Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį atmetė Darbo partijos skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo, kuriuo su narkotikais teisėsaugai įkliuvusį buvusį „darbietį“ E. Garackevičių neišbraukė iš Darbo partijos kandidatų savivaldos rinkimuose sąrašų. Šis politikas, kuris buvo pašalintas iš partijos, liks „darbiečių“ kandidatų į Druskininkų savivaldybę sąraše, nors partija tam ir prieštarauja.

Eltos kalbintas Darbo partijos pirmininkas, parlamentaras A. Mazuronis tvirtino neigiamai vertinantis šią situaciją. Jis pabrėžė, kad „darbiečiai“ E. Garackevičiaus nelaiko ir nelaikys savo kandidatu savivaldos rinkimuose.

„Absurdiška situacija ir labai gaila, kad šalies teisinė sistema ir teisinis reguliavimas tų visų rinkiminių dalykų netarnauja sveikam protui, bet veikia prieš jį. Man sunku suvokti šitą sprendimą ir jo motyvus.

Mes nelaikome šito kandidato savo kandidatu, mes nepriimame to, kad jis yra Darbo partijos kandidatas. Nežinau, kaip čia jį dabar traktuoti. Gal Vyriausiosios rinkimų komisijos kandidatas mūsų sąraše, bet tikrai ne mūsų kandidatas“, – pažymėjo Darbo partijos lyderis.

A. Mazuronis tvirtino, kad E. Garackevičiaus istorija atskleidė rinkimų teisinio reglamentavimo spragas, kuomet partija, likus iki rinkimų tam tikram laikotarpiui, negali išbraukti kandidato iš savo kandidatų sąrašo. „Darbietis“ patvirtino inicijuosiantis įstatymo pataisas, kuriomis būtų sudarytos lankstesnės galimybės partijoms išbraukti savo kandidatus iš rinkimų sąrašų.

„Matyt, tas sprendimas (LVAT sprendimas – ELTA) iliustruoja teisinės sistemos spragas. Čia, matyt, mums teks galvoti, tartis su kolegomis, kalbėjau su valdančiaisiais – čia visos partijos gali atsidurti tokioje situacijoje, visos partijos tai gali būti aktualu – dėl įstatymo pakeitimų, kad tokios situacijos nepasikartotų, kai partija atsiduria tokioje situacijoje, kai po termino sužino tokius šokiruojančius faktus apie savo kandidatą būtų kažkokios išimtinės galimybės išimti tą kandidatą iš savo sąrašų, nelaikyti jį savo kandidatu ir kad jis negalėtų kandidatuoti“, – dėstė A. Mazuronis.

Šiuo metu Rinkimų kodekse numatyta, kad politinė organizacija ne vėliau kaip likus 40 dienų iki rinkimų dienos turi teisę savo pareiškimu VRK atšaukti savo ir iškelto kandidato pareiškinius dokumentus.

A. Mazuronis teigė suprantantis, kad VRK reikalingas tam tikras laikotarpis, kurio metu būtų atspausdinti ir paruošti rinkimų biuleteniai, kiti rinkimams reikalingi dokumentai su kandidatų sąrašais, tačiau, jo teigimu, 40 dienų laikotarpis galėtų būti sutrumpintas, turėtų būti praplėstos galimybės partijoms galimybės partijoms šalinti savo kandidatus iš rinkimų sąrašų.

„Tas 40 dienų laikotarpis, mano nuomone, yra stipriai per ilgas, jis turi būti sutrumpintas iki minimalaus praktiniame gyvenime galimo laikotarpio, tai yra iki to, kai jau yra spausdinami rinkimų biuleteniai“, – dėstė A. Mazuronis.

ELTA primena, kad sausio pabaigoje teisėsaugai įkliuvo į Druskininkų savivaldybės tarybą kandidatuojantis tuometinis Darbo partijos narys E. Garackevičius. Jis buvo sulaikytas su dideliu kiekiu narkotinių medžiagų – pareigūnai kandidato automobilyje rado daugiau kaip pusę kilogramo hašišo.

E. Garackevičiui įkliuvus teisėsaugai su narkotinėmis medžiagomis, Darbo partija sausio 31 d. pašalino politiką iš partijos ir „darbiečių“ kandidatų į Druskininkų savivaldybės tarybą sąrašo. Jame jis užėmė pirmą poziciją.

Darbo partija dėl politiko šalinimo iš rinkimų sąrašo kreipėsi į VRK, tačiau komisija E. Garackevičiaus iš sąrašo nepašalino, argumentuodama, kad numatyti terminai prašymų pašalinti iš rinkiminių sąrašų pateikimui yra pasibaigę. Darbo partija šį VRK sprendimą apskundė LVAT. Teismą taip pat pasiekė ir paties E. Garackevičiaus kreipimasis, kuriuo jis prašo palikti jį „darbiečių“ kandidatų savivaldos rinkimuose sąraše. Vis dėlto LVAT priėmė sprendimą atmesti Darbo partijos skundą.