Paklausta, kuo iki rugsėjo būtinai turėtų pasirūpinti būsimi studentai, J. Cvilikienė įvardijo du dalykus – rasti būstą ir išmokti gaminti.

„Ką reikėtų dabar padaryti, kas neturi, susirasti gyvenamąjį plotą. Aišku, jeigu pasiseks, bendrabučiai visuomet kainuoja pigiau negu nuomojamas būstas, kurį didžiuosiuose miestuose dabar susirasti yra problematiška ir kainos auga. <...> Ir, jeigu dar nespėjo, sakyčiau, išmokti pasigaminti bent tris paprastus, nebrangius, sveikus patiekalus, nes tai padės sutaupyti nemažą sumą pinigų. Garantuoju“, – LNK „Vidurdienio žinioms“ kalbėjo ji.

„Laimingi tėvai, kurių vaikai lieka studijuoti tame mieste, kuriame jie gyvena. Nes, jeigu imtume vaikų auginimo kelią, išleisti vaikus studijuoti turbūt yra antras brangiausias žingsnis po kūdikystės, kuomet vienam iš tėvų tenka likti namie ir mažėja pajamos“, – pabrėžė ekonomistė.

Kai kurie dirba

Studentai, norėdami turėti papildomų lėšų, ieškosi darbo ir tai dažniausiai daro po to, kai pabaigia pirmąjį kursą.

„Mūsų tyrimai ir apklausos rodo, kad jiems tenka dirbti, nes, jeigu mes paskaičiuotume išlaidas be mokėjimo už mokslą, jeigu mokslas yra nemokamas, visgi studentui sostinėje reikia bent 400 eurų maistui, transportui ir kitoms išlaidoms“, – kalbėjo J. Cvilikienė.

Jūratė Cvilikienė

400 eurų, pasak jos, yra minimali suma: gyvenant bendrabutyje, nemokant papildomai už mokslą.

„Aišku, tėvai kartais įdeda maisto produktų, higienos prekių, studentui padeda nebūtinai pinigais. Bet tai yra minimumas“, – teigė pašnekovė.

O jeigu studentas nuomojasi būstą, jam reikia mokėti už mokslą, suma, anot J. Cvilikienės, gali siekti ir 1 tūkst. eurų per mėnesį.

Finansų instituto vadovė pasakojo, kad daugelis studentų dirba vasarą, kai kurie esą dirbo ir šią vasarą, kad turėtų lėšų pirmiesiems studijų metams.

Bet ji taip pat pabrėžė: „Studijos ir yra didžioji investicija, ir ilgalaikėje perspektyvoje tos investicijos atsipirks. Rasti balansą tarp darbo ir studijų yra sunki užduotis. Jeigu pavyksta pirmais, antrais metais įsitvirtinant tiek daug laiko neskirti darbui, yra puiku.“

Kita vertus, ne visi tėvai gali sukaupti sumas, reikalingas vaikų pragyvenimui.

Visą LNK pokalbį su J. Cvilikiene galite rasti čia: