Daugiau informacijos apie įvykį bus suteikta trečiadienį, teigė Generalinės prokuratūros atstovė.

Rusijos Užsienio reikalų ministerijos socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje paskelbta, kad „Rusijos atstovybė Lietuvoje aktyviai aiškinasi aplinkybes, susijusias su Rusijos piliečio V. Ivanovo sulaikymu gruodžio 18 dieną“.

Teigiama, kad siekiama „suorganizuoti su juo skubų konsulinį susitikimą“.

2016-ųjų birželį V. Ivanovas buvo apklaustas Sausio 13-osios byloje. V.Ivanovas parodymus teismui davė rusų kalba, jo žodžius į lietuvių kalbą vertė vertėjas. Vyras teismui pasakojo, kad yra baigęs Varšuvos universitetą, Lietuvoje vadovavo „Jedinstvo“ organizacijai. Joje buvo įvairių tautybių asmenų, organizacija veikė Klaipėdoje, Šiauliuose, Kaune. 1988 metų lapkričio 3 dieną įvyko pirmas susirinkimas. V.Ivanovui susirinkimo dalyviai pavedė imtis organizacinių klausimų, nes jis turėjo patirties Lenkijoje kuriant „Solidarumą“.

„Naudojome tik politinius kovos būdus. Tai buvo mano principinė nuostata. Aš kategoriškai atsisakiau kurti jėgos struktūras ir draugoves, nes valstybėje veikė Vidaus reikalų ministerija, kuri užtikrina saugumą. Mūsų veiklą apėmė mitingai, peticijos, publikacijos laikraščiuose, “ – teismui sakė V. Ivanovas.

V.Ivanovas 1997 metų liepą buvo nuteistas kalėti vienerius metus už žuvusiųjų 1991 metų sausio 13-ąją šmeižimą. Knygoje „Lietuviškas kalėjimas“ jis, be kita ko, tvirtino, neva visos 1991-ųjų sausio 13-osios aukos yra lietuvių falsifikacija, o sovietų armija Vilniuje neužmušė nė vieno laisvės gynėjo. Bausmę jis atliko tuometinėje Alytaus griežtojo režimo pataisos darbų kolonijoje.

V.Ivanovui išėjus į laisvę, tuometinis vidaus reikalų ministras Vidmantas Žiemelis buvo išsiuntęs teikimą teismui dėl šio Rusijos piliečio išsiuntimo iš Lietuvos. Beveik po dešimties metų V.Ivanovas sulaukė antro nuosprendžio – incidente su televizijos humoro laidų vedėju Algiu Ramanausku jis buvo pripažintas kaltu dėl viešosios rimties sutrikdymo, jam skirta laisvės apribojimo bausmė vieneriems metams. 2013 metais jam buvo skirta bauda už Stalino portreto demonstravimą. Portretą jis laikė Antakalnio kapinėse, Vilniuje minint pergalės prieš fašizmą dieną.