STT atstovas spaudai Ruslanas Golubovas BNS patvirtino, kad sprendimas nepradėti tyrimo po Vilniaus savivaldybės skundo priimtas prieš dvi savaites, tačiau tai savivaldybei neužkerta kelio išsiieškoti iš A. Keserausko galimą žalą.

„Atlikę pareiškimo patikslinimą, nenustatėme A.Keserausko nusikalstamos veikos požymių. Pasiūlėme kreiptis dėl žalos atlyginimo, jei ji yra, civiline tvarka“, - BNS nurodė R. Golubovas.

Jis pažymėjo, jog dėl dalies savivaldybės pareiškime nurodytų aplinkybių, t.y. VŠT skirtos 2 mln. eurų paramos dabar jau bankrutavusiai savivaldybės skrydžių bendrovei „Air Lituanica“, tyrimą atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas BNS sakė, jog įvertinti galimybes išsiieškoti patirtą žalą pavesta VŠT valdybai.

„Tikrai tokių planų neatsisakėme, nes manome, kad tas patirtas didelis nuostolis. Dėl paties A. Keserausko veiksmų iš baudžiamosios teisės pusės tikrai nėra viskas pabaigta, nes FNTT atlieka tyrimą - tai yra didžioji pinigų dalis, kurių išleidimo teisėtumą mes kvestionuojame. Vilniaus šilumos tinklų valdybos paprašyta įvertinti dėl žalos išieškojimo civiline tvarka, nes kai kuriais atvejais sumos yra palyginus smulkios, bet išlaidos niekaip nesusijusios su įmonės veikla“, - BNS sakė jis.

Naujosios kadencijos savivaldybė, atlikusi VŠT išlaidų analizę, nustatė įvairių abejotinų išlaidų: be įvairių brangių pirkinių reprezentacijai, buvo sudaromos įvairios paramos sutartys su sporto klubais, kitomis įstaigomis, teniso aikštelių nuomos, viešinimo ir reklamos sutartys, taip pat suteiktos 6 paskolos bendrovei „Air Lituanica“, kurių bendra vertė - beveik 2 mln. eurų. Anot savivaldybės, paskolos suteiktos kuomet bendrovė jau turėjo didelių finansinių problemų.

Tyrimui dėl „Air Lituanica“ vadovauja Generalinė prokuratūra. Kaip BNS informavo Generalinės prokuratūros atstovė Rita Stundienė, šiuo metu įtarimai nėra niekam pareikšti.

„Tyrimas vyksta dėl galimo didelės vertės turto iššvaistymo, piktnaudžiavimo tarnyba, apgaulingo apskaitos tvarkymo, galimo sukčiavimo“, - sakė ji.

Anksčiau A. Keserauskas aiškino, kad didžiosios išlaidos buvo tvirtinamos VŠT valdybos ir apie tai buvo informuojama savivaldybė. Šios išlaidos, anot jo, buvo dengiamos iš pajamų, gautų už parduotą įmonės turtą. Tuo metu reprezentacijai ir, kaip jis įvardijo, „kanceliarinėms reikmėms“ pinigai esą buvo reikalingi ir skiriami iš „ Vilniaus energijos“, tad „savivaldybei ir vartotojams jokio nuostolio nebuvo daroma“.

Nuo 2009 metų lapkričio VŠT vadovavęs A. Keserauskas įmonę paliko šiemet rugpjūčio pradžioje. Spalio pabaigoje jis įsidarbino su „ Vilniaus energija“ susijusioje šilumos tiekimo bendrovėje „Litesko“.