„Visi lietuviai kalba rusiškai, kodėl tu nekalbi rusiškai?“, – paklausė jis, įtariai įsmeigęs žvilgsnį į mane.

Todoras tikino lietuvius pažįstąs, nes dvejus metus dirbo Norvegijoje, žuvų fabrike.

„Dirbau su lietuviais, latviais, estais, visi jie kalbėjo rusiškai“, – konstatavo jis.

Emigravo, nes svajojo apie namą

Todoras ėmė pasakoti iš Bulgarijos išvykęs, nes norėjo pamatyti pasaulio ir užsidirbti. Kaip žinia, Bulgarijoje ekonominė padėtis dar prastesnė nei Lietuvoje, o jis jau seniai svajojo apie namą.

„Esu dirbęs Vokietijoje, bet nepatiko, nes man mokėjo 1400 eurų algą, kai vokiečiams –2500 eurų. Norvegijoje viskas sąžininga, visiems moka vienodai. Gali uždirbti 2500 eurų per mėnesį“, – pasakojo jis.

Paklaustas, kokie darbuotojai yra lietuviai, Todoras tikino, kad jie – labai draugiški, patriotiški.

„Lietuviai kalba rusiškai, bet matyti, kad nemėgsta tai daryti. Pavyzdžiui, pas mus stovėjo televizorius, klausėme jo rusų kalba, bet subtitrai buvo lietuviški. Rusija – kaip didžioji mama Lietuvos, man taip aiškino“, – prisiminė Todoras.

Todoras

Krizeno iš lietuvių: 70 proc. pirmadieniais neateidavo į darbą

Nors buvo matyti, kad lietuviai jam patinka, bulgaras nevengė tuomet sutiktų darbininkų pašiepti.

„Dirbdavome 5 dienas per savaitę, turėdavome laisvus savaitgalius. Pirmadieniais 70 proc. lietuvių neateidavo į darbą, skambindavo ir sakydavo: „Aš sergu“, „Aš sergu“. Bet tiesa ta, kad jie būdavo tiesiog girti“, – krizeno bulgaras.

Todoras pasakojo dirbęs ne tik Norvegijoje ar Vokietijoje, bet ir Kipre. Tiesa, galiausiai bastytis po pasaulį jam nusibodo, tad nusprendė grįžti į Bulgariją.

Sąlygos Norvegijos žuvų fabrike: dirbdavo po 150 dienų be laisvadienių

Pašnekovo teigimu, žiemos sezono metu darbas Norvegijoje buvo dar pakenčiamas, tačiau vasaromis tekdavo dirbti ir 150 dienų be laisvadienių. Darbas kartais užsitęsdavo iki 15-20 valandų per parą.

„Atsipirko. Bulgarai išvažiuoja, padirba 6-9 mėnesius arba metus ir grįžę keliauja į banką prašyti paskolos būstui“, – aiškino jis.

Pašnekovo teigimu, minimali alga Bulgarijoje yra 250 eurų, vietiniai uždirba maždaug 300-400 eurų, tad tai sunku net palyginti su atlygiais Skandinavijos šalyse.

Tiesa, labai nustebino Todorą Norvegijoje kainos. Jis prisiminė, kad vienas agurkas kainuodavo ir 9 eurus.

Restorane pas Todorą

Palygino populiariausius turistų regionus

Pusamžis vyras daugiau nei 15 metų dirbo „Sunny Beach“ kurortiniame miestelyje, tačiau nusprendė išbandyti kažką naujo, tad pirmus metus įsidarbino „Golden Sands“ regione. Kai kalbėjomės, tai buvo tik trečioji jo darbo diena.

„Sunny Beach“ pamėgtas tarp lenkų, rusų, vokiečių, skandinavų. 70 procentų turistų ten – jaunimas. Ten daug barų, diskotekų. „Golden Sands“ daugiau skirtas vyresnio amžiaus žmonėms, čia ramiau. Čia Vokietijos pensininkų rojus, daug turistų atvyksta ir šeimomis“, – regionų skirtumus išdavė jis.

„Golden Sands“ regioną, Todoro teigimu, atostogoms dažnai renkasi ir anglai.

Lietuvių daugėja

Paklaustas, ar aptartus regionus pamėgę lietuviai, Todoras tikino, kad prieš 3-5 metus mūsiškių čia buvo vienetai, tačiau dabar vis dažniau tenka sutikti.

„Paprastai nesikalbu plačiau su lietuviais. Sutiktų tik paklausiu, iš kur jie, kad žinočiau, kokia kalba kalbėti“, – aiškino jis.

Todoras kalba bulgariškai, rusiškai, angliškai ir vokiškai.

„Kai aš mokiausi mokykloje, antra kalba, kurią galėjau mokytis, buvo rusų, o trečioji – anglų arba vokiečių. Šiuo metu mokyklose antra kalba yra anglų. Jaunesni bulgarai nešneka rusiškai. Visai kaip tu“, – paguodė jis.

Verslą stabdo „viskas įskaičiuota“ kelionių paketai

Nors kai kalbėjomės, į kavinę neužsuko nė vienas žmogus, Todoras aiškino kol kas sezono nenuvertinantis. Be to, jo teigimu, paprastai žmonių padaugėja vakarais. Turistai neretai valgo viešbutyje, nes jie siūlo labai patogius „viskas įskaičiuota“ komplektus.

„Štai kodėl ir gatvėse vasarą matyti daug žmonių, bet kavinės ir restoranai – tušti“, – aiškino jis.

Vakarop, neslėpė Todoras, turistai dažniausiai užsuka alkoholio. Įsigyti čia jo galima visą parą ir baruose, ir parduotuvėse.

Bokalas alaus kavinėse, pašnekovo teigimu, kainuoja 4 levus (maždaug 2 eurus), kai Bulgarijos viduryje – 1-2 levus (maždaug 0,5-1 eurą). Taurė vyno – nuo 1 euro.

Paklaustas, kokio maisto dažniausiai užsisako turistai, Todoras tikino, kad visi čia valgo „Shopska salata“. Tai tradicinės Bulgariškos salotos, pamėgtos centrinėje Europos dalyje, Balkanuose. Jas sudaro pomidorai, agurkai, svogūnai, petražolės ir vietinis sūris.

Restorane pas Todorą

Patarė, kur ir kada vykti į Bulgariją

„Jei norite pamatyti Bulgariją, nevykite į tokius kurortus kaip „Golden Sands“ ar „Sunny Beach“, rinkitės šalies vidurį. Šie kurortai dirba tik vasarą, čia nėra tikrosios šalies dvasios“, – mokė jis.

Todoro teigimu, gyvybė kurortiniuose miesteliuose pradedama justi maždaug gegužės viduryje. Tiesa, šiemet pavasaris, skundėsi, vėluoja maždaug dvi savaites. Todėl turistų antplūdžio tikimasi sulaukti pirmoje birželio pusėje, kai pasitaisys orai ir sušils jūra.

„Tik 2-3 viešbučiai čia dirba visą sezoną, dabar atsidarę maždaug trečdalis“, – kalbėjo jis.

Todoro teigimu, įpusėjus birželiui oro temperatūra „Golden Sands“ regione pasiekia 30, jūra sušyla iki maždaug 25 laipsnių, tačiau pats jis keliauti į Bulgariją patartų rugpjūčio pabaigoje – rugsėjį. Esą tuomet ir klimatas maloniausias, ir turistų mažiau.