Tačiau nei prokurorai, nei STT šio įvykio nekomentuoja, motyvuodami, kad „bet kokia informacija gali pakenkti vykdomiems ikiteisminio tyrimo veiksmams“.

Tokią teisėsaugos poziciją DELFI patvirtino STT atstovė spaudai Renata Endružytė ir Kauno apygardos prokuratūros atstovė viešiesiems ryšiams Izabelė Bočkienė.

R. Žakas pirmadienį, apie 11 valandą, sulaikytas dviems paroms.

Pirmadienį, šaltinių teigimu, buvo atliekamos kratos R. Žako namuose bei darbovietėje. Naktį „Dzūkijos vandenų“ vadovas praleido Kauno policijos areštinėje.

R. Žako advokato Ramūno Putino teigimu, Alytaus miesto savivaldybei priklausančios įmonės vadovui R. Žakui pareikšti įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba. Tačiau daugiau detalių advokatas pateikti nenorėjo.

„Esu pasirašęs konfidencialumo sutartį tiek su klientu, tiek dėl ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimo“, - DELFI sakė R. Putinas.

Antradienį DELFI kalbintas Alytaus miesto savivaldybės meras Vytautas Grigaravičius neslėpė esąs priblokštas tokios naujienos.

„Nieko apie tai nežinau. Man tai staigmena, labai nemaloni, sakyčiau, staigmena“, - sakė Dzūkijos sostinės meras.

Pasak V. Grigaravičiaus, bendrovė „Dzūkijos vandenys“ dirbo gerai, įgyvendino nemažai investicinių projektų.

„Tai iniciatyvi, veikli, stipri įmoė“, - sakė meras V. Grigaravičius.

Kai kurie DELFI šaltiniai teigia, kad R. Žako sulaikymas gali būti sietinas su šiuo metu bendrovės „Dzūkijos vandenys“ įgyvendinamu ES lėšomis finansuojamais projektais. Bendrovė, kaip matyti iš Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) sistemos duomenų, šiuo metu įgyvendina mažiausiai du didelės vertės investicinius projektus – vandentiekio stoties, vandens talpyklos bei magistralinių tinklų rekonstrukcijos darbams atlikti. Bendra projektų vertė siekia apie penkis milijonus eurų vertės.
Vieną iš projektų laimėjo ūkio subjektų grupė, kurios vienu iš dalyvių yra teisėsaugos ir Konkurencijos tarybos akiratyje atsidūrusi Vilniaus bendrovė „Irdaiva“.

Kol kas neaišku, kaip ši bendrovė galėjo laimėti viešą konkursą tuo metu, kai jau buvo patekusi į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) akiratį: konkursas, kurį laimėjo „Irdaiva“ su partneriu, „Dzūkijos vandenyse“ skelbtas pernai metų kovo 2-ą dieną. Vokų su dalyvių pasiūlymais atplėšimo procedūra vyko tų pačių metų balandžio 25-ą dieną.

Tačiau dar kovo 29-ąją FNTT bendrovėje „Irdaiva“ atliko kratas, įtardami bendrovę neskaidriu dalyvavimu viešuosiuose konkursuose.

Įtarimai „Irdaivai“ pareikšti pernai metų rugpjūčio mėnesį, tačiau 2017-ų metų lapkričio 2-ą dieną „Dzūkijos vandenys“ pasirašė sutartį su „Irdaiva“ ir jos partneriu dėl sutartyje numatytų darbų atlikimo. Bendra darbų vertė siekia 3,69 milijono eurų.

Tačiau kiti šaltiniai neatmeta tikimybės, kad STT sudomino daug žemiškesni bendrovės direktoriaus R. Žako veiksmai. Esą įtariama, kad kai kurie įmonės darbuotojai darbo metu galėjo dirbti įmonės vadovo namuose.

Kol kas nei viena iš aplinkybių nei patvirtinta, nei paneigta. Taip pat neiškeltos ir naujos galimos R. Žako sulaikymo versijos.

Pasak Alytaus miesto mero V. Grigaravičiaus, „Dzūkijos vandenys“ yra viena iš geriausiai ir inovatyviausiai dirbančių savivaldybės įmonių. Joje – vienintelėje iš Alytaus miesto savivaldybės valdomų įmonių, neseniai pakeista valdybos sudėtis, įsileidžiant nepriklausomus valdybos narius.
Šiuo metu, kaip matyti iš Registrų centro informacinės sistemos duomenų, UAB „Dzūkijos vandenys“ valdybą sudaro trys nariai. Valdybos pirmininku yra Vytautas Junevičius, buvęs Alytaus „Alitos“ gamyklos generalinis direktorius, nariais – iš Alytaus kilęs Darius Tamauskas, dirbantis Ukrainos ekonomikos ministro patarėju, bei Kęstutis Žuromskas, buvęs Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorius.

K. Žuromskas pernai metų birželio pabaigoje pasiprašė atleidžiamas iš Alytaus miesto savivaldybės administracijos vadovo pareigų pačiam prašant. Daug kam, tarp jų ir pačiam merui V. Grigaravičiui, tuomet toks žingsnis buvo netikėtas, tačiau pats K. Žuromskas atsistatydinimą aiškino asmeninės sveikatos problemomis.