STT išvadoje, kuri adresuota Kultūros ministerijai, Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK), Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT), rekomenduoja keisti kai kuriuos teisės aktus, kad nusišalinus įstaigos vadovui, jo įgaliotas asmuo sprendimus dėl viešųjų pirkimų derintų su instituciją valdančios ministerijos ar kitos įstaigos vadovu.

STT vertino informaciją dėl trijų LNOBT sutarčių koncertų organizavimo. 390 tūkst. eurų vertės sutartis teatras pernai pasirašė su Kipre registruotu koncertų organizatoriumi „Riverside Music“, jam vadovauja LNOBT vadovo Gintauto Kėvišo sūnus Martynas Kėvišas. Pats G.Kėvišas nuo sprendimų nusišalino, sutartis pasirašė jo pavaduotojas Naglis Stancikas.

„Mūsų nuomone, institucijos vadovo nusišalinimas dėl interesų konflikto viešųjų pirkimų sutarties sudarymo procedūroje visa apimtimi nepašalina korupcijos rizikos veiksnio, kadangi išlieka tikimybė, jog vadovas toliau liks suinteresuotas, kad jo vadovaujama institucija sudarytų sutartį su tam tikru subjektu bei gali daryti įtaką jam pavaldiems asmenims, kurie po jo nusišalinimo rengia pirkimo dokumentus ir sudaro sutartį“, – konstatuoja STT.

„Nusišalinus institucijos vadovui, kuris yra viešųjų ir privačių interesų konflikte, jam pavaldus asmuo gali būti šališkas, įtakojamas vadovo valios ar tam tikrų susitarimų su juo ir dėl šių priežasčių priimti neobjektyvų sprendimą“, – pabrėžiama išvadoje.

Tarnyba nurodo, kad vadovui pavaldūs asmenys gali sudaryti palankesnius kvalifikacinius reikalavimus įmonėms, su kuriomis nusišalinęs vadovas turi privačių interesų, pateikti konfidencialią informaciją, ribojančią konkurenciją, atlikti kitus skaidrumą ir pirkimų dalyvių lygiateisiškumą mažinančius veiksmus.

Inicijuoti teisinio reguliavimo pakeitimus, kad sprendimai viešųjų pirkimų srityje, kuriuos pavesta priimti po institucijos vadovo nusišalinimo jo pavaduotojui ar kitam įgaliotam asmeniui, turi būti derinami su šios institucijos savininko teises ir pareigas įgyvendinančios institucijos vadovu ar jo įgaliotu subjektu.

STT rekomenduoja teisės aktuose įtvirtinti prievolę nuo sprendimo nusišalinusiam pavaduotojui ar kitam įgaliotam asmeniui derinti viešuosius pirkimus su institucijos, kurioms jo įstaiga pavaldi, vadovu. Taip pat rekomenduojama keisti teisės aktus, kad duomenys apie asmenį, nusišalinusį dėl konflikto, būtų automatiškai pateikiami VTEK, o ši tokią informaciją perduotų VPT.

Praėjusią savaitę VPT konstatavo, kad G.Kėvišo nusišalinimas nuo pirkimų procedūrų buvo tik formalus ir neužtikrino pirkimų skaidrumo. VPT nustatė, kad visais atvejais 2016 metais pirkimai vykdyti apklausos būdu ir kreiptasi tik į vieną tiekėją. Sutartys sudarytos su „Riverside Music“, ji buvo vienintelė oficiali samdytų atlikėjų ir orkestrų atstovė Lietuvoje. VPT teigimu, tai iš anksto buvo žinoma ir LNOBT vadovybei. Sutarties G.Kėvišas neatskleidžia, motyvuodamas tuo, kad ji – konfidenciali ir kad sūnaus organizuoti koncertai Vilniuje tebuvo tarptautinių gastrolių dalis.

VPT išvadas G.Kėvišas žada skųsti. Tarnybos vadovė Diana Vilytė pripažįsta, kad formaliai teisės aktai nebuvo pažeisti, bet, anot jos, „net ir tokiu atveju išlieka prievolė racionaliai naudoti lėšas, o ne dalinti jas vienai proteguojamai įmonei“.