Politinių partijų lyderiai apsisprendė nenuvilti referendumo dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams organizatorių ir neužkirsti kelio referendumui, tačiau Žemės ūkio ministerijai pavesta parengti specialų įstatymą, kuriuo būtų numatyti saugikliai žemės pardavimo srityje.

„Pirmiausia kalbėjome apie naujo įstatymo parengimą dėl tam tikrų numatomų saugiklių dėl žemės pardavimo tiek vietos gyventojams, tiek užsieniečiams. Mes manome, kad toks įstatymas turėjo būti priimtas jau seniai, bet geriau vėliau nei niekada. Šitas įstatymo projektas turės būti paruoštas artimiausiu metu, jo priėmimas turėtų įvykti kovo mėnesį. Sutarėme, kad Žemės ūkio ministerija per dvi-tris savaites šitą darbą atliks“, - po Politinės tarybos posėdžio sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Politikas teigė kol kas negalintis tiksliai įvardinti, kokie saugikliai būtų numatyti naujajame įstatyme.

„Buvo pasiūlymas, kad, pavyzdžiui, perkant žemę arba parduodant ją tas, kuris įsigyja ją turi aiškiai deklaruoti, ką su ja veiks. Tai mano samprotavimai, kad jeigu žemė yra žemės ūkio paskirties, tai ji turi duoti kapitalo grąžą, turi būti dirbama, turi būti daromos investicijos. Taip pat turi būti įgyvendinami įstatymai, kurie veikia šiuo metu: pavyzdžiui, kad tam gyventojui, kurio sklypas ribojasi su parduodama žeme, būtų suteikta pirmumo teisė įsigyti parduodamą sklypą“, - aiškino A. Butkevičius.

Anot premjero, įstatymo tikslas bus – siekis išvengti spekuliacijų parduodant ir perkant žemę.

Klausiamas, ar naujasis įstatymas bus tarsi alternatyva referendumui dėl draudimo žemę parduoti užsieniečiams, A. Butkevičius sakė, jog tai ne alternatyva, o „reikalingas įstatymas“.

„Manau, kad jeigu toks įstatymas būtų priimtas daug anksčiau, būtų visa tai išaiškinta visuomenei, manau, nebūtų kilusi iniciatyva organizuoti kažkokius referendumus“, - aiškino ministras pirmininkas.

Netrukdys referendumui

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis pridūrė, kad Politinėje taryboje esą buvo sutarta nekliudyti referendumui, nors Konstitucinis Teismas paskelbė, kad toks referendumas prieštarautų Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą sutarčiai.

„Mes, visi koalicijos partneriai sutarėme, kad jeigu buvo surinkti parašai (tai Vyriausiosios rinkimų komisijos reikalas suskaičiuoti), tai, neabejotinai, referendumas turi vykti, turi žmonės išsakyti savo nuomonę. O mūsų Vyriausybė turi padaryti tai, ko per ketverius metus nepadarė buvusi Vyriausybė. Galėjome ir mes tą greičiau daryti: tai yra sudėlioti visus saugiklius dėl žemės pirkimo, aiškinti pliusus ir minusus. Kaip žinote, šitame yra ir minusų labai daug, kalbame apie išstojimą iš Europos Sąjungos“, - sakė V. Mazuronis.

„Tai ne alternatyva. Tiesiog mes suprantame, yra surinkti parašai, o Konstitucijoje aiškiai numatyta, žmonių nuomonė turi būti išgirsta, bet lygiagrečiai Vyriausybė turi aiškinti savo poziciją“, - pridūrė aplinkos ministras.

Premjeras A. Butkevičius teigia, kad naujojo įstatymo nuostatos galios ne tik žemę Lietuvoje norintiems pirkti užsieniečiams, bet ir Lietuvos piliečiams.

„Tikslas yra,kad žemė, kuri Lietuvoje didžiausias turtas, duotų mūsų valstybės gyventojams arba tiems, kurie čia investuos, pinigus. Bet žemė negali tapti spekuliacija“, - teigė A. Butkevičius.

Klausiamas, kodėl pakeitė nuomonę dėl referendumo, premjeras aiškino nuomonės nepakeitęs – net jeigu referendumas vyks, A. Butkevičius sako aiškinsiąs, kokios gali būti referendumo pasekmės, tarp jų, ir finansinės.

„Palaukite, mes ne apie tą kalbame, kad referendumo nebereikia. Aš pasisakau, kaip ir anksčiau kalbėjau. Jeigu ir bus referendumas, mano pareiga bus aiškinti, kokios yra grėsmės ir būtų nubalsuota, kad žemės negalima parduoti užsieniečiams. Bet aš manau, kad visa tai reikėjo aiškinti daug anksčiau“, - sakė A. Butkevičius.

Susitarė ir dėl merų rinkimų

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė teigia, kad koalicija sutarė, jog jeigu Vyriausioji rinkimų komisija pripažins, kad referendumui surinktų parašų pakanka, Seimas priims nutarimą dėl referendumo skelbimo ir valdančioji koalicija tam netrukdys.

„Koalicija sutarė, kad jeigu Vyriausioji rinkimų komisija pripažins, kad yra pakankamas skaičius parašų, pagal visą kitą teisinę bazė Seimas turės priimti nutarimą dėl referendumo skelbimo. Ir sutarta, kad valdančioji koalicija tokį projektą palaikys. Tai reiškia, kad jeigu bus priimtas teigiamas Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimas, valdančioji koalicija palaikys piliečių iniciatyvą surengti referendumą“, - teigė L. Graužinienė.

Ji taip pat pabrėžė, kad žemės ūkio ministras turi labai daug pasiūlymų dėl žemės pardavimo reguliavimo ir yra išanalizavęs kitų šalių patirtį, todėl ministerija įpareigota paruošti įstatymo projektą.

L. Graužinienė, be kita ko, pažymėjo, jog valdantieji sutarė dėl tiesioginių merų rinkimų nuo 2015 metų. Jos teigimu, pagal susitarimą iki liepos mėnesio turi būti priimtas reikiamas įstatymas. Konstitucijos, L. Graužinienės nuomone, keisti nereikės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1046)