičiu (siūlomu į susisiekimo ministro poziciją).

Ketvirtadienį šalies vadovas susitiko ir su į teisingumo ministrės poziciją siūloma Evelina Dobrovolska. Kiti susitikimai numatyti kitą savaitę.

Seimui pritarus premjero kandidatūrai ir prezidentui jį paskyrus, ministras pirmininkas ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo pristato Seimui savo sudarytą ir prezidento patvirtintą Vyriausybę, pateikia svarstyti šios Vyriausybės programą.

Vyriausybė gauna įgaliojimus veikti, kai Seimas pritaria jos programai. Prieš pradėdamas eiti pareigas ministras pirmininkas ir ministrai turi prisiekti Seimo posėdyje.
G. Nausėda trečiadienį pradeda susitikimus su I. Šimonytės pasiūlytais kandidatais į ministrus. Anksčiau su daugeliu kandidatų susitiko prezidento patarėjai.