Parlamentarai domėsis, „kodėl esant realioms finansinėms galimybėms“, ministras atsisako Lietuvos medikams ir rezidentams kelti atlyginimus nuo 2018 m. sausio 1 d. ir sutinka Privalomojo sveikatos draudimo fondo rezervo lėšas perleisti kitiems ministrams, kad jie galėtų šiomis lėšomis dangstyti biudžeto skyles.

Atkreipiamas ministro dėmesys, kad nuo 2018 m. sausio 1 d. įsigalios Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo nuostata, kuria nurodomi maksimalūs asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo terminai. Jei sveikatos priežiūros įstaiga praleis šiuos terminus, paslaugos išlaidų apmokėjimas bus mažinamas 20-50 procentų.

Ministro bus klausima, kodėl Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nėra iki šiol pasiruošusi įgyvendinti įstatyme numatytų nuostatų, ypač didžiuosiuose miestuose, ir kodėl nėra imamasi priemonių užtikrinti, kad dėl minėto įstatymo nuostatų įgyvendinimo nenukentėtų paprasti medikai ir slaugytojai.

Opozicija ministro klaus, ar jis palaikytų galimybę sukurti paskatų sistemą toms medicinos įstaigoms, kurios aptarnautų pacientus per trumpesnį nei įstatyme numatytas laikas.

Be kitų dalykų ministras turės atsakyti, kodėl nesiėmė reikiamų priemonių – pavyzdžiui, peržiūrėti receptinių vaistų sąrašus, kad užtikrintų, jog gyventojai patirtų kuo mažesnius nepatogumus įsigyjant jiems įprastus vaistus po lapkričio 1 dienos.

Ministro taip pat klaus dėl kompensuojamųjų vaistų kainyno sudarymo tvarką. Parlamentarus domina, kodėl žmonėms buvo atimta galimybė rinktis (o gydytojams skirti) vaistą, kuris jiems geriausiai tiko, ir kodėl jis teigia, kad vaistas, kurio veiklioji medžiaga yra ta pati, veikia vienodai, kai tuo tarpu „mokslininkai farmakologai teigia, kad vaistų poveikis nėra tapatus“.

Parlamentarai klaus, kodėl į skiepijimo kalendorių neįtraukta meningokokinės infekcijos vakcina, kuri numatyta imunoprofilaktikos programoje, taip pat prašys paaiškinimų apie priklausomybės ligų centrų pertvarką.

Domėsis galimu spaudimu pavaldžioms įstaigoms

Parlamentarai taip pat kels klausimus dėl ministro ir jo politinio pasitikėjimo komandos galimo spaudimo atleidžiant ir priimant į pareigas Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžių įstaigų vadovus, ministerijos darbuotojus.

„Nuo Jūsų darbo pradžios sveikatos apsaugos ministro poste iš darbo Sveikatos apsaugos ministerijoje išėjo arba buvo atleisti dėl vykdomos reorganizacijos daugiau nei 30 valstybės tarnautojų“, - rašoma interpeliacijos tekste.

Parlamentarai klaus ministro, ar jis arba jo patarėjai, viceministrai darė spaudimą kuriam nors ligoninės ar kitos ministerijai pavaldžios įstaigos arba pačios ministerijos darbuotojui, ir ar darė įtaką siekdamas ministerijoje ar jai pavaldžioje įstaigoje įdarbinti jam asmeniškai politiškai artimus asmenis.

Ministrui teks atsakyti, kodėl „į daugelį Sveikatos apsaugos ministerijoje atsilaisvinusių valstybės tarnybos pareigybių nebuvo organizuojami konkursai, o vietoje to įsteigti politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojų arba pagal darbo sutartis dirbančių pareigūnų etatai“, ir tokiu būdu į darbą jam pavaldūs asmenys priimti be konkurso. Kam jam reikalinga „kelis kartus didesnė nei kitose ministerijose politinio pasitikėjimo komanda“.

Parlamentarams įdomu, kodėl jis visiems patarėjams savo įsakymu skyrė 60 proc. priedą prie algos neribotam laikui, dėl kokių priežasčių iš pareigų pasitraukė jo viceministrė Aušra Motiejūnienė-Bilotienė ir patarėjas Danas Bakša.

Parlamentarams taip pat įdomu, kiek kartų nuo kadencijos pradžios ministras naudojosi tarnybiniu automobiliu asmeniniais tikslais, vykdamas į namus Jonavos rajone, ir ar toks automobilio naudojimas ne pagal paskirtį dera su siekiu taupyti Sveikatos apsaugos ministerijos lėšas.

Ministro laukia ir eilė klausimų apie e-sveikatos projektą, paslaugų prieinamumą regionuose, investicinius projektus.

Taip pat parlamentarai norės išgirsti, kaip ministras vertina faktą, jog visuomenės nuomonės apklausos rodo jį esant nepopuliariausiu ir labiausiai nemėgstamu šios Vyriausybės ministru.

„Ar nemanote, kad tai kenkia visos Vyriausybės darbui, pasitikėjimui Ministrui Pirmininku ir Jūsų siekiamų įgyvendinti sprendimų pripažinimui visuomenėje? Ar nemanytumėte, kad Jums jau atėjo laikas prisiimti atsakomybę ir atsistatydinti?“, - klausiama interpeliacijos dokumente.

DELFI primena, kad interpeliaciją A. Verygai rengia visos Seimo opozicinės frakcijos.

Naujienų agentūra BNS rašo, kad opozicija surinko 46 parašus po interpeliacijos tekstu sveikatos apsaugos ministrui.

Dokumentą pasirašė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio, „Tvarkos ir teisingumo“, Socialdemokratų frakcijų ir Seimo narių Mišrios grupės atstovai.