„Buvau įsitikinusi, kad persirgsiu nesunkiai, kad man, kaip ir daugeliui, teks susidurti tik su lengva koronavirusinės infekcijos forma. Man – 47-eri metai. Esu sveiko gyvenimo būdo šalininkė, todėl stengiuosi taisyklingai maitintis. Jokia rimta liga iki to laiko nesirgau. Vis dėlto šitas virusas – visai kas kita. Jo su niekuo negalima palyginti“, – pradeda pasakoti Olga.

„Niekada neneigiau koronaviruso. Žinojau, koks jis pavojingas, bet tik susirgusi supratau, kaip iš tiesų viskas siaubinga“, – tęsia ji.

Viskas, esą, prasidėjo tada, kai darbe pasirodė audringai savaitgalį praleidusi kolegė.

„Ji pramogavo užmiestyje su didele kompanija. Darbo dienai įsibėgėjus kolegė sužinojo, kad visi kartu laiką leidę žmonės užsikrėtė, todėl ji tapo artimu kontaktu. Štai taip aš ir užsikrėčiau“, – sako Olga.

Kitą dieną Olgos kolegė pasidarė testą. Jo rezultatas buvo teigiamas. Netrukus testą pasidarė ir Olga, kadangi taip pat tapo kontaktiniu asmeniu, be to, jau ėmė reikštis tam tikri simptomai, konkrečiai – kosulys. Įdomiausia, kad kolegė juto vien silpnumą ir prarado uoslę, o jos vyras apskirtai neužsikrėtė. Deja, Olgai su koronavirusu teko kovoti ligoninėje.

Savaitę Talino gyventoja gydėsi namuose.

„Litrais gėriau spangulių arbatą ir saujomis vartojau paracetamolį. Laikėsi aukšta temperatūra, kosėjau, jaučiausi nusilpusi, nieko nesugebėjau daryti – tiesiog gulėjau ir kankinausi. Kasdien tikėjausi, kad netrukus imsiu taisytis. Deja, darėsi tik blogiau. Paskambinau šeimos gydytojai. Ji nusiuntė mane pasidaryti magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) tyrimą. Nutariau važiuoti savarankiškai, nes vyras ir duktė taip pat sirgo ir turėjo temperatūros“, – prisimena Olga.

MRT tyrimo rezultatas šokiravo net gydytoją – 50 proc. plaučių, kaip paaiškėjo, buvo apimti pažeidimų.

„Gydytoja pažvelgė į mane su siaubu akyse, o ligoninėje daug kas stebėjosi, kad šitaip gali atsitikti jaunai moteriai“, – pasakoja Olga.

Moteris sėdo į automobilį ir nutarė iš karto važiuoti į greitosios medicinos pagalbos punktą, nes jautė didelį silpnumą, kosėjo, o namuose vos vos nueidavo nuo lovos iki virtuvės. Olgai skaudėjo galvą, laužė kojas.

„Niekam nepatariu taip elgtis – sėstis prie vairo šitokios būklės, tačiau bijojau, kad greitosios pagalbos automobiliu būsiu nugabenta į kitą miestą, nes sostinės ligoninės – perpildytos“, – aiškina Olga.

Galop moteris buvo paguldyta į Šiaurės Estijos medicinos centrą (PERH). Palatoje buvo 4 žmonės. Priešais Olgą gulėjo 100 metų senolė. Jinai niekuo nesiskundė, bet ištisą savaitę beveik nė karto neatsikėlė iš lovos.

„Turiu paminėti, kad lig tol nė karto negulėjau ligoninėje – tik kai gimdžiau, bet, kaip suprantate, šiuo atveju apėmė visiškai kitos emocijos“, – pabrėžė Olga.

Ypač ją sužavėjo ligoninės personalas – sanitarai, slaugytojai, gydytojai.

„Stebėjausi, su kokiu gerumu ir meile jie su visais bendrauja. Juk žmonės – skirtingi: buvo ir dėl šitos ligos įpykusių pacientų. Bet medicinos personalas visus drąsino, rodė gailestingumą, vadino meiliais vardais. Atrodė neįtikėtina, kad žmonės nepraranda gerumo ir žmogiškumo tokiomis pragariškomis aplinkybėmis“, – reiškė nuostabą Talino gyventoja.

Gaubiama medicinos darbuotojų gerumo Olga pamažu sveiko.

„Kiekvieną dieną jaučiausi vis geriau. Per savaitę buvau pastatyta ant kojų. Gana greitai atsigauti veikiausiai padėjo mano imunitetas ir amžius. Gydytoja siūlė pabūti ligoninėje dar kelias dienas, bet jau nebegalėjau. Norėjau namo, kur vyras ir duktė. Juk jie taip pat sirgo“, – sako Olga.

Nors gydymas ligoninėje buvo baigtas, laukė ilga reabilitacija.

„Kaip sakė gydytoja, kol atsigausiu, gali praeiti net pusmetis. Privalau atlikti specialius kvėpavimo pratimus, kad sustiprėtų plaučiai. Laimei, galiu sau leisti neiti į darbą – mėnesį pabūti namie ir užsiimti reabilitacija. Neįsivaizduoju, kaip žmonės sugeba išeiti į darbą po sunkios ligos“, – kalba Olga.

„Lig šiol prastai jaučiuosi, o vaikščioti lauke tepajėgiu 15 minučių, nes labai greitai pajunti didžiulį nuovargį. Anksčiau ir 10 kilometrų nubėgdavau. Tai, kad negaliu normaliai judėti, mane stačiai glumina. Nebūčiau galėjusi šito įsivaizduoti – juk iš prigimties esu optimistė“, – sako grožio salono savininkė.

Ką jinai gali pasakyti apie sąmokslo teorijas?

„Jas skleidžia žmonės, neišsiskiriantys aukštu intelektu, kuris leistų susivokti situacijoje. Tokie žmonės žongliruoja nepatikrintais faktais, o savo norus bando prakišti kaip realias aplinkybes. Jie platina melagingą, nepagrįstą informaciją. Niekas negali žinoti, ar užsikrės koronavirusu. Jo sukeliama liga nėra ištirta ir niekaip negydoma. Dar kartą noriu pabrėžti, kad nėra patikimos COVID-19 gydymo metodikos. Į šitai reikia rimtai atsižvelgti. Taigi, jei tiktai galite, būtinai pasiskiepykite“, – baigdama pasakojimą ragina Olga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (369)