Į „Delfi“ anonimiškai kreipęsi studentai pasakojo, kad nori pranešti apie VU TF administracijos sprendimus, keliančius pavojų šio fakulteto studentų bendruomenei ir universitete dirbantiems darbuotojams.

„Labai tikiuosi jūsų kaip įmanoma greitesnio situacijos ištyrimo ir informacijos išplatinimo. Noriu pabrėžti, kad kiekvieną dieną keliamas vis didesnis pavojus asmenų sveikatai ir saugumui. VU TF dekanas dar 2021 m. spalio 28 d. paskelbė sprendimą „Dėl studijų įgyvendinimo Teisės fakultete 2021/2022 studijų metų rudens semestre“, kuriuo nustatė, kad rudens semestro egzaminų laikymas bus vykdomas kontaktiniu būdu.

Žinoma, tuo metu COVID-19 situacija Lietuvos Respublikoje buvo geresnė, nematėme tokių susirgimų skaičių, kuriuos matome dabar. Prieš prasidedant rudens semestro sesijai, dekanas Tomas Davulis ir Teisės fakulteto administracija organizavo nuotolinį susitikimą „Teams“ platformoje su studentais, norėdami aptarti egzaminų organizavimą. Šis nuotolinis susitikimas buvo išprovokuotas didžiulės pasipriešinimo reakcijos iš studentų bendruomenės ir dalies fakulteto dėstytojų dėl egzaminų organizavimo kontaktiniu būdu.“

Pasak studentų, nuotoliniame susitikime dalyvavo administracija ir virš keturių šimtų studentų, kurie argumentuotai grindė savo poziciją dėl egzaminų organizavimo nuotoliniu būdu, sakydami, kad COVID-19 užsikrėtusių asmenų skaičiai sparčiai auga, egzaminų sesija prasideda kaip tik prieš šventes ir tai reiškia, kad atsiranda didžiulis pavojus virusą platinti.

„Taip pat egzaminai jau dvi paskutines sesijas buvo organizuojami nuotoliniu būdu, t. y. VU TF jau yra sukūręs ir sėkmingai naudojo kitą egzaminų laikymo būdą, naudodamas e-mokymų platformą. Visgi, net po didžiulio bendruomenės pasipriešinimo, dekanas T. Davulis savo pozicijos nepakeitė. Jis nusprendė organizuoti egzaminus kontaktiniu būdu, motyvuodamas, kad akademinis sąžiningumas yra svarbiau, nei VU studentų bendruomenės ir darbuotojų bei jų artimųjų sveikata.

Studentų bendruomenei tai pasirodė neįtikėtina, visgi, iš savo pozicijos jie nieko pakeisti negalėjo ir privalėjo atvykti laikyti egzaminus gyvai. Universiteto administracija žadėjo užtikrinti saugumą, nors studentų bendruomenei buvo puikiai žinoma, kad tai neįmanoma – vienas TF kursas susideda iš maždaug dviejų šimtų žmonių, kurie visi laiko egzaminą kartu, t. y. nėra tokio dydžio auditorijų, kuriose būtų įmanoma užtikrinti saugius atstumus, be to, jau keletą savaičių iki sesijos universitete nebuvo tikrinami galimybių pasai“, – skundėsi studentai.

Taip pat nurodė, kad jau praėjus daugiau nei porai savaičių, atsirado pasekmių, kurias studentų bendruomenė ir numatė.

„Beveik kiekviename kurse, laikiusiame egzaminus, atsirado bent po vieną asmenį, užsikrėtusį COVID-19, taip pat užsikrėtė ir darbuotojas, dirbęs auditorijoje laikant egzaminus. Problema, kad asmenys, įtardami, kad yra galimai užsikrėtę kovidu, vis tiek eina laikyti egzaminų gyvai auditorijose su daug studentų, kadangi dekanas nėra nustatęs jokios egzaminų laikymo tvarkos tuo atveju, jei negali atvykti egzaminų laikyti gyvai dėl užkrėtimo kovidu rizikos.

Kitaip sakant, studentai per daug bijo dėl savo akademinės sėkmės nesant jokio apibrėžtumo, ką daryti tuo atveju, kai negali egzamino išlaikyti gyvai. Net ir po visų šių užsikrėtimų administracija nesiėmė didesnių saugumo priemonių, toliau nebuvo tikrinami galimybių pasai (universitete tam yra paskirti asmenys, tačiau praktikoje, atėjus į egzaminus, dauguma studentų nėra tikrinami, kadangi tikrintojų nėra reikiamose vietose), toliau dideli kiekiai studentų sugrūdami į mažas patalpas laikyti egzaminų.“

Pasak studentų, VU TF administracijos ir dekano požiūris į COVID-19 viruso ir jo atmainų pavojus studentams yra neįtikėtinas.

„Jaučiamės taip, tarsi būtų žaidžiama loterija su mūsų sveikata ir dėl to nieko negalime padaryti. Kai SAM ir Lietuvos Respublika turi aiškius tikslus, siekdami naudoti visas priemones ir sustabdyti viruso plitimą, VU Teisės fakultetas renkasi absoliučiai priešingą kryptį. Labai prašome pagalbos, išplatinant šią situaciją ir padedant administracijai priimti sąmoningus ir pagrįstus sprendimus“, – prašė jie.

Vadovaujasi Vyriausybės sprendimais

„Delfi“ paprašė šią situaciją pakomentuoti VU atstovus. Jie vis dėlto buvo linkę atmesti studentų nuogąstavimus ir tikino, kad remiasi Vyriausybės sprendimais.

„Vilniaus universitete studijos vyksta vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo sprendimais. VU Senato nutarimu visos studijų veiklos, išskyrus keletą smulkių išimčių, yra vykdomos kontaktiniu (nenuotoliniu) būdu. Tarp jų ir studijų pasiekimų vertinimas.

Vadovaujantis LRV sprendimu į VU vykdomas kontaktines studijų veiklas patekti gali tik asmenys, turintys galiojantį galimybių pasą ar kitą dokumentą, įrodantį, kad asmuo turi galimybę dalyvauti kontaktinėse veiklose. Taip pat visą laiką būnant VU patalpose privaloma dėvėti burną ir nosį dengiančias apsaugos priemones, laikytis atstumų bei laikytis kitų higienos reikalavimų“, – tikino VU atstovai.

Jų teigimu, kalbant apie konkretų egzamino vykdymą Teisės fakultete ir galimybių pasus – įeinant į fakultetą darbo metu galimybių pasai tikrinami visada, tam kasdien yra paskirti darbuotojai.

„Egzaminų metu užtikrinamos būtinosios saugumo priemonės, yra galimybė dezinfekuoti rankas, visi privalo dėvėti apsaugines kaukes. Tai atitinka LR Vyriausybės ir Vilniaus universiteto nustatytus saugumo reikalavimus. Norėtume atkreipti dėmesį, kad šiuo metu šalyje pagal įstatymus vyksta ir yra leidžiami kiti kur kas didesnį žmonių susibūrimą skatinantys renginiai ir procesai (viešasis transportas, sporto klubai, naktiniai klubai, parduotuvės, koncertai, teatras, kavinės ir t.t.).

Tačiau universitetai yra tos institucijos, kiekvieno egzamino metu registruojančios studentų atvykimą ir buvimą žmonių grupėje tam tikrą laiko tarpą, todėl yra identifikuojami ir kontaktai gali būti nesunkiai susekami. Galimybių pasai tikrinami ir studentams atsikeliant gyventi į bendrabučius“, – tikino VU atstovai.

Tuo pačiu teigė, kad kalbant apie užsikrėtimus egzamino metu, tai užsikrėtimo momentai nėra patvirtinti, todėl teigti, kad jie įvyko egzamino metu nėra tikslu.

„Verta paminėti, kad simptomus jaučiantys asmenys neturėtų dalyvauti egzamine – tai draudžiama (žiūrėti ČIA).

Tačiau studentas nepraranda egzamino laikymo teisės ir egzaminą ateina laikyti perlaikymo metu per pratęstą sesiją. Tokia Tvarka galioja bet kokiam pateisinamam neatvykimui.“

Susirgimų skaičius didelis

„Delfi“ primena, kad gruodžio 28 d. šalyje nustatyti 1948 nauji COVID-19 ligos atvejai, koronavirusas nusinešė dar 17 gyvybių. Tokius duomenis paskelbė Lietuvos statistikos departamentas.

Ankstesnę parą koronavirusinė infekcija nustatyta 1596 žmonėms, mirė 18 užsikrėtusiųjų. Didžioji dalis praėjusią parą mirusiųjų – 11 buvo neskiepyti arba paskiepyti nepilnai.

Praėjusią parą 1815 žmonių paskiepyta pirmąja vakcinos doze, iš viso paskiepyti 22 tūkst. 175 žmonės. Ligoninėse šiuo metu gydomi 1072 COVID-19 sergantys pacientai – keliasdešimt mažiau nei praėjusią parą, 109 iš jų – reanimacijoje.

Šalyje praėjusią parą atlikta apie 11 tūkst. molekulinių (PGR) ir per 4,6 tūkst. antigeno tyrimų dėl įtariamo koronaviruso. 14 dienų naujų susirgimų koronavirusu skaičius 100 tūkst. gyventojų siekia 720 atvejų. Septynių dienų teigiamų diagnostinių testų rodiklis kiek išaugo ir siekia 11,9 procento.

Nuo pandemijos pradžios šia infekcine liga Lietuvoje susirgo beveik 515,9 tūkst. gyventojų, nuo jos mirė daugiau nei 7,3 tūkst. žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)