Pirmadienį teisme liudijo policijos pareigūnai, dirbę įvykio vietoje. Taip pat ekspertas, kuris atsakys į iškilusius klausimus.

Teismui buvo pateiktas ir garso įrašas, kuriame policijai pranešama apie eismo įvykį. Taip pat dokumentai, susiję su policijos darbu įvykio vietoje. Policijai teisme atstovauja Kauno apskrities VPK Kelių policijos vadovas Danas Česnauskas.

Prisiminė detales

Pirmasis pirmadienį parodymus davė Adomas Sabaliauskas, į kurio vairuojamą automobilį įvažiavo D. Gineikaitė. Vyras pasakojo, kad rytą vežė dukrą į muzikos mokyklą, kai jų automobilį "Mitsubishi" "taranavo" "Nissan" visureigis.

"Iškart matėsi, kad vairuotoja svirduliuoja, jai trūksta koordinacijos", - teigė A. Sabaliauskas nė kiek neabejojęs, kad vairuotoja buvo neblaivi.

Avarijos dalyviai susiginčijo, kas kaltas dėl avarijos, nes iš pradžių D. Gineikaitė nesutiko, kad kalta ji .

"Iškart matėsi, kad vairuotoja pagiringa. Supratau, kad taip palikti negalima ir iškviečiau policiją", - teisme kalbėjo A. Sabaliauskas.

Vyras pasakojo, kad laukiant policijos pareigūnų D. Gineikaitė blaškėsi, daug rūkė.

"Tačiau nemačiau, kad ji gertų kokį skystį", - teigė A. Sabaliauskas.

Vairuotojas teigė, kad D. Gineikaitė siūlė susitarti ir teigė, jog "nenori viešumos", tačiau į kalbas vyras nesileido.

A. Sabaliauskas prieš susidūrimą signalizavo staigų manevrą atliekančiai D. Gineikaitei, tačiau ši garso signalo nepaisė. Vairuotojas buvo įsitikinęs, kad D. Gineikaitė buvo neblaivi - kaltinamosios advokatas spaudė vairuotoją pripažinti, kad koordinacijos trūkumas galėjo atsirasti dėl patirto streso, tačiau A. Sabaliauskas su tuo nesutiko.

"Tai buvo ne ta situacija, kai žmogus labai susijaudino", - kalbėjo A. Sabaliauskas.

Įpūtė iš trečio karto

Patrulių rinktinės vyr. patrulis Kęstutis Kelmelis prisminė, kad gruodžio 19-ąją dieną radijo ryšiu gavo pranešimą apie eismo įvykį, kurį galimai sukėlė neblaivi vairuotoja.

"Buvo akivaizdžiai matyti, kad moteris išgėrusi. Ji pasakė, kad alkoholio nevartojo. Į alkotesterį moteris įpūtė tik iš trečio karto. Nustačius girtumą vairuotoja su tuo nesutiko. Mes jai paaiškinome, kad ji turi tokią teisę", - kalbėjo K. Kelmelis. Įsitikinimą, kad D. Gineikaitė buvo neblaivi, išsakė ir dar trys su ja bendravę pareigūnai.

Pareigūnas pasakojo, kad D. Gineikaitė atsisakė pasirašyti ant alkotesterio parodymų dokumentų ir įvykio vietoje, ir policijos patalpose. Alkotesteris parodė 1,66 promilių girtumą - tai įvyko apie 13 val.

Tuo tarpu 16.10 val. ligoninėje paėmus kraujo mėginį buvo nustatytas 1,01 promilės girtumas.

Ekspertas teigimu, žmogus vidutiniškai per valandą išskaido tiek alkoholio, kad alkotesterio parodymai mažės po 0,15 prom. per valandą. Jei žmogus fiziškai buvo labai aktyvus, išskaidoma iki 0,3 promilės.

Ekspertas pasakojo, kad bandymų metu išaiškinta, kad vartojus ne alkoholį, o, tarkime, burnos skalavimo skystį, alkotesteris nulius rodys maksimaliai po 8 minučių.

Kalbėti nepanoro

Išklausius visų liudininkų teismas paskelbė baigiamąsias kalbas. Beje, D. Gineikaitės advokatas prašė pertraukos kalbai paruošti, tačiau teismas šį prašymą atmetė.

Baigiamosios kalbos metu D. Česnauskas pabrėžė, kad visi su D. Gineikaite bendravę pareigūnai vieningai teigia, kad vairuotoja buvo neblaivi. Taip pat D. Česnauskas atkreipė dėmesį, kad pareigūnai su alkotesterio parodymais nesutinkančiai D. Gineikaitei pasiūlė kreiptis į Priklausomybės ligų centrą, tačiau ji nuvyko į Kauno klinikinę ligoninę.

Pati D. Gineikaitė nieko pasakyti teisme nepanoro, už ją kalbėjo advokatas Artūras Bauža. Advokatas neigė, kad pareigūnai D. Gineikaitei siūlė kreiptis į Priklausomybės ligų centrą. Taip pat advokatas tikino, kad D. Gineikaitė pripažįsta, jog yra kalta dėl eismo įvykio. A. Bauža teigė, kad vairuotoja prieš pat pučiant į alkotesterį skalavo burną specialiu skysčiu.

Advokatas prašė D. Gineikaitei skirti kuo švelnesnę bausmę ir neatimti vairuotojo pažymėjimo.

Verdiktą teismas skelbs vasario 26-ąją.

Su girtumu nesutinka

Pirmojo posėdžio metu, kuris vyko sausio mėnesį, D. Gineikaitė pripažino kaltę dėl avarijos. Moteris teigė, kad neįvertino kito automobilio greičio ir rikiuodamasi iš antros į trečią juostą trenkėsi į jį. D. Gineikaitė teigė, kad po avarijos norėjo susitarti su kito automobilio vairuotoju, tačiau jis nebuvo draugiškai nusiteikęs. Buvo iškviesta policija, buvo nuspręsta patikrinti moters blaivumą, kurio rezultatais D. Gineikaitė negalėjo patikėti. Taip pat moteris neigė bandžiusi klastoti girtumo tyrimo rezultatų.

„Su alkotesterio parodymais negalėjau sutikti, nes negalėjau tuo patikėti, todėl iš karto iš komisariato važiavau atlikti kraujo tyrimo į ligoninę“, – teisme kalbėjo D. Gineikaitė. Moteris pripažino, kad išvakarėse buvo kalėdiniame vakarėlyje. Tačiau, D. Gineikaitė tikina, kad tą rytą jautėsi gerai ir tokių alkoholio tyrimo duomenų būti negalėjo.

„Yra tikimybė, kad tai galėjo būti nuo paskirtų vaistų. Aš negaliu pasakyti, kad visiškai galėjo nebūti alkoholio kraujyje, vakare pas mus buvo kalėdinis vakaras. Tačiau ne tokia dozė“, – kalbėjo D. Gineikaitė.

Kaltinamoji teigia, kad vartoja burnos skalavimo skystį, kuris galėjo padaryti įtaką alkotesterio rodmenims. Moteris sakė, kad apie 15-20 min. prieš avariją ji vartojo burnos skalavimo skystį D. Gineikaitė teigia, kad burnos skalavimo skystį vartoja nuolat, ypač po rūkymo. Tąkart skystį jai teko nuryti, nes nenorėjo jo išspjauti gatvėje. D. Gineikaitė tvirtina nežinojusi, kur važiuoti duoti kraujo, todėl paskambino pažįstamam medikui.

„Aš net neįsivaizdavau, kur važiuoti ir ar bet kur galiu tai daryti“, – tikino ji.

D. Gineikaitei iškelta administracinių teisės pažeidimų byla dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo, sukėlusio nežymų sveikatos sutrikdymą arba nulėmusio turto sugadinimą. Tuometinė NŽT vadovė, įtariama, neblaivi gruodžio 19 dieną Kaune sukėlusi avariją. Jai alkoholio tikrintuvu nustatytas vidutinis girtumas, tačiau su šiais duomenimis nesutikusi D. Gineikaitė vyko atlikti papildomo kraujo tyrimo Kauno klinikinėje ligoninėje.

Vėliau STT pradėjo ikiteisminį tyrimą įtariant, kad toje ligoninėje bandyta nuslėpti D. Gineikaitės girtumą. Tyrime ji ir keli medikai apklausti kaip specialieji liudytojai. Sausio 11 dieną STT pranešė gavusi Valstybinės teismo medicinos tarnybos ekspertų išvadas, kurios patvirtina įtarimus.

Atlikdami ikiteisminį tyrimą pareigūnai rado ir paėmė du kraujo mėginius, iš kurių viename ekspertai nustatė daugiau kaip vieną alkoholio promilę, o kitame alkoholio nerasta. D. Gineikaitė sausio viduryje atleista iš pareigų.