Seime savo sprendimą pranešusi Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė teigė, kad pirmiausiai dalyvaus pirminiuose TS – LKD rinkimuose ir jeigu juose laimės, su konservatorių parama kandidatuos kitų metų gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

Iš karto po sprendimo paviešinimo I. Šimonytė DELFI teigė, kad sprendimą buvo priėmusi prieš kiek daugiau nei savaitę. „Skaičiavau viską, o pagrindinė aplinkybė, kuri lėmė mano apsisprendimą, buvo tas didelis palaikymas, kurio sulaukiau, – savo apsisprendimo priežastis įvardijo I. Šimonytė. – Viską apmąsčiusi supratau, kad yra žmonių, kurie su manimi sieja kai kurias viltis.“

I. Šimonytė teigė, kad labiausiai atsižvelgė į partijos skyrių palaikymą, o ne vadovybės. „Partijos vadovybė žino, kad mane sunku įtikinti, jei aš turiu kitokį sprendimą, – teigė I. Šimonytė. – Bet buvo daug žmonių, kurie niekaip nesusiję su Tėvynės sąjunga.“

Seimo narė įvardijo, kad sulaukė didžiulio palaikymo iš visuomenės socialiniuose tinkluose, taip pat sulaukė daugybės laiškų ir žinučių. „Bandė mane raginti, krutinti, kūrė feisbuko grupes, rašė man laiškus“, – visuomenės palaikymą įvardijo I. Šimonytė.

Pirmiausia I. Šimonytė dalyvaus pirminiuose TS – LKD rinkimuose ir kandidate rinkimuose liks tik tuo atveju, jei sulauks partijos palaikymo. Jos sprendimas tvirtas – jei partijos rinkimuose laimės kitas kandidatas – ji nekandidatuos. „Nekandidatuočiau, nes aš kandidatuoju kaip partijos atstovė, – teigė I. Šimonytė. – Jei tie žmonės, kurie balsuos, pasirinks Vygaudą, tai Vygaudas yra kandidatas ir nebėra čia klausimų, tada aš tikrai nekandidatuosiu.“

TS-LKD pirmininkas G. Landsbergis trečiadienį kreipėsi į tris politikus – kandidatais į prezidentus pasiskelbusius Gitaną Nausėdą ir Vygaudą Ušacką ir į Seimo TS-LKD frakcijos narę Ingridą Šimonytę. Kreipimesi buvo siūloma partijos parama rinkimuose.

G. Nausėda jau paskelbė, kad kandidatuos kaip nepriklausomas kandidatas.

I. Šimonytė taip pat įvardijo tris svarbiausius dalykus, kurie atsispindėtų jos programoje. Pirmiausia I. Šimonytė įvardijo konstitucijos garanto vaidmenį. Jos teigimu, tai yra tai, ko ji tikėtųsi ne tik iš savęs, bet ir iš bet kurio kito prezidento.

Seimo narė sulaukė klausimo, ar ji turi mintyje S. Jakeliūno pavyzdį, tačiau ji teigė, kad šio Seimo nario elgesys tėra tik epizodas.

Antras dalykas, kurio siektų I. Šimonytė – nuoseklus sprendimų priėmimas. „Visos diskusijos apie ilgalaikius dalykus, apie švietimą, kas mus gydys, kaip atrodo medikų atlyginimas – mes viską pradedame iš kito galo“, – kritikavo I. Šimonytė.

Spragas švietimo ir sveikatos sistemoje I. Šimonytė įvardijo „kirminais, kurie ėda mūsų valstybę iš vidaus“.

Trečias dalykas, kurį I. Šimonytė pabrėžė – valstybės saugumas. „Mano nuomone, kadangi mūsų valstybės padėtis pasaulyje niekaip nepasikeis, aš ir nemanau, kad galime turėti kitokią laikyseną, nes ta mūsų padėtis ir nulemia tai, ko mums reikia“, – teigė Seimo narė ir įvardijo, kad Lietuvai reikia stipraus NATO, solidarios Europos Sąjungos ir kuo daugiau Vakarų paramos ir bendradarbiavimo.

Vakarų įtaką I. Šimonytė mato ir verslo, ir kariniame sektoriuje. „Vakarų Lietuvoje reikia visais būdais“, – teigė Seimo narė.

Ingridos Šimonytės sprendimo dalyvauti rinkimuose paskelbimas Seime:

DELFI primena, kad galimi kandidatai TS-LKD pirminiuose rinkimuose apie savo apsisprendimą turėjo pranešti iki rugsėjo 25 d. G. Landsbergis kvietimus siuntė Ingridai Šimonytei, Vygaudui Ušackui ir Gitanui Nausėdai.

G. Nausėda pirmadienio rytą pranešė, kad kandidatuos kaip nepriklausomas kandidatas, o V. Ušackas pirmadienio popietę pranešė, kad priima kvietimą.

Po V. Ušacko sprendimo G. Landsbergis teigė, kad džiaugiasi kandidatų sprendimais.

„Bus demokratijos renginys mūsų partijoje ir tuo džiaugiuosi ir sveikinu. Džiaugiuosi, kad abu kandidatai apsisprendė ir dabar prasidės naujas etapas, kuris truks visą spalio mėnesį ir lapkričio mėnesį įvyks rinkimai“, – DELFI komentavo TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis.