Korupcijos rizikos analizę Švenčionių rajono savivaldybėje atlikę STT Korupcijos prevencijos valdybos Korupcijos rizikos skyriaus pareigūnai įsitikinę, kad vietos valdžia pažeidė Korupcijos prevencijos įstatymą. Pasak jų, 2007-2010 m. savivaldybė nė karto nesikreipė į STT dėl asmenų, siekiančių eiti pareigas valstybės ar savivaldybės įstaigoje, bei dėl asmenų, apie kuriuos informacijos pateikimas yra privalomas.

STT pabrėžė, kad tam, jog savivaldybėje ir jos kontroliuojamose įstaigose dirbtų tik nepriekaištingos reputacijos asmenys, būtina naudoti teisės aktuose numatytą nepriekaištingos reputacijos valstybės tarnautojų atrankos priemonę – tikrinti karjeros siekiančius asmenis.

Kadangi savivaldybė dėl patikrinimo per 4 metus nė karto nesikreipė, STT siekia nustatyti, kokie asmenys buvo už tai atsakingi.

Nustatyta, kad Švenčionių savivaldybė į STT nesikreipė į darbą priimdama du mero pavaduotojus, administracijos direktorę, jos pavaduotoją, Meno mokyklos direktorę, Visuomenės sveikatos biuro direktorę bei Verslo informacinio centro direktorių.

Kad Švenčionių rajono vadovai elgėsi lyg savo UAB‘e, paaiškėjo ir po to, kai savivaldybė vengė iš pareigų atleisti už nusikaltimus nuteistus du valdininkus. Dar praėjusių metų rugpjūtį įsiteisėjusiu nuosprendžiu Vilniaus apygardos teismas kaltais dėl piktnaudžiavimo ir dokumentų suklastojimo pripažino Švenčionių rajono vyriausiąjį architektą Petrą Savukyną bei Labanoro seniūno pavaduotoją Birutę Grigeliavičienę (taip pat buvo nuteista ir daugiau asmenų, bet jie nedirbo savivaldybėje).

Pasak teismo, valdininkai nusižengė įstatymams, kai savo dokumentuose nurodė, jog vaizdingoje Labanoro regioninio parko vietovėje rasti tvarkingai sudėti akmenys yra namo pamatai, nors buvusio parlamentaro Antano Boso verslo partnerio sodyboje jokių pastatų net nėra buvę.

Pagal įstatymus kaltais pripažinti asmenys iš karto privalėjo būti atleisti iš valstybės tarnybos, tačiau nuteistieji iš darbo buvo atleisti tik šių metų balandį, nors dar vasario 2-ąją Lietuvos Aukščiausiasis Teismas paskelbė galutinę ir neskundžiamą nutartį byloje.

STT nustatė, kad Vilniaus apygardos prokuratūra savivaldybę buvo informavusi apie nuteistus valdininkus, tačiau rajono valdžia nusprendė, kad jie iš darbo gali būti atleidžiami savo noru. Tokiu atveju jiems buvo išmokėtos ir kompensacijos už nepanaudotas atostogas.

Be to, STT nustatė, kad iš darbo išėję kaip „atsistatydinę savo noru“ valdininkai toliau užima aukštas pareigas Švenčionyse – vienas jų dirba savivaldybės įmonėje direktoriaus pavaduotoju, kita – seniūnijoje socialiniu darbuotoju.

STT pareigūnai taip pat nustatė, kad Švenčionių rajono savivaldybės pareigūnai Valstybės tarnybos departamentui pateikė klaidingus duomenis, jog P. Savukynas ir B. Grigeliavičienė iš pareigų atleisti savo noru – jiems privalėjo galioti įstatymo nuostata, kad valdininkai pareigų neteko įsiteisėjus apkaltinamajam nuosprendžiui.

STT mano, kad Švenčionių rajono savivaldybė privalo atlikti tarnybinį patikrinimą dėl valdininkų atleidimo iš darbo savo noru aplinkybių.

Be to, STT suabejojo P. Savukyno ir B. Grigeliavičienės priimtais sprendimais ir jų teisėtumu nuo praėjusių metų rugpjūčio 3-osios (diena, kai valdininkai privalėjo būti atleisti iš darbo) iki šių metų kovo 31-osios (diena, kai valdininkai buvo atleisti savo noru).

Korupcijos rizikos analizę STT pareigūnai taip pat nusprendė kreiptis į Valstybės tarnybos departamentą bei Savivaldybių asociaciją, kurios prašys formuoti bendrą praktiką, kad valstybės tarnautojai, įtariami padarę nusikalstamą veiką, būtų nušalinami nuo pareigų nedelsiant.