Nuoskaudos bus jaučiamos

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Socialinių mokslų fakulteto dekanas Algis Krupavičius DELFI sakė, kad santykius tarp prezidento, premjero ir visos valdančiosios daugumos lems Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvados dėl J. Narkevičiaus veiklos.

„Manyčiau, kad prezidentas pirmiausia aiškiai turi suformuluoti poziciją, ką jis mano apie situaciją. Bet tą jis šiandien ir padarė – pasakydamas, kas turi prisiimti atsakomybę. Pabrėžė jis, kad premjero vaidmenį, antrasis veikėjas – valdančioji koalicijos. (…) O toliau prezidentui tenka laukti VTEK tyrimo išvadų. Nuo jų svarumo, matyt, gali priklausyti nemenkai ir tolesni įvykiai“, – kalbėjo politologas.

„VTEK instrumentas gali turėti ribotą poveikį“

Visgi, jis pabrėžė, kad bene visi ministrų kabineto nariai yra sulaukę jų atžvilgiu kritiškų VTEK išvadų. Tačiau tai nebuvo priežastis ministrus iš posto patraukti.

„VTEK instrumentas gali turėti ribotą poveikį. Jei po tų išvadų ministras liks savo poste, tokių atveju, matyt, turėsime įšaldytą konfliktą“, – sakė jis.

Politologas teigė, kad tokio tipo konfliktų tarp valdžios aukščiausiųjų, tikrai buvo prieš tai.

„Dramatiškiausias konfliktas buvo tarp premjero Algirdo Butkevičiaus ir prezidentės Dalios Grybauskaitės, kai likus maždaug pusmečiui iki Vyriausybės kadencijos pabaigos, jie apskritai nebesikalbėjo“, – 2016 metų politinius įvykius priminė VDU politologas.

Dalia Grybauskaitė ir Algirdas Butkevičius

Ir prognozavo, kad iki tokio lygio konfliktas neturėtų išaugti.

„Sakyčiau, kad tokia situacija, santykiuose tarp prezidento ir valdančiosios koalicijos ir Vyriausybės tikrai negresia. Matyt, tas darbas su tam tikromis nuoskaudomis bus tęsiamas. Ir bus sprendžiami konkretūs klausimai, kuriuos reikės jiems spręsti kartu“, – situaciją komentavo A. Krupavičius.

Sako, kad Nausėda neis Grybauskaitės pramintu keliu

A. Krupavičius DELFI pasakojo, kad jei konfliktą prezidentas su valdančiąją daugumą spręstų per naujo ministro skyrimą – nebūtų nieko naujo.

„Mes matėme, buvo Giedriaus Danėliaus situacija, po Dainiaus Pavalkio buvo skiriama ministrė Audronė Pitrėnienė, nors buvo kitos kandidatūros, kurios buvo tikrai stipresnės. Prezidentė D. Grybauskaitė ne vieną kartą atmesdavo kandidatūras, netgi buvo susiformavusi taisyklė – pirmą kandidatūrą atmeta, bet antrą patvirtina be ilgų svarstymų“, – kalbėjo jis.

VDU politologas prognozavo, kad taip G. Nausėda nesielgs. Ir šiuo metu tuščias ekonomikos ir inovacijų ministro postas netaps politinio mūšio vieta.

Gitanas Nausėda, Saulius Skvernelis

„Jeigu ir bus sprendimas ministro kandidatūrą atmesti, manau, kad argumentai bus tikrai pasakyti daugiau, mažiau konkrečiai. Priešingai D. Grybauskaitės antros prezidento kadencijos metu vykdytai politikai – kai maždaug be paaiškinimų atmetama būdavo“, – prisiminė politikos ekspertas.

DELFI primena, kad premjeras jau oficialiai paskelbė, kad kandidatu užimti laisvą ministrą vietą yra jo patarėjas Lukas Savickas. Tačiau prezidentas ketvirtadienį pasakė, kad tai nėra vienintelė galima kandidatūra.

Bus jaučiamas „šaltukas“

A. Krupavičius DELFI kalbėjo, kad jo manymu, prezidento planuose tikrai nėra plano pareikšti nepasitikėjimą premjeru S. Skverneliu.

„Premjero klausimas nepriklauso tik nuo prezidento valios. Nepasitikėjimą gali pareikšti, bet pats premjeras turi klausimų iš VTEK. Jeigu išvados bus premjerui nepalankios, tas alkūnėmis stumdymasis, matyt, bus aštresnis. Prezidentas turi turėti alternatyvų kandidatą į ministro pirmininko postą, kurį paremtų valdančioji dauguma. Tai kol kas premjero atstatydinimo scenarijus tikrai nėra darbotvarkėje“, – sakė jis.

„Prezidentas turi turėti alternatyvų kandidatą į ministro pirmininko postą, kurį paremtų valdančioji dauguma“

Ir prognozavo, kad tarp prezidento ir premjero bus jaučiamas „šaltukas“.

DELFI primena, kad VTEK 2019 m. pabaigoje pradėjo tyrimą dėl aplinkybių, susijusių su premjero S. Skvernelio gyvenamos gatvės asfaltavimo finansavimu.

Vaikiško elgesio nepalaiko

Vytauto Didžiojo universiteto profesoriumi, politologas Lauras Bielinis DELFI sakė, kad dabartinė įtampa konflikte gali augti ir dar truputį.

„Visai galimas daiktas, kad prezidentas sieks maksimalaus rezultato ir tokiu būdu didins įtampą santykiuose su Vyriausybe, premjeru ir Seimu“, – kalbėjo politologa.s

Jis teigė, kad didinti politinio chaoso artėjant Seimo rinkimams nereikėtų.

„Tokia taktika yra labai vaikiška: jei tu man neduodi saldainio, aš tau neduosiu dviračio“

„Aš nemanau, kad jam naudinga, manau, kad priešingai. Mes turime suprasti, kad dabar, kai formuojasi priešrinkiminė situacija, rinkiminis chaosas politikoje artėja, didinti įtampas su Vyriausybe. Ar iš viso siekti Vyriausybės suirimo, reikštų didinti chaosą ir pakankamai stipriai rizikuoti“, – sakė jis.

L. Bielinio teigimu, spręsti konfliktą dėl J. Narkevičiaus, naujojo ministro sąskaita būtų vaikiška.

„Nežinau, manau, kad tokia taktika yra labai vaikiška: jei tu man neduodi saldainio, aš tau neduosiu dviračio“, – situaciją komentavo L. Bielinis. Ir pridūrė, kad tokie veiksmai jam nėra suprantami.

„Nesutinku su tokia taktika. Jei ministras yra tinkamas, turėtų būti patvirtintas, jei netinkamas – turėtų būti pateikti argumentai“, – svarstė jis.

„Mes turime žinoti, kokį strateginį tikslą turi prezidentas, galvodamas apie paskutinį rezultatą. Kas tai yra? Ar J. Narkevičiaus atstatydinimas? Turbūt tai nėra galutinis rezultatas. Vyriausybės pakeitimas? Manau, kad tai irgi nėra siekiamas rezultatas. Nes Vyriausybės įšaldymas reikštų dar didesnį chaosą prieš rinkimus. Niekas nenorėtų į tą ministrų kabinetą eiti prieš pat rinkimus. Nebent prezidentas nori nulemti rinkimus. Bet prezidentui nedera veltis į rinkimų kampaniją“, – situaciją vertino politologas.

„Aš manau, kad geriau visą situaciją spręsti be pykčių, nesvarbu, ką sakytų kažkas iš kairės, ar iš dešinės“, – DELFI sakė L. Bielinis.

DELFI primena, kad antradienio vakarą vykusios valdančiosios koalicijos tarybos metu buvo nuspręsta neatsižvelgti į prezidento G. Nausėdos pastabas dėl susisiekimo ministro J. Narkevičiaus veiklos. Valdantieji nusprendė ministrą poste palikti.

Ketvirtadienį prezidentas G. Nausėda, lankydamasis Plungėje sakė, kad „Premjeras dabar neša susisiekimo ministrą ant savo rankų per upę, kurioje yra daug politinių nuotekų, ir klausimų tik daugės“.