Kaip sakė Žemės ūkio rūmų atstovė spaudai Laima Pilipavičienė, pirmadienį teismo posėdyje dalyvavęs J.Ramonas, kitą dieną neatėjo į darbovietę sutrikus širdies darbui. L.Pilipavičienės žiniomis, ŽŪR pirmininkas paguldytas į ligoninę.

Be J.Ramono, 5 tomų byloje dėl riaušių organizavimo ar dalyvavimo įtarimai dar pateikti Pieno gamintojų asociacijos tarybos pirmininkui Broniui Markauskui, Prienų rajono žemdirbių asociacijos pirmininkui Jonui Vilioniui, trims ūkininkams iš Marijampolės apskrities - Virginijui Mykolaičiui, Kęstučiui Miliauskui ir Artūrui Piliotai bei dar dviem ūkininkams iš Utenos - Irenai Guogužienei ir Arūnui Kudrevičiui, Pasvalio rajone blokavusiems kelią į Saločių pasienio kontrolės punktą.

J.Ramonas dalyvavo pirmadienį teisme vykusiame teismo posėdyje, kurio metu buvo apklausti 7 iš 11 liudytojų. Antradienį į posėdį atvyko tik du įtariamieji, bet teismas toliau tęsė žemdirbių bylos nagrinėjimą ir apklausė 5 liudytojus.

Ūkininkai akcentavo priežastis

Pirmiausia buvo apklausti Klaipėdos rajono policijos komisariato pareigūnai. Jie teismui papasakojo, kaip buvo rengiamasi būsimiems mitingams, kokios numatomos prevencinės priemonės, jei kiltų neramumų ar viešosios tvarkos pažeidimų.

Klaipėdos rajono viešosios policijos komisaras Virginijus Zubauskas sakė, kad minia į autostradą pajudėjo iškart po to, kai per radiją premjeras Algirdas Brazauskas pasakė, kad netenkins jokių žemdirbių reikalavimų.

Klaipėdos rajono Kelių policijos komisaras Kęstutis Vitkauskas sakė, kad transporto kamščių pavyko išvengti, nes policijos pareigūnai nukreipinėjo transporto eismą į aplinkelius.

Pasak pareigūnų, Klaipėdos rajone konfliktų ar viešosios tvarkos pažeidimų per žemdirbių akcijas nebuvo.

Prieš pat žemdirbių miniai pajudant, Klaipėdos rajono savivaldybė anuliavo leidimą mitingui. Kaip teisme sakė savivaldybės administratoriaus pavaduotoja Vilma Daukšienė, tokį sprendimą pasiūlė savivaldybės juristas, sužinojęs apie ketinimus blokuoti kelią.

Paklausta apie B.Markausko, vieno iš kaltinamųjų riaušėmis, vaidmenį ir elgesį mitinge bei blokuojant kelius, V.Daukšienė teigė girdėjusi tik jo prašymus elgtis ramiai, neskubėti blokuoti kelio į Klaipėdą.

Ūkininkai iš Marijampolės rajono daugiau kalbėjo apie priežastis, paskatinusius žemdirbius išeiti į kelius.

Kitas teismo posėdis įvyks trečiadienį.

Vežėjai patyrė kelis tūkstančius litų nuostolių

Byloje civilinį ieškinį yra pareiškusi tarptautinių krovinių gabenimo bendrovė "Vilniaus dobilas". Bendrovė teigia, kad dėl kelių blokados patyrė 1,1 tūkst. litų nuostolių.

Nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija "Linava" pareigūnams taip pat atsiuntė raštą, kad kelios pervežimo bendrovės dėl kelio Kaunas-Marijampolė-Suvalkai ir kitų kelių blokados patyrė materialinių nuostolių, kuriuos vertina keliais tūkstančiais litų. Nustačius byloje konkrečius blokados kaltininkus, "Linava" prašo iš jų priteisti bendrovėms padarytą žalą.

Lietuvos ūkininkai, reikalavę didesnės piniginės paramos žemės ūkiui, piketą pradėjo pernai gegužės 20 dieną, o 21-22 dienomis blokavo kai kuriuos kelius, vedančius į pasienį su Latvija ir Lenkija bei automagistralę Kaunas-Klaipėda ties įvažiavimu į uostamiestį. Dėl kelių blokados nuostolių patyrė ir gyventojai, ir vežėjai.Kelių blokadą žemdirbiai nutraukė tik gavę Vyriausybės pažadą skirti pieno perdirbėjams 56 mln. litų papildomų lėšų iš biudžeto ir kompensuoti, palyginti su 2002 metais, dalį prarastos pieno kainos.

Riaušes organizavęs ar jose dalyvavęs ir šiurkščiai viešąją tvarką pažeidęs asmuo gali būti nubaustas areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.