Lobisto sulaikymą DELFI patvirtino STT direktorius Žimantas Pacevičius.

„Tai įvyko prieš dvi paras“, - sakė Ž. Pacevičius.

Dėl detalesnės informacijos jis patarė kreiptis į Panevėžio prokurorus.

Paklaustas, ar A. Romanovskio sulaikymas susijęs su tyrimu dėl Seimo nario, buvusio Panevėžio mero V. Matuzo veiklos, STT vadovas to nei patvirtino, nei paneigė.

Tačiau tai patvirtino pats A. Romanovskis. Jis per savo verslo partnerį ketvirtadienį paskelbė viešą laišką.

„Šiuo metu esu uždarytas Panevėžio policijos areštinėje. Mano laisvę apribojo šio miesto STT pareigūnai, tirdami Seimo nario Vito Matuzo bylą. Esu kaltinamas veikdamas grupėje davęs šiam Seimo nariui didelį kyšį“, - teigia lobistas.

Kaltinimų jis nepripažįsta.

Suimtas „Drąsinkime ateitį“ vadovas E.Babenskas

DELFI žiniomis, mėnesiui suimtas E. Babenskas, viešosios įstaigos „Drąsinkime ateitį“, vykdančios švietimo projektus, vadovas. Jis taip pat yra bankrutavusios informacinių technologijų kompanijos „Lithill“ akcininkas. Dabar tuo pačiu adresu veikia kita įmonė – „Lithill ID“.

Neoficialiais duomenimis, E. Babenskas taip pat figūruoja V. Matuzo byloje. Jis sulaikytas kiek anksčiau nei A. Romanovskis.

Su E. Babensku DELFI susisiekti nepavyko – verslininko mobiliojo ryšio telefonas buvo išjungtas.

Jo kolega, viešosios įstaigos „Drąsinime ateitį“ projektų vadovas Zigmas Nagys DELFI teigė, jog E. Babenskas „turi problemėlių“.

„Pabandykite pasiskambinti jam rytoj. Galbūt jis rytoj jau galės jums atsiliepti ir su jumis bendrauti. Jis turi šiokių tokių problemėlių. Mes tikimės, kad rytoj jis bus“, - kalbėjo Z. Nagys. Kokios bėdos užklupo „Drąsinkime ateitį“ vadovą, jis nenurodė.

Paklaustas, ar iš tiesų E. Babenskas buvo suimtas, pašnekovas nuo komentarų susilaikė. „Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti. Nežinau“, - sakė Z. Nagys.

DELFI šaltinių teigimu, E.Babensko suėmimas ir A.Romanovskio sulaikymas susiję.

A.Romanovskis: mane spaudė liudyti prieš V.Matuzą

Lobistas taip pat tvirtina buvęs spaudžiamas duoti parodymus prieš V. Matuzą, tačiau pasirinkęs belangę.

„Buvau sulaikytas antradienį. Ketvirtadienį STT Panevėžio pareigūnai bandys apylinkės teisėjui įrodyti, jog esu tiek pavojingas nusikaltėlis, jog mane reikia uždaryti į areštinę ilgam laikui.

Pareigūnai man pasiūlė rinktis – arba sėdžiu kalėjime dar mėnesį, arba, davęs parodymus, jog Seimo narys Matuzas paėmė kyšį ir padarė kitus nusikaltimus, tą pačią akimirką einu į laisvę. Negaliu meluoti, tad pasirinkau grotas“, - savąją versiją dėsto A. Romanovskis.

Lobistas teigia gyvenime nedavęs kyšio – net kelių policijos pareigūnui. Savo veiklą jis tvirtina vykdęs pagal įstatymus, be jokio papirkinėjimo.

„Buvau vienas iš nedaugelio Seime veikiančių asmenų, kurie veikia skaidriai – viešai deklaruodami lobistinius veiksmus Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai ir pajamas bei išlaidas Mokesčių inspekcijai.

Šiomis mano deklaracijomis ir pasinaudojo Panevėžio STT pareigūnai. Suprantu, kad tarp Panevėžio „tulpinių“ išaugusiems ir subrendusiems agentams sunku suprasti, jog lobizmas gali būti skaidrus ir teisėtas. Tačiau garantuoju, jog nemeluosiu ir nepadėsiu agentams kurpti bylos, klastoti parodymų ir piktnaudžiauti įstatymais“, - tolesnius kaltinimus STT agentams beria A. Romanovskis.

Jis teigia neabejojantis, jog savo nekaltumą įrodys teisme.

„Neabejoju, jog teismuose laimėsiu, ir galiu pažadėti, jog šiuo klausimi eisiu iki galo – jūs mane pažįstate – matydamas neteisybę, aš su ja kovoju. Kovoju, nes tikiu, jog galiu keisti šią Valstybę“, - tęsia A. Romanovskis.

Kaip ir V. Matuzas, lobistas byloje įžvelgia politinio susidorojimo požymių.

„Tikiu, jog Lietuva ne Rusija ir pas mus siauro proto teisėsaugininkai netaps politinės kovos ir politinio susidorojimo įrankiais. Tikiu, kad „kova su korupcija“ netaps rusiška „pakazucha“, kai teisėsaugininkai, nesugebėdami vykdyti įstatymų, žlugdo žmones, tampydami po miestą juos su antrankiais“, - reziumuoja A. Romanovskis.

V.Matuzas: džiaugiuosi, kad A.Romanovskis prabilo

Seimo narys V. Matuzas DELFI teigė sveikinantis A. Romanovskio sprendimą netylėti.

„Reiškia, metodai tokie pat taikomi, kurie buvo taikomi ir anksčiau. Džiaugiuosi, kad A. Romanovskis tą garsiai pasakė“, - kalbėjo parlamentaras.

Savo santykių su A. Romanovskiu ir E. Babensku politikas nekomentavo.

A. Romanovskis – vienas aktyviausių oficialiai veikiančių Lietuvos lobistų. Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) skelbiamoje ataskaitoje už 2010 metus nurodoma, kad jis lobizmu užsiėmė bent dėl 14 įvairių teisės aktų. Tarp jų: Visuomenės informavimo, Politinių partijų r politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės, Strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ir įrenginių bei kitų nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių, Akcizų, Alkoholio ir Tabako kontrolės įstatymai.

Vienintelė aktyviau už A. Romanovskį 2010 m. veikusi lobistė – net 28 punktų sąrašą VTEK pateikusi Dalia Mikalauskaitė.