Pievelėje prie ministerijos protesto dalyviai išstatė palapines. Taip jie protestavo dėl to, kad ne visi studentai šiemet gali gauti universitetų bendrabučius.

„Mūsų žinutė – labai paprasta. Mes puikiai matome jau kurį laiką, Vyriausybė, valdžios atstovai mato, kad didžiuosiuose šalies miestuose yra susikūrusi didžiulė socialinė krizė. Būsto nuoma yra tiesiog fantastiška, kosminė.

Dabar už vieno kambario buto nuomą Vilniuje galima sumokėti 550 eurų, dar plius komunalinės išlaidos, o kur pragyvenimas: maistas ir panašiai“, – LNK pasakojo vienas akcijos dalyvis.

Jis teigė, jog šios kainos studentams tiesiog neįkandama.

„Žinoma, jeigu nori kartu dirbti kurjeriu, tai viskas yra įmanoma. Bet mes gyvename valstybėje, kuri didžiuojasi kažkokios gerovės valstybės atributais. Mes normalizuodami šią situaciją, sakydami, kad ji tiesiog tokia, sakydami, kad neturi tam kontrolės...

Mes tos kontrolės ir reikalaujame iš Vyriausybės plačiuoju požiūriu, bet kas liečia studentus – Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos labiausiai“, – ironizavo jis.

Protesto dalyvis, kad turi būti sukurta priemonė, kuri padėtų studentams, kurie nori nuomotis butą privačiame sektoriuje.

„Turi būti sukurtas mechanizmas, kaip universitetai galėtų dalintis informacija apie bendrabučius, kurie užimti, o kur vietos gal yra. Ir taip pat turime rūpintis bendrabučių atnaujinimu, higienos standartais“, – sakė jis.

Protesto organizatorė Justina Motiejauskaitė LNK pasakojo, kad su protestuojančiais pasikalbėti atėjęs švietimo, mokslo ir sporto viceministras nematė nei atėjusio studento, kuris neranda vietos gyventi.

„Bet reikėtų suprasti, kad pirmakursiai studentai yra tik ką išėję iš namų, tik palikę tėvus, jie dar nežino, kaip gyventi. (…) Manau, kad problema yra, ji matoma, pavyzdžių yra. Bet tie žmonės nežino, kaip prieiti prie aukštesnes pozicijas užimančių universiteto atstovų“, – kalbėjo mergina.

Viceministras ragina ieškoti butų ir naudotis kompensacijomis.

Jos teigimu, informacijos apie galimas kompensacijas yra gana mažai, ypač – studijuoti pradedančiam žmogui.

„Tu jau turi būti pradėjęs studijas, gerai mokytis, kad jų sulauktum“, – kalbėjo ji.

Protesto organizatorė teigė, jog šiemet ši situacija susidarė dėl kylančių nekilnojamojo turto kainų.

„Mes matome, kad mažiausio kambario nuomos kainos prasideda nuo 200 eurų, netgi daugiau. Prie tų 200 eurų dar prisideda nematomi mokesčiai prirašyti – moki brokeriui, nuomininkui, depozitą. (…) Turime kainas, kurios susideda iki tūkstančio eurų už mažiausią butą Vilniuje, kuris yra užkampyje. Taip negali normaliai nuvažiuoti į universitetą, į darbą, kurį esi priverstas susirasti, vietoje to, kad laiką visą skirtum mokslams“, – LNK sakė mergina.

Nors studentai šalyje skaičiuojami tūkstančiais, į šią protesto akciją atvyko kelios dešimtys.

„Matome iš susirinkusių skaičiaus ir kontingento, kad tai nėra nacionalinė problema“, – teigė viceministras Gintautas Jakštas.

Jis teigė, jog ministerija nėra atsakinga už bendrabučius ir jų pati neturi.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: