Paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip laivas sprogsta ir dega. Kiti kariniai laivai paliko uostą. Iš jų taip pat kyla dūmai.

Pranešama, kad vienas laivas nuskendo, kiti du užsidegė. Ir kartu su jais sunaikintas šaudmenų sandėlis ir cisterna su 3 tūkst. tonų degalų.

Daugiau nei 100 metrų ilgio laivo ekipažas sudaro 55 jūreiviai, jame taip pat įrengtos vietos daugiau nei 300 desantininkų.

Tuo pat metu juo gali būti gabenama 20 tankų, arba 45 šarvuočiai, arba 50 sunkvežimių.

Laivas ginkluotas zenitiniais pabūklais, salvinės ugnies sistemomis „Grad“ ir zenitiniais raketiniais kompleksais.

Ukrainiečiai toliau ginasi rytų, pietryčių ir šiaurės rytų kryptimis. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas skelbia, kad priešui pasistūmėti nepavyko.

„Ukrainiečių kariai šiose srityse atgraso priešą, vykdo stabilizavimo operaciją, teritorinės gynybos užduotis. Priešo lėktuvai toliau aktyviai smogia iš oro. O per pastarąją parą užfiksuota daugiau nei 250 lėktuvų skrydžių, šešiomis dešimtimis daugiau nei prieš porą dienų.

Pagrindiniai priešo taikiniai išlieka karinė ir civilinė infrastruktūra Kyjivo, Černihivo ir Charkivo regionuose. Praėjusią parą numušta 11 priešo oro taikinių: 7 lėktuvai, 1 bepilotis orlaivis, 1 sraigtasparnis ir 2 sparnuotosios raketos“, – teigė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo atstovas Oleksandr Šputun.

Rusai bombardavo Sumų srityse esantį Okhtyrkos miestą. Sugriauti daugiabučiai, raketos pataikė į tankiai apgyvendintą vietovę, sugriauti namai, žuvo žmonės.

„Naktį Okhtyrkoje priešo lėktuvai vėl klastingai puolė civilius. Vienas tankiai apgyvendintų miesto rajonų buvo apšaudytas raketomis. Jos pataikė į daugiaaukščius pastatus, jie buvo sunaikinti. Deja, žmonės žuvo.

Maskoliai orkai galvoja, kad nudvėsus Putinui, viskas bus nurašyta jam. Bet dėl mūsų žmonių žudymo yra kaltas kiekvienas maskolis. Ir ši kaltė liks iki pasaulio pabaigos“, – apie situaciją mieste pasakojo jo meras Pavel Kuzmenka.

Nuo pirmųjų karo dienų Okhtyrkos miestas buvo negailestingai naikinama Rusijos kariuomenės aviacijos bombardavimais. Ukrainiečiai skelbia, kad ant miesto buvo numestos Ženevos konvencijos draudžiamos vakuuminės bombos.

Okhtyrkos miesto meras P. Kuzmenka teigė, jog „priešas supranta, kad pralaimi“ todėl ir dar „paskutinius aviacijos proveržius“.

„Iki pergalės liko visai nedaug. Bet reikia būti atsargiems, ne tik laimėti, bet ir išlikti gyviems“, – sakė miesto meras.

Vis dėl to, tokios siaubingos Rusijos agresijos kaip Mariupolyje dar niekas nėra matęs. Įsiveržę kariai apsupo miestą ir be gailesčio jį puola iš oro, sausumos, o paskutinėmis dienomis ir iš jūros.

Atrodo, kad atakų neišvengia niekas, visur – griuvėsiai. O juose įstrigę dar 100 tūkstančių žmonių. Nėra nei elektros, nei vandentiekio.

Vaikai miršta nuo dehidratacijos, mirusieji – tiesiog paliekami gatvėje, nes žmonėms yra per daug pavojinga ir juos paimti. Kai jie pagaliau surenkami, dažnai laidojami masiniuose kapuose.

Pasirodo jau ir pranešimų, kad tūkstančiai Mariupolio gyventojų prievarta išvežami į Rusiją

Ukrainos pajėgos atkakliai kovoja, kad šis miestas liktų savose rankose.

Pranešama, kad užimtame Chersone rusai planuoja imtis teroro, kad susidorotų su masiniais gyventojų protestais. Esą jei būtų pavykę nustatyti protestuotojų lyderius, šie žmonės jau būtų likviduoti. Protestuotojus gelbsti tik tai, kad Rusijos specialiosios tarnybos nežino, ką tiksliai reikia sugauti.

„Jau praėjo mėnuo, atlaikėme 6 kartus ilgiau, nei planavo priešas, nei Rusijos generolai žadėjo Putinui. Jie buvo tikri, kad Ukraina nėra valstybė, jie buvo įsitikinę, kad mes nesame tauta. Jie apgavo save, bet tai ne mūsų reikalas, čia jų savižudybė. Mes giname savo gyvybes, savo laisvę, šalį ir vaikus. O tai reiškia, kad mes giname savo ateitį. Tai Nepriklausomybės karas, mes jį turime laimėti“, – į tautą kreipėsi Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: