„Na taip nėra, – į klausimą, kaip vertina informaciją, kad Turkija vėl blokuoja Baltijos šalių gynybos planus, atsakė prezidentas, atvykęs į Briuselyje vykstantį Europos vadovų tarybą. – Politiniu lygiu yra pasiektas rezultatas. Techniniu lygiu dar bus visokiausių, galbūt, ir mėginimų komplikuoti procesą, bet man svarbiausia, kad NATO susitikime buvo pasiektas Erdogano (Turkijos prezidento – red. past.) principinis pritarimas, o ką po to darys gynybos ministrai ir generolai bei specialistai – tai kitas klausimas. Pirmas žingsniukas, bet labai svarbus žingsniukas, yra padarytas.“

Prieš daugiau nei savaitę vykusio NATO viršūnių susitikimo Londone rezultatus tuomet G. Nausėda įvardino „ne gerais“, o „puikiais ir fantastiškais“, nes esą Turkija pritarė gynybos planams Baltijos šalims.

„Susitikome su Turkijos Prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu ir sutarėme dėl NATO gynybos plano patvirtinimo Baltijos šalims. Taip pat su Turkijos vadovu apsikeitėme mintimis dėl NATO Aljanso vienybės svarbos ir palaikymo“, – savo „Facebook“ paskyroje tuomet skelbė prezidentas.

Kad Turkijos vadovas R. Erdoganas persigalvojo ir neblokuos NATO gynybos planų Baltijos šalims patvirtino ir Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Błaszczakas.

Tačiau dabar pranešama, kad Turkija savo nuomonę pakeitė tik trumpam ir toliau blokuoja NATO gynybos planus Baltijos valstybėms. Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlütas Çavuşoğlu pareiškė, kad jo šalies pozicija nepasikeitė ir ji toliau blokuos NATO rytinio flango gynybos planus, kol NATO šalys nesutiks JAV sąjungininkų Sirijos kurdų organizacijos YPG įvardyti teroristine organizacija.

M. Çavuşoğlu pridūrė, kad „nebus jokio Rytinio flango gynybos plano, kol Turkija negaus panašaus plano“, o pažadą per NATO lyderių susitikimą įvardino, kaip Ankaros „geranorišką žestą sąjungininkams“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (506)