Pralaimėjo po dvikovos

Po antrojo Seimo rinkimų turo paaiškėjo, kad Seime nebebus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovo Gedimino Vasiliausko. Petrašiūnų–Gričiupio vienmandatėje apygardoje jis nusileido konservatoriui Kaziui Starkevičiui, į parlamentą nepateko ir su partijos sąrašu.

Nepasisekė ir kitai LVŽS atstovei Aušrai Papirtienei. Kalniečių rinkiminėje apygardoje dabartinė parlamentarė nusileido konservatoriui Arvydui Anušauskui ir į Seimą nepateko. Kaip ir G. Vasiliauskas A. Papirtienė liko už brūkšnio ir su partijos sąrašu į Seimą nepateko.

Aušra Papirtienė

Kaunas nebuvo dėkingas ir kitai LVŽS kandidatei. Prieš Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) partijos lyderį Gabrielių Landsbergį kovojusi valstietė Audronė Jankuvienė antrame ture pralaimėjo, tad į Seimą nepateks.

Saulės apygardoje LVŽS atstovas Valerijus Simulik pralaimėjo save išsikėlusiam kandidatui Domui Griškevičiui ir jo karjera Seime baigiasi.

Gargžduose TS–LKD atstovė Rasa Petrauskienė pralaimėjo save išsikėlusiam kandidatui Petrui Gražuliui. Pagal TS–LKD sąrašą į parlamentą ši politikė nepateko.

Rasa Petrauskienė

Kėdainių apygardoje nepasisekė ir LVŽS frakcijoje šiuo metu dirbančiam Dariui Kaminskui. Antrame Seimo rinkimų ture šis parlamentaras nusileido Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovui Tomui Bičiūnui ir kelias į Seimą jam buvo užkirstas.

Atsisveikinti teks ir su dar vienu LVŽS atstovu dabartiniame parlamente. Radviliškio–Tytuvėnų vienmandatėje apygardoje valstietis Aurimas Gaidžiūnas nusileido konservatoriui Antanui Čepononiui ir su darbu Seime jam teks atsisveikinti.

Žiemgalos vakarinėje apygardoje LSDP kandidatui Liudui Jonaičiui nusileidęs LVŽS atstovas Arūnas Gumuliauskas taip pat palieka Seimą.

Į naują Seimą nepateks ir save išsikėlęs, buvęs LVŽS ir TS–LKD frakcijų atstovas Raimundas Martinėlis. Sėlos rytinės rinkiminėje apygardoje politikas nusileido LSDP atstovui Vidmantui Kanopai.

Politinę karjerą baigia ir Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) atstovas, dabartinis ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius. Jonavos rinkiminėje apygardoje politikas nusileido LSDP atstovui Eugenijui Sabučiui, o LSDDP sąrašas neperžengė 5 procentų barjero.

Rimantas Sinkevičius

Naujame parlamente nebeliks ir LSDP atstovės Ramintos Popovienės. Raudondvario rinkiminėje apygardoje politikė pralaimėjo dabartiniam Seimo vadovui, Liberalų sąjūdžio atstovui Viktorui Pranckiečiui ir naujame Seimo jos nebebus.

Su Seimu teks atsisveikinti ir LVŽS atstovui Kęstučiui Smirnovui. Vilkaviškio rinkiminėje apygardoje jam nepavyko aplenkti buvusio premjero, Lietuvos žaliųjų partijų atstovo Algirdo Butkevičiaus.

Jau buvo aišku po pirmojo rinkimų turo

Po pirmojo Seimo rinkimų turo jau tapo aišku, kad eilės gerai žinomų politikų parlamente nebematysime.

2017 m. nuo Gintauto Palucko vedamos Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atskilę Gediminas Kirkilas ir jo bendražygiai patyrė fiasko. Persivadinę Lietuvos socialdemokratų ir darbo partija (LSDDP) nariai šiuose rinkimuose liko už borto. G. Kirkilo vadovaujama partija surinko 3.17 proc. balsų ir neįveikė 5 proc. kartelės.

Partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas, kuris balotiravosi Vilniaus Fabijoniškų apygardoje, surinko 844 balsų ir vienmandatėje liko šeštoje vietoje.

Taip pat nebuvo perrinktas ir šiuo metu Lietuvos užsienio reikalų ministro pareigas einantis Linas Antanas Linkevičius.

Nepasisekė ir kitam šios partijos nariui – įtakingam parlamentarui Juozui Bernatoniui, kuris kandidatavo Justiniškių–Viršuliškių apygardoje.

Nebepamatysime ir ilgametės Seimo narės Irenos Šiaulienės, kuri čia dirbti buvo perrenkama nuo 1992 m. ir Lietuvos labui dirbo kone 30 metų.

Nepateko ir 2018 m. į skandalus įsivėlusį, tuometinį Seimo narį Kęstutį Pūką pakeitusi, praeityje gerai žinoma estrados dainininkė, Ona Valiukevičiūtė.

Nebeturėsime progos Seime išvysti ir Vytauto Kamblevičiaus, Seime jis dirbo 2004–2008 m. ir 2012–2020 m.

Į šį Seimą nepateko ir anksčiau TS–LKD partijai priklausę Rimantas Jonas Dagys ir Mantas Adomėnas.

Irinai Rozovai taip pat šįkart sėkmė rinkimuose nenusišypsojo, Seime su pertraukomis ji dirbo nuo 2006 m., buvo neseniai sulaukusi kaltinimų dėl ryšių su Rusija, bet inicijuota apkalta taip ir nebuvo įgyvendinta. I. Rozova kandidatavo Marių apygardoje, iš 13 kandidatų liko 4.

Gediminas Kirkilas, Linas Antanas Linkevičius

Seimo nario kėdės neteko ir įvairiais išsišokimais pagarsėjęs Zbignev Jedinskij. Jis parlamente dirbo 2012–2020 m., kandidatavo Nalšios pietinėje apygardoje, kurioje iš 11 kandidatų liko 4.

Taip pat nepasisekė ir paskutiniu metu į didžiulius skandalus įsivėlusiam Jaroslavui Narkevičiui. Seime jis dirbo nuo 2013 m., o 2019–2020 m. ėjo Susisiekimo ministro pareigas. Jis kandidatavo Centro–Žaliakalnio apygardoje, kurioje liko 13 iš 15 kandidatų.

Parlamente nebeišvysime ir Naglio Puteikio, kuris Seimo nariu dirbo nuo 2008 metų.

Povilui Urbšiui šie Seimo rinkimai taip pat nebuvo sėkmingi. Jis buvo pats išsikėlęs Panevėžio vakarinėje apygardoje, Seime dirbo dvi kadencijas – nuo 2012 iki 2020 m. Vienmandatėje jis liko trečias.

Kas ir kiek?

Sekmadienį pasibaigus antrajam Seimo rinkimų turui, paaiškėjo, kad parlamente dirbs dešimties politinių jėgų atstovai ir keturi save išsikėlę kandidatai.

BNS pateikia mandatų skaičių pagal partijas:

Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai – 50 mandatų;

Liberalų sąjūdis – 13 mandatų;

Lietuvos socialdemokratų partija – 13 mandatų;

Laisvės partija – 11 mandatų;

Darbo partija – 10 mandatų;

Balsavimas Seimo rinkimuose

Lietuvos lenkų rinkimų akcija–Krikščioniškų šeimų sąjunga – 3 mandatai;

Lietuvos socialdemokratų darbo partija – 3 mandatai;

Partija „Laisvė ir teisingumas“ – 1 mandatas;

Lietuvos žaliųjų partija – 1 mandatas;

Save išsikėlę kandidatai – 4 mandatai.

Parlamente dirba 141 Seimo narys.