Parlamente atmestos jau dvi į šias pareigas siūlytos kandidatūros.

Jungtinių Tautų komiteto rekomendacijas trečiadienį Seimo Žmogaus teisių komitete (ŽTK) pristatė CEDAW narė profesorė Dalia Leinartė.

Pasak komiteto pranešimo, D.Leinartė tarp CEDAW pastebėtų aspektų įvardijo per mažai išvystytas už lyčių lygybės klausimus atsakingas nacionalines institucijas, atsakingų už sritį ministerijų atstovų bendradarbiavimo trūkumą, mokykliniuose vadovėliuose egzistuojančius stereotipus apie skirtingus moterų ir vyrų uždavinius visuomenėje.

Dalia Leinartė
Pasak pranešimo, taip pat pastebėta, kad nėra nustatytų laikinųjų specialiųjų priemonių lyčių lygybės lygmeniui užtikrinti, pavyzdžiui, kvotų parlamente ar savivaldybėse, nėra priemonių, užtikrinančių lygias moterų ir vyrų pareigas ir galimybes derinti vaiko priežiūrą ir karjerą, pavyzdžiui, privalomų tėvystės atostogų vaikui auginti, galimybės mažus vaikus auginantiems tėvams dirbti ne pilną darbo dieną.

Taip pat CEDAW teigia, kad Seime svarstomi įstatymo projektai, kurie neatitinka lyčių lygybės politikos, nėra priimtų svarbių lyčių lygybės aspektu įstatymų - pavyzdžiui, reprodukcinės sveikatos klausimu bei dirbtinį apvaisinimą reguliuojančių įstatymų.

Taip pat CEDAW komitetas pateikė konkrečias rekomendacijas trūkumams lyčių lygybės srityje pašalinti, viena jų – neatidėliojant paskirti lygių galimybių kontrolierių.

Šių metų lapkritį Seimas atmetė į lygių galimybių kontrolieriaus poziciją pasiūlytos teisininkės Dianos Gumbrevičiūtės-Kuzminskienės kandidatūrą, pernai gruodį - teisininkės, Mykolo Romerio universiteto profesorės Lyros Jakulevičienės kandidatūrą. Įstaigai šiuo metu laikinai vadovauja vaiko teisių kontrolierė Edita Žiobienė.

CEDAW komitetas prižiūri, kaip įgyvendinama 1979 metų Jungtinių Tautų konvencija dėl visų formų diskriminacijos panaikinimo moterims ir teikia šalims rekomendacijas.