„Į griovį visus ir sušaudyti. Sukčius reikia šaudyti“, – dar net neprasidėjus pokalbiui pyktį liejo senyva panevėžietė.

Netrukus paaiškėjo ir atėjusiųjų nepasitenkinimas. Pagrindine diskusijų tema tapo nuo Naujųjų metų mažėjusios pensijos. Pensininkai skundėsi, kad jos buvo sumažintos daugiau nei žadėjo Vyriausybė.

Jaučiasi apgauti

„Buvo numatyta mažinti priklausomai gaunamos pensijos dydžio. Tačiau pagal naująją formulę dabar pensijos nuskaičiuojama daugiau, nei buvo numatyta. Pavyzdžiui, buvau suskaičiavęs, kad mano pensija turėjo būti sumažinta 12,4 procento, o sumažėjo 15 procentų. Nereikėjo apgaudinėti žmonių“, – savo argumentus ministerijos atstovams žėrė pensininkų bendrijos „Panevėžio bočiai“ pirmininko pavaduotojas Bonifacas Sutulas.

Iš Vilniaus atvykę Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai teisinosi, kad visuomenei paskelbti išankstiniai skaičiai nebuvo tikslūs, nes pensijos skaičiuojamos individualiai.

„Socialinio draudimo pensijos yra mažinamos individualiai. Skelbtos pensijų apskaičiavimo lentelės buvo preliminarios. Buvo norima, kad žmonės iš anksto galėtų apsiskaičiuoti, kiek jiems mažės pensijos. Tačiau kiekvienam mažėja individualiai. Tokio paties dydžio pensijas gaunantiems asmenims, jeigu jie turi skirtingą darbo stažą, pensija nemažėjo skirtingai. Tiems, kurie turi didesnį stažą, pensija mažiau apkarpyta“, – aiškino SADM Socialinio draudimo ir pensijų kaupimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Aušra Kanclerienė.

„Niekas negalėjo pasakyti, kiek pensijos mažės individualiai, nes niekas nežinojo, koks sprendimas bus priimtas Seime, todėl SADM pateikė lenteles, kiek vidutiniškai sumažės pensijos“, – kolegei pritarė SADM Socialinio draudimo skyriaus vedėjo pavaduotojas Vaidotas Kalinauskas.

Pasiteisinimai neįtikino

Ministerijos atstovų pasiteisinimai ir Seimo nario bandymai nuraminti įsiaudrinusius pensininkus jų neįtikino. Kuo toliau, tuo daugiau „Sodros“ salėje girdėjosi įtūžusių balsų.

„Kas balsavo už valdančiąją daugumą? Ar ne senoliai pensininkai? Tai kodėl dabar prireikė į jų kišenes lįsti ir sumažinti pensijas? Kas vaikštinėjo aplink bažnyčią ir prašė balsuoti? O ar pasakė, kad bus sumažintos pensijos? Kodėl paliekate nuošalyje oligarchus, o visą dėmesį nukreipiat į neturtingus pensininkus“, – piktinosi susitikime su ministerijos atstovais dalyvavęs panevėžietis.

Į susitikimą su SADM atstovais atėjo ir keletas turgaus prekeivių, jie piktinosi padidėjusiomis įmokomis.