„Valstiečio“ šūvis išdavė garsųjį nomenklatūrinį klubą

Krekenavos komerciniame medžioklės plote skandalu pasibaigusi medžioklė vyko šių sausio 2 dieną. Jai vadovavo Valstybinių miškų urėdijos Panevėžio regioninio padalinio Krekenavos girininkijos girininkas Jonas Leika.

Medžioklė dėmesio centre atsidūrė dėl to, kad Utenos rajono tarybos narys „valstietis“ J. Slapšinskas nušovė stumbrę. Jis aiškino sumaišęs ją su šernu.

Šių gyvūnų medžioklė Lietuvoje yra uždrausta. Jie yra įtraukti į saugomų gyvūnų sąrašą.

Į įvykio vietą buvo iškviesti aplinkosaugininkai. Jie užfiksavo pažeidimą ir J. Slapšinskui skirta 12,2 tūkst. eurų bauda. Ją „valstietis“ suskubo sumokėti.

Tačiau netrukus kilo įtarimų, kad galbūt neišaiškintos viską keičiančios aplinkybės. Jas ėmėsi tirti Aplinkos apsaugos departamentas ir teisėsauga. Ji aiškinasi, ar Panevėžio aplinkosaugininkai nebuvo aplaidūs, vertindami situaciją.

Pašilių stumbryne nugaišo be motinos likęs stumbriukas. Jis buvo priglaustas po to, kai pasimetęs ir vienišas atklydo į vieną iš Panevėžio rajone Iciūnų kaime esančių vienkiemių. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad jis yra nušautos stumbrės jauniklis. Tai pasitvirtinus, bauda už nušautą stumbrę išaugo iki 36,6 tūkst. eurų.

Tąkart vykusioje medžioklėje, BNS duomenimis, iš viso dalyvavo 25 asmenys. Kaip paaiškėjo, medžioklę užsakė medžiotojų klubas „Tauras”. Todėl daugiausia joje dalyvavo būtent šio klubo narių. Tiesa, J. Slapšinskas šiam klubui nepriklauso.

Legendinis Algirdo Brazausko klubas

DELFI peržiūrėjo Registrų centrui klubo pateiktus dokumentus ir juose surado klubo narių sąrašą – jame verslo ir politikos elitas. Iš viso klubas turi 20 narių. Ir visos pavardės visuomenėje gerai žinomos.

Reikia paminėti, kad šiame klube ilgus metus medžiojo buvęs Lietuvos prezidentas Algirdas Brazauskas. Apie šio klubo medžiokles jis yra pridalijęs daugybę interviu žiniasklaidai.

Ilgametis šio klubo prezidentas buvo Kazys Bobelis, miręs 2013 metais. 1992-aisiais sugrįžęs į Lietuvą, jis aktyviai dalyvavo politikoje. 1992 – 2006 metais jis buvo Seimo nariu.

Šiuo metu klubo prezidento pareigas eina Arvydas Gribulis.

Medžiotojų klubo medžioklės plotas yra Lietuvai svarbiose Kernavės apylinkėse. Prieš Lietuvai atgaunant nepriklausomybę šioje teritorijoje medžiojo sovietinė nomeklatūra. Tai buvo komunistų partijos šulų pamėgta medžioklės vieta. Būtent čia buvo spendžiami nomeklatūrai svarbūs klausimai, turėję didelės įtakos visiems tuometinės visuomenės sluoksniams.

Po nepriklausomybės šis medžioklės plotas perėjo į buvusios sovietinės nomeklatūros rankas. Tiesa, į klubą yra įstoję ir niekada komunistų partijai nepriklausiusių medžiotojų. Dabar čia medžioja tiek sovietiniai veikėjai, tiek jau nepriklausomoje Lietuvoje iškilę žmonės.

Registrų centre DELFI surado pilną klubo narių sąrašą. Iš viso jame – 20 asmenų:

1. Stanislovas Batkovkis. Jis yra Lietuvoje gerai žinomas verslininkas, UAB „B.a.t.-Servisas” vadovas. Taip pat jis yra akcininkas ir vadovas šių dviejų įmonių: „Kenfi” ir UAB „Čiurlionio estetinės dermatologijos klinika”.

2. Bronius Bradauskas. Seimo narys, išrinktas pagal Lietuvos socialdemokratų partijos sąrašą. Jis ilgus metus buvo Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas. Šiuose plotuose jis kartu medžiodavo su A. Brazausku.
Bronius Bradauskas

3. Stasys Brundza. Buvęs lenktynininkas, kolekcionierius. 2012 metais su „Drąsos kelio“ sąrašu pateko į Seimą. 2007–2008 m. ministro pirmininko Gedimino Kirkilo visuomeninis konsultantas saugaus eismo klausimais.
Stasys Brundza

4. Juozapas Budrikis. Verslininkas, UAB „Juozapas pas žurnalistus" vadovas.

5. Steponas Jonušas.


6. Antanas Matuiza.
Internete nurodoma, kad jis yra verslininkas, buvęs „EMSI” vadovas ir esamas akcininkas.

7. Algirdas Usonis. Lietuvos, JAV ir Izraelio „Vaisingumo klinikos" vadovas ir akcininkas. Jis yra A. Brazausko žentas, su buvusiu prezidentu medžiojęs net Afrikoje.
 Dr. Algirdas Usonis, Vaisingumo klinikos vadovas

8. Arvydas Gribulis. Verslininkas, UAB „Fegda" valdybos narys.
9. Ivanas Paleičikas. UAB „Vaizga” akcininkas ir UAB „Spectator NT” vadovas. 2019 metais Delfi sudarytame turtingiausių verslininkų sąraše jis užima 21 vietą. Jo valdomas turtas siekia 112 milijonų eurų.
Ivanas Paleičikas

10. Virginijus Kantauskas. Verslininkas, „Biovela Group“ bendraturtis. Turtingiausių verslininkų sąraše – 319 vietoje. Jo turtas įvertintas 4 milijonais eurų.
Virginijus Kantauskas

11. Alfonsas Macaitis. Internete jis pristatomas taip: Lietuvos komjaunimo, politinis bei visuomenės veikėjas. Nuo 2001 m. Lietuvos socialdemokratų partijos Vilniaus skyriaus narys, LSDP tarybos narys, prezidiumo narys. 2004 metais politikas išrinktas į Seimą ir jam buvo patikėtos Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko pareigos.
Alfonsas Macaitis

12. Zigmas Povilas Balčytis. Lietuvos socialdemokratų partijos narys, buvęs Europos parlamento narys ir buvęs finansų ministras.
Zigmantas Balčytis

13. Antanas Zenonas Kaminskas. Su socialdemokratais nesėkmingai yra bandęs kandidatuoti į Europos parlamentą. Yra ėjęs ekonomikos ministro pareigas. Ministro Pirmininko potvarkiu buvo paskirtas Ministro Pirmininko vyriausiuoju patarėju, 2002 m. - Vyriausybės kancleriu.
Antanas Zenonas Kaminskas

14. Gediminas Tursa. Verslininkas, UAB „OPPORTUNITY DEVELOPMENT INSTITUTE" vadovas.

15. Darius Nedzinskas. Verslininkas, „Danhaus LT” direktorius. Buvęs „Vilniaus prekybos“ akcininkas bei draudimo bendrovės „Lietuvos draudimas“ valdybos narys.

16. Audrius Kantauskas. „Biovela group” vadovas.

17. Darius Matuiza. Verslininkas, UAB „Atliekų tvarkymo tarnyba", UAB „Varkoma" vadovas.

18. Gediminas Gribulis. Verslininkas, tiltų statybos uždarosios akcinės bendrovės „Tilsta" vadovas.

19. Gintautas Kūlokas. Verslininkas, UAB „Fatalitas" vadovas.

20. Rimantas Sinkevičius. Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos narys.

Kas dalyvavo medžioklėje?

Aplinkosaugininkai, Valstybinės miškų urėdijos ir Aplinkos ministerijos darbuotojai iki šiol nėra paviešinę skandalingosios medžioklės lapo. Tačiau akivaizdu, kad visi šio klubo nariai medžioklėje nedalyvavo.

BNS žiniomis, medžioklėje, kai buvo nušauta stumbro patelė, dalyvavo Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas socialdarbietis R. Sinkevičius, buvęs europarlamentaras socialdemokratas Z. Balčytis, buvęs Seimo narys kooperatyvo „Agroaves group“ vadovas Jonas Jagminas, įmonės „Grigeo“ didžiausias akcininkas Gintautas Pangonis, „Biovelos“ bendraturtis V. Kantauskas, advokatų kontoros „Ellex Valiūnas“ įkūrėjas Rolandas Valiūnas, kelių tiesimo įmonės „Fegda“ vienas akcininkų A. Gribulis, žemės ūkio technika prekiaujančios bendrovės „Dojus Agro“ vadovas Pranas Dailidė, verslininkas D. Nedzinskas, Vaisingumo klinikos vadovas A. Usonis, Danijos verslininkas Ole Garsdal su sūnumi, buvęs parlamentaras ir buvęs sostinės vicemeras Jonas Pinskus bei kiti.