Kaip informuoja STT, šiuo metu ikiteisminiame tyrime turimi duomenys leidžia įtarti, kad vieno verslo koncerno atstovai už politinės partijos veikimą jų naudai galimai perdavė itin stambaus masto kyšį (apie 100 000 eurų) Seimo nariui Eligijui Masiuliui.

Gintaras Steponavičius, Eligijus Masiulis

Atliekant šį tyrimą ketvirtadienį buvo atliktos kratos šio verslo koncerno prezidento ir viceprezidento darbo vietose, Seimo nario E. Masiulio namuose, automobilyje, darbo vietoje ir jo vadovaujamo Liberalų sąjūdžio būstinėje.

Siekiant išsiaiškinti visas galimai įvykdytų nusikalstamų veikų aplinkybes atliekami ir kiti proceso veiksmai.

Apklaustas specialiuoju liudytoju

Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, taip pat negali kitaip būti suvaržyta jo laisvė.

Todėl priimtas nutarimas Seimo narį E. Masiulį apklausti specialiuoju liudytoju.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorų grupė.

STT akiratyje - „MG Baltic“

STT atstovas spaudai Ruslanas Golubovas DELFI patvirtino, kad verslo koncernas, kurio atstovai už politinės partijos veikimą jų naudai galimai perdavė itin stambaus masto kyšį E. Masiuliui, yra „MG Baltic“.

Koncerno „MG Baltic“ atstovas ketvirtadienį patvirtino, kad koncerno patalpose atliktos kratos, tačiau įtarimų dėl kyšio liberalų lyderiui nekomentuoja.

„MG Baltic“ valdybos narys Romanas Raulynaitis BNS patvirtino, kad kratos atliktos koncerno prezidento Dariaus Mockaus ir viceprezidento, naujienų portalą alfa.lt valdančios „Alfa Media“ direktoriaus Raimondo Kurlianskio kabinetuose.

Koncernas „MG Baltic“ - įmonių grupė, dirbanti didmeninės ir mažmeninės prekybos, logistikos paslaugų, gamybos, žiniasklaidos, nekilnojamojo turto plėtros ir valdymo, statybos bei telekomunikacijų srityse.

2015 m. grupė turėjo 72 valdomas įmones. Pardavimo pajamos pernai sudarė 539 mln. eurų.

Grupei priklauso tokios įmonės kaip „Mineraliniai vandenys“, „Stumbras“, „Alita“, LNK grupė, „Alfa Media“, „Aprangos“ grupė, statybų bendrovė „Mitnija“, „MG valda“.

Grupė savo veiklą vykdo Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Baltarusijoje, Moldovoje, Gruzijoje ir Azerbaidžane.

„MG Baltic“ grupės prezidentas – Darius Mockus, viceprezidentai Raimondas Kurlianskis, Artūras Listavičius, Rolandas Vingilis.

Liberalai skelbiasi pasiruošę bendradarbiauti su teisėsauga

Liberalų sąjūdžio vicepirmininkas Gintaras Steponavičius Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad liberalai yra pasiruošę bendradarbiauti su teisėsauga, kad tyrimas būtų kuo greičiau pabaigtas ir būtų atsakyta į visus kilusius klausimus.

Opozicinio Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis įtarimų dėl kyšio kol kas negali pakomentuoti „dėl ikiteisminio tyrimo procedūrų“, bet po pietų jau turėtų būti pasiekiamas, sako jo pavaduotojas parlamentaras Gintaras Steponavičius.

„Mano žiniomis,dėl vykdomo ikiteisminio tyrimo procedūrų jis kol kas negali komentuoti, bet po pietų jis turi pasirodyti. Komentarai bus artimiausiomis valandomis ir labai tikimės, kad E.Masiulis irgi galės pakomentuoti“, – žurnalistams ketvirtadienį Seime sakė G. Steponavičius.

Klausiamas, kur šiuo metu yra partijos vadovas, G. Steponavičius sakė neturintis atsakymo į šį klausimą.

Pasak G. Steponavičiaus, klausimus, ar E.Masiulis nusišalins nuo partijos vadovo posto, penktadienį ryte turėtų aptarti partijos valdyba. „Šiuo metu mes laukiame tolesnės informacijos, susijusios su šia nemalonia mus istorija, rinksis atitinkamai partijos institucijos, valdyba, kuri turi galias tokius dalykus spręsti“, – sakė liberalas.

G. Steponavičius sakė su E. Masiuliu šia tema dar nekalbėjęs ir paragino nedaryti skubotų išvadų. Ką daryti toliau, liberalai spręs susirinkę į posėdį.

Savo ruožtu Liberalų sąjūdžio atstovas Europos Parlamente Antanas Guoga feisbuke paskelbė įrašą, kuriame siūlo liberalams būti be korupcijos šešėlio:

Liberalų vadovai ketvirtadienį posėdžiavo frakcijoje Seime. Iš posėdžio išėjęs Vilniaus meras Remigijus Šimašius nuo komentarų susilaikė.

Liberalų vicepirmininkas G. Steponavičius sakė, kad jokių sprendimų nepriimta: penktadienio rytą skelbiamas liberalų valdybos posėdis.

Kur šiuo metu yra E. Masiulis, partiečiai neatskleidžia, tik užsimena, kad jis popiet turėtų pasirodyti Seime.

Vilniaus miesto savivaldybė

Socialdemokratai teigia nesureikšminantys

Socialdemokratų vicepirmininkas Algirdas Sysas STT tyrimo nesureikšmino: jo teigimu, ši tarnyba visuomet tampa aktyvesnė prieš rinkimus. Jis gana skeptiškai atsiliepė apie STT pradedamų tyrimų pagrindą ir baigtį, bet neslėpė, kad Liberalų sąjūdis išties neformaliai kartais siejamas su koncernu „MG Baltic“.

„Šnekėdavo kažkokius gandus apie galimus pono E. Masiulio (ryšius), bet nieko rimto nebuvo. Bet jei kratė, gal kažkas rimta?“ - pečiais gūžčiojo A. Sysas.

„Aš manau, kad iki rinkimų STT ištrauks dar ne vieną dokumentų bylelę. Žinote, kaip tose ataskaitose rašoma: mes jį sekėme, daug buvo žinoma, bet laiku neužkardėm. Arba bus tuščias oro virpinimas. Cikliškumas aiškus: prieš rinkimus suaktyvėja požiūris į politikus. Bet gali iš to nieko ir nebūti“, - teigia socialdemokratų vicepirmininkas.

A. Butkevičius nenori vertinti

Savo ruožtu premjeras Algirdas Butkevičius žurnalistams sakė būdamas ministras pirmininkas negalintis vertinti ikiteisminio tyrimo ir nenorintis daryti išankstinių išvadų. Pasak A. Butkevičiaus, jam ši žinia buvo netikėta, jis tokios informacijos neturėjo. „Kol tyrimas neužbaigtas, vargu ar reikėtų politikams komentuoti“, – sakė A. Butkevičius.

Premjeras sakė E. Masiulį vertinantis teigiamai kaip jauną politiką, sėkmingai vadovavusį Susisiekimo ministerijai.

G. Landsbergis: esame sukrėsti šios naujienos

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis sakė esąs sukrėstas naujienos apie įtarimus Liberalų sąjūdžio lyderiui E. Masiuliui.

Gabrielius Landsbergis

Liberalų sąjūdis paprastai regimas kaip natūralus konservatorių partneris įvairiais klausimais.

„Sunku vertinti, manau, mes visi sukrėsti tos informacijos, tik aš asmeniškai laukčiau daugiau atsakymų iš pačios partijos“, - teigė G. Landsbergis.

Klausiamas apie dažnus politikų skundus, kad STT savo veiksmus derina prie rinkimų, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas sakė taip nemanantis: „Esu sakęs, kad mūsų tarnybos tiesiog daro savo darbą. Prieš rinkimus tiesiog dėmesys jų daromam darbui būna didesnis ir emocijų kur kas daugiau“.

A. Kubilius: gal paaiškės, jog įtarimai E. Masiuliui nepagrįsti

Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Andrius Kubilius sako besitikintis, jog įtarimai, kad E. Masiuliui verslo koncerno „MG Baltic“ atstovai perdavė 100 tūkst. eurų kyšį, nepasitvirtins.

„Aš neturiu ką komentuoti, pradėtas tyrimas, kol kas tiek ir težinom, artimiausiu metu paaiškės. Žinia nėra gera, bet aš pasitikiu teisėsauga ir jos sąžiningumu, ir tikiuosi, kad viskas paaiškės, ir kolegos liberalai šitą situaciją taip pat tinkamai įvertins. Aš tikėčiausi, vis dar esu optimistas, kad paaiškės, jog galbūt įtarimai yra nepagrįsti“, – Seime žurnalistams komentuodamas situaciją sakė konservatorių frakcijos seniūnas A. Kubilius.

Siūlo pažiūrėti, kas rėmė liberalus

Tuo metu „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Petras Gražulis pareiškė, kad jo tokia žinia nenustebino – esą jis anksčiau girdėjęs kalbų apie liberalų korupciją.

„Pateiksiu tik vieną faktą: kada E. Masiulis tapo susisiekimo ministru, jūs pažiūrėkite, kokios įmonės oficialiai pradėjo remti liberalus. Tai visos, kurios susijusios su kelių tiesimu, visa infrastruktūra, kurią kuruoja Susisiekimo ministerija – tiek uostas, tiek geležinkeliai. Be abejonės, visi turime pažįstamų kompanijų savininkų, ne vienas yra pasakęs, kad yra problemų, pasakysiu taip – „chvatkė“ yra labai didelė“, – kalbėjo P. Gražulis.

Pasak P. Gražulio, jo asmeniškai ši istorija nenustebino – jį tik stebino, kaip iki šiol liberalų niekas „nepačiupinėjo“. „Tvarkietis“ neatmetė, kad skandalas susijęs su rinkimais, esą šia istorija gali būti suinteresuoti konservatoriai, kurių elektoratas panašus. „Neatmesi, kad gali būti šiek tiek politikavimo“, – sakė P. Gražulis.
Petras Gražulis

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė teigė kol kas situacijos vertinti nenorinti. L. Graužinienė vylėsi, kad situacija bus aiškesnės iki Seimo rinkimų.

S. Skvernelis: žinia apie įtarimus E.Masiuliui – netikėta

Buvęs vidaus reikalų ministras, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašo lyderis būsimuose Seimo rinkimuose Saulius Skvernelis sako, kad žinia apie kyšį Liberalų sąjūdžio lyderiui E. Masiuliui jam buvo netikėta.

„Man asmeniškai tai buvo netikėta, tikrai netikėta“, – sakė S.Skvernelis.

Jo teigimu, ši situacija dar kartą parodo prastą Lietuvos politinės sistemos situaciją, „ypatingai kada kalbame apie tradicines partijas ir partijų veiklos kultūrą“.

Buvęs vidaus reikalų ministras pabrėžė, kad paaiškėjus, jog į skandalą įsivėlęs ne tik E.Masiulis asmeniškai, bet ir Liberalų sąjūdis, nematytų galimybės po rinkimų su šia partija dirbti.

„Mes aiškiai esame išsakę poziciją, kad su tomis politinėmis jėgomis, kurios yra turinčios problemų su teisėsauga arba dar tiksliau, jeigu yra pradėti tyrimai dėl korupcinių veikų, tikrai nematome galimybės po rinkimų bendradarbiauti. Šiuo atveju tos atveju yra gerokai per mažai ir matysime, kaip toliau - ar tai yra vieno asmens, ar politinės jėgos problemos“, – kalbėjo S.Skvernelis.

R. Paksas: nenorėčiau būti E. Masiulio vietoje

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas Rolandas Paksas kol kas neskuba vertinti, kiek pagrįsti yra įtarimai dėl Liberalų sąjūdžio lyderio E. Masiulio gauto kyšio, tačiau sako, kad jo vietoje būti nenorėtų.

„Atvirai sakant, nenorėčiau būti E. Masiulio vietoje“, – BNS sakė R.Paksas.

Strasbūre šiuo metu esantis europarlamentaras sakė kol kas turintis per mažai informacijos, kad galėtų vertinti šią situaciją ir jos rimtumą.

„Truktų kažkokių duomenų daugiau, informacijos, kad būtų galima vienareikšmiškai vertinti. Bet tik pastebiu skirtumus tarp politikų vertinimų: kai mūsų partijai buvo pareikšti įtarimai, visas choras liberalų kai pradėjo moralizuoti, iki šiol dar nėra sustoję. O pasirodo, lazda visada turi du galus“, – svarstė „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderis.

V. Mazuronis: rimta partija sulaukė rimtų įtarimų

Valdančiosis Darbo partijos vadovas europarlamentaras Valentinas Mazuronis sako, kad iš šiuo metu turimos informacijos matyti, kad rimta partija Liberalų sąjūdis sulaukė rimtų įtarimų. Tai, anot „darbiečių“ vadovo, neabejotinai paveiks šios partijos rezultatus rinkimuose.

Valentinas Mazuronis

„Man buvo ta žinia buvo ganėtinai netikėta. Pasirodė informacija, kad tai galimai susieta su „MG Baltic“, bet daugiau informacijos, kuri leistu daryti vienas ar kitas išvadas kol kas nėra. Aš manau, kad tai yra rimta politinė partija ir tiek kratos tokios gana rimtos, tiek pareikšti rimti įtarimai su konkrečiais skaičiais, tiek buvęs sekimas jų būstinės rodytų, kad STT turi turėti pakankamai rimtos informacijos. Labai norėtųsi ją išgirsti, ir palinkėti, kad ta byla ir kaltinimai nepasibaigtų taip, kaip gana dažnai pasibaigia“, - BNS ketvirtadienį sakė V. Mazuronis.

Teisėsaugos veiksmai opozicinio Liberalų sąjūdžio vadovo atžvilgiu, V. Mazuronio nuomone, tikrai atsilieps rinkimų rezultatams, o kiek stipriai tai paveiks partijos situaciją rinkimuose priklausys nuo tyrimo eigos.

„Teigiamai tikrai neatsilieps rezultatams. Bet kuri partija ir jos vadovas - jei viešai skelbiami tokio lygio kaltinimai, jei daromos kratos tiek būstinėje, tiek vadovų darbo vietose ir daroma su pakankamai viešu nušvietimu, tai aš esu tikras, kad teigiami tikrai nepaveiks. Kiek tai paveiks priklausys nuo konkrečios informacijos, apie ką čia eina kalba, apie tai, kas įvyko“, - svarstė V. Mazuronis.

Specialiųjų tyrimų tarnyba ketvirtadienį paskelbė tirianti įtarimus, kad „MG Baltic“ koncerno atstovai už partijos veikimą jų naudai E. Masiuliui perdavė apie 100 tūkst. eurų kyšį.

Įvykis prie STT – jau praėjusį penktadienį

Atrodo, kad sostinės centre esančią Liberalų sąjūdžio būstinę STT pareigūnai stebėjo jau savaitę – naktį iš praėjusio penktadienio į šeštadienį Vilniuje, prie pat partijos būstinės, įvyko eismo įvykis. Jo metu neblaivus vairuotojas atsitrenkė į šalikelėje stovėjusį STT agentų automobilį. Tuo metu pareigūnai sėdėjo automobilyje.

Daugiau apie šį incidentą prie Liberalų sąjūdžio būstinės galite skaityti paspaudę šią nuorodą.

Rinkimuose galėjo tikėtis sėkmės

Liberalų sąjūdžio populiarumas nuo partijai sėkmingų Europos Parlamento rinkimų gana stabiliai kilo.

Remiantis visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Vilmorus“ duomenimis, balandžio mėnesį už Liberalų sąjūdį balsuoti būtų linkę 9,6 proc. „Spinter tyrimų“ duomenimis, Liberalų sąjūdžio populiarumas siekia 15,5 proc. Tai viena populiariausių partijų Lietuvoje.

E. Gentvilas: laimėsim, tik pergalė gali būti mažesnė

Liberalų sąjūdžio vicepirmininkas Eugenijus Gentvilas teigė, kad sprendimai bus priimti penktadienį partijos valdybos posėdyje. Tačiau pirma tikimasi Seime sulaukti paties E. Masiulio ir su juo pasikalbėti. Žinoma, kad šiuo metu lyderis yra namuose.

„Tikrai personalijų neaptarinėjame, nedarome versijų. Aš Eligijumi kaip žmogumi tikiu, esame už bekompromisiškai sąžiningą politiką, štai, jei E. Masiulis ateina ir pasako, „Vyrai, jokių nuodėmių nesu padaręs“, tai aš linkęs tikėti ir tada mes nieko nekeičiame. Gali būti, kad pats E. Masiulis pasakys – laikinai suspenduoju, čia jo reikalas, tada žiūrėsime“, – klausiamas, kas lyderio poste galėtų pakeiti E. Masiulį, kalbėjo E. Gentvilas.

E. Gentvilo teigimu, partija bendradarbiauja su teisėsauga, ketvirtadienio rytą partijos patalpose atliktos kratos. Pasak jo, nėra duomenų, kad dar kas nors iš partijos būtų įtariamas.

„Aš tikiu visų pirma, kad Eligijus ne tik deklaruoja sąžiningą politiką, bet ir pats taip elgiasi. Aš jį pažįstu labai seniai, netikiu, kad kažkas tokio buvo. (…) Tačiau aš negaliu paguldyti galvos, rankos atiduoti už kitą žmogų“, – kalbėjo E. Gentvilas.

„Mes laimėsim, tik klausimas, ar nebus mažesnė pergalė nei galėjo būt“, – į klausimą, kaip ši istorija paveiks liberalų rinkimų kampaniją, atsakė partijos vicepirmininkas.

R.Skyrienė: STT įtarimai - smūgis liberalams ir koncernui „MG Baltic“

STT tyrimas dėl vieno didžiausių šalyje koncernų „MG Baltic“ atstovų kyšio opozicinės liberalų partijos lyderiui Eligijui Masiuliui yra smūgis partijai ir bendrovei, sako skaidraus verslo iniciatyvos „Baltoji banga“ tarybos pirmininkė Rūta Skyrienė.

„Tokį atvejį galima vertinti tik blogai. Aišku, tai dar neįrodyta, bet jau vien įtarimai naudos ir garbės nedaro. Žinoma, tai yra blogai, tai yra smūgis partijai, kuri dabar labai populiari. Jeigu tai pasitvirtins, tai bus triskart blogiau. Dabar reikia žiūrėti, kaip išsivalyti mundurą, reikia būti atviriems, kalbėtis, neslėpti nieko“, - BNS sakė asociacijos „Investors‘ Forum“ vykdomoji direktorė R.Skyrienė.

Ji teigė netikinti, kad E.Masiulis galėjo paimti kyšį, tačiau pabrėžė, kad teisėsauga turi išsklaidyti visas abejones ir atsakyti į visus klausimus.

„Jeigu jau paskleidė tokią žinią, jie (teisėsauga - BNS) turi aiškiai išaiškinti, kaip yra ir kaip buvo, kad neliktų abejonių. Kai vieną kartą metamas akmuo, tai žmogui nusiplauti yra labai sunku po to, tuo labiau politinei partijai, kuri dabar yra viena populiaresnių. Neretai būna, kad skandalus sukeliam, apteršiam, o po to nė vieno atvejo iki galo neišaiškinta“, - kalbėjo R.Skyrienė.

STT ketvirtadienį pranešė tirianti įtarimus, kad koncerno „MG Baltic“ atstovai E.Masiuliui perdavė 100 tūkst. eurų kyšį.

„MG Baltic“ yra viena didžiausių Lietuvoje gamybos, prekybos, nekilnojamojo turto ir žiniasklaidos įmonių grupė. 72 koncerno valdomos įmonės 2015 metais pasiekė 539 mln. eurų apyvartą, grupėje dirbo beveik 3,7 tūkst. darbuotojų.