STT atstovas spaudai Ruslanas Golubovas patvirtino, kad kratos buvo atliktos „vienos viešosios įstaigos ir vieno paramos fondo vadovų gyvenamosiose patalpose". R. Mikaitis vadovauja viešajai įstaigai „Laisvės studijų centras", o G. Steponavičiaus vardo fondui vadovauja Vytautas Toleikis, kuris penktadienį buvo apklaustas.

Abi įstaigos registruotos vienu adresu Vilniuje, Jonažolių gatvėje.

Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė teigė, kad fondo ir viešosios įstaigos vadovų namuose kratos atliktos būtent dėl jų veiklos šiose organizacijose ir nesiejama su kitomis pareigomis.

„Prokuratūra taip pat gali patvirtinti, kad šie juridiniai asmenys siejami su Seimo nario G. Steponavičiaus vardu“, – nurodė E. Martinonienė.

DELFI šaltiniai teigė, kad R. Mikaitis nebuvo sulaikytas, tačiau penktadienio popietę jo mobilusis telefonas išjungtas. Liberalai šeštadienį renkasi į suvažiavimą Vilniuje. Prognozuojama, kad buvęs Kauno meras R. Mikaitis į aukštus postus nekandidatuos.

Rimantas Mikaitis

Dalyvaudamas 2015 m. savivaldos rinkimuose R. Mikaitis savo anketoje nurodė, kad pagrindinė jo darbovietė – viešoji įstaiga „Laisvės studijų centras“. Nurodomas šios viešosios įstaigos adresas sutampa su G. Steponavičiaus paramos fondo adresu korespondencijai Vilnius.

BNS žiniomis, kratos atliktos, atliekant ikiteisminį tyrimą dėl įtariamos politinės korupcijos, kuriame koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis yra įtariamas kyšininkavimu. Įtarimai dėl kyšininkavimo pareikšti ir buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eligijui Masiuliui.

G. Steponavičiaus paramos fondo valdybos pirmininkas Sigitas Groblys DELFI teigė nebuvęs informuotas apie kratas.

G. Steponavičius iš pradžių sakė tiksliai negalintis patvirtinti kratos fakto, bet vėliau susisiekė su STT vadovybe, kurios buvo informuotas apie poėmius jo vardo paramos fondo direktoriaus V. Toleikio namuose. Kratos atliktos direktoriaus namuose, nes, pasak G. Steponavičiaus, fondas neturi savo būstinės.

Oficialiuose dokumentuose nurodomas fondo adresas korespondencijai yra Jonažolių gatvė, bet G. Steponavičius sako, kad tai yra jo namų adresas. Fondo dokumentai buvo saugomi fondo direktoriaus V. Toleikio namuose.

G. Steponavičius teigia esantis ramus dėl visos fondo veiklos ir išlaidų paskirstymo. Jis priduria, kad „MG Baltic" koncerno parama fondui neviršija 10 proc. gautų įplaukų.

„Esu visiškai ramus. Aš esu informuotas, kad fondo finansai yra audituojami, esu ramus dėl fondo lėšų paskirstymo teisėtumo, nes fondą valdo nepriklausomų asmenų sudaryta valdyba. Neturiu pagrindo galvoti, kad fondo gautos lėšos būtų naudojamos netikslingai“, - sako liberalas.

DELFI jau rašė, kad Liberalų sąjūdžio vicepirmininko, Seimo nario G. Steponavičiaus paramos fondas neseniai nusprendė neprašyti ir nepriimti jokios paramos iš koncerno „MG Baltic“ ar su juo susijusių įmonių.

Taip pasielgta kilus korupcijos skandalui, kurio centre – didelės vertės kyšį iš „MG Baltic“ viceprezidento R. Kurlianskio galimai priėmęs buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis.

R. Šimašius laukia žinių ir siunčia sveikinimus

STT atlikus kratas Kauno tarybos nario R. Mikaičio namuose ir parlamentaro G. Steponavičiaus fonde, laikinasis Liberalų sąjūdžio pirmininkas, Vilniaus meras Remigijus Šimašius demonstruoja olimpinę ramybę ir sako laukiantis žinių iš teisėsaugos.

Prieš pradėdamas atsakinėti į žurnalistų klausimus , R. Šimašius Marijoną Mikutavičių sveikino sulaukus sūnaus, o žmones – su prasidedančiu futbolo čempionatu

„Negaliu patvirtinti fakto, kad yra atliktos kratos, G. Steponavičiui skambinau, jis negali pasakyti, kur tos kratos atliktos ir ar apskritai atliktos. Negaliu patvirtinti to fakto, bet jeigu tai yra tiesa, aš galiu tik pareigūnams palinkėti sėkmės. Kaip ne kartą sakiau, jei tai padės rasti atsakymus, kurių jau mėnesį laiko laukia daugybė žmonių, aš tik sveikinu tokius žingsnius“, – penktadienio popietę Vilniaus savivaldybėje surengtoje spaudos konferencijoje sakė R. Šimašius.

Jis teigė laukiantis žinių iš teisėsaugos ir kartojo, kad tolerancija neskaidrumui ir korupcijai ir Liberalų sąjūdyje yra nulinė. R. Šimašius dar kartą patvirtino, kad šeštadienį Liberalų sąjūdžio suvažiavime sieks tapti partijos pirmininku ir esąs pasiruošęs rimtai kovai.

R. Šimašius aiškino tik iš žiniasklaidos žinantis apie galimas kratas R. Mikaičio namuose – telefonu su R. Mikaičiu jam nepavyko susisiekti. Pasak laikinojo Liberalų sąjūdžio pirmininko, R. Mikaitis – aktyvus partijos narys, tačiau, jo žiniomis, partijos finansų netvarko.

Koncerno parama atrodė įspūdingai

„MG Baltic“ teikiama parama G. Steponavičiaus paramos fondui kai kuriais metais sudarė nemažą dalį visų gaunamų lėšų, kitais metais koncernas nerėmė fondo arba rėmė negausiai.

Remigijus Šimašius

DELFI prašymu fondo pateikiamais duomenimis, 2016 m. „MG Baltic Media“ S. Steponavičiaus fondą parėmė 5000 eurų.

2015 m. parama iš koncerno neatskriejo, 2014 m. antrinė „MG Baltic“ įmonė „Mitnija“ parėmė fondą 20 tūkst. litų.

2011 m. „MG Baltic Media“ G. Steponvičiaus vardo fondui pervedė irgi 20 tūkst. litų. Tais pačiais metais antrinė koncerno įmonė „Mitnija“ parėmė fondą 40 tūkst. litų, bet parama buvo grąžinta.

2010 m. „Mitnija“ parėmė fondą 30 tūkst. litų, „MG Baltic Media“ - 20 tūkst. litų.

2009 m. „Mitnija“ G. Steponavičiaus paramos fondui pervedė 10 tūkst. litų.

Iš viso fondo pateikiamais duomenimis, per visus egzistavimo metus iš „MG Baltic" įmonių, neskaitant grąžintos sumos „Mitnijai", G. Steponavičiaus paramos fondas gavo daugiau nei 117 tūkst. litų.

Reitingams nebėra kur kristi

Penktadienį vykstančios kratos gali apkartinti šeštadienį būsiantį Liberalų sąjūdžio suvažiavimą, kuriame tikimasi išrinkti nuolatinį partijos pirmininką, kai iš šių pareigų dėl įtarimų kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir neteisėtu praturtėjimu pasitraukė E. Masiulis. Planuojama, kad rinkimuose dalyvaus Vilniaus meras, laikinasis partijos vadovas R. Šimašius, partijos sąrašą ves Seimo narys Eugenijus Gentvilas.

MG Baltic

Liberalai pastaruoju metu dėjo pastangas atsiriboti nuo E. Masiulio ir „MG Baltic“, bet kitų narių sąsajos ar įtarimai sąsajomis smogia partijai iš naujo.

Gegužės mėnesio „Spinter tyrimų“ duomenimis, Liberalų sąjūdžio reitingas siekė 6,6 proc., kai balandžio mėnesį, tai yra prieš kratas pas E. Masiulį, buvo 15,5 proc.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Mažvydas Jastramskis sako, kad kratos G. Steponavičiaus fondo patalpose ir pas R. Mikaitį prieš pat suvažiavimą tikrai neleis partijai auginti pasitikėjimo visuomenėje. Bet, jo žodžiais, smukti jau irgi nebelabai yra kur.

„Po to didžiulio kritimo, reitingams nebelabai yra kur kristi“, - sako politologas.

„Bet aišku, prieš pirmininko rinkimus vykstančios kratos gero įvaizdžio jiems nepridės. Per pastarąsias kelias savaites jie dėjo pastangas, įkūrė skaidrumo liniją. Manau, kad šitas įvykis nubraukia visas jų pastangas įvaizdžio prasme“, - pridūrė M. Jastramskis.