Prezidentės vyriausioji patarėja Rasa Svetikaitė po šio susitikimo atskleidė, kad kalbėta apie „žurnalistams taikomų priemonių proporcingumą“.

„Pasak prezidentės, demokratinėje teisinėje valstybėje asmenims taikomos priemonės turi būti proporcingos. Lietuvos Konstitucija garantuoja ir saugo visuomenės interesą būti informuotai. Prezidentė pabrėžė, jog Lietuva yra prisiėmusi tarptautinius įsipareigojimus ginti spaudos laisvę. Prezidentės teigimu, laisva žiniasklaida yra vienas iš demokratiškos valstybės garantų. Todėl žurnalistų teisė ir pareiga informuojant visuomenę negali būti varžoma“, - kalbėjo R. Svetikaitė.

Ji pabrėžė, kad apie STT vykdomą ikiteisminį tyrimą prezidentė su Ž. Bartkumi nekalbėjo. Tačiau D. Grybauskaitė reikalauja tarnybinio patikrinimo dėl STT veiksmų prieš BNS naujienų agentūrą ir jos žurnalistus. Be to, prezidentė inicijuoja diskusijas dėl žurnalistų teisių sustiprinimo.

„Prezidentės teigimu, STT turi atlikti tarnybinį patikrinimą ir išsiaiškinti, ar atliekant tyrimą nebuvo pažeistos žurnalistų teisės. Artimiausiu metu prezidentė ketina susitikti su viešosios informacijos rengėjų atstovais ir aptarti žiniasklaidos laisvės ir žurnalistų teisinės apsaugos sustiprinimo galimybes“, - sakė R. Svetikaitė.

Ž. Bartkus buvo lakoniškas. Jis atsiprašė žurnalistų už STT veiksmus, bet sykiu kartojo anksčiau išsakytą poziciją, jog įstatymai pažeisti nebuvo.

„Buvo išsakyta prezidentės nuomonė apie pastaruoju metu vykstančius įvykius Lietuvoje, susijusius su mūsų atliktais veiksmais, kurie susiję su žurnalistais. Asmeniškai aš norėčiau atsiprašyti žurnalistų. Tų, kurie galbūt neteisingai buvo informuoti, arba (kurių atžvilgiu – DELFI) mūsų atlikti veiksmai sukėlė šitą reakciją“, - sakė vienas STT vadovų.

Ž. Bartkus kartojo, esą tyrime „kiekvienas veiksmas buvo teisiškai įvertintas ir atliktas griežtai laikantis įstatymų“, tačiau STT aiškinsis, ar agentų veiksmai prieš žiniasklaidą buvo adekvatūs.

„Mes dar kartą įvertinsime, ar kiekvienas mūsų atliktas veiksmas buvo adekvatus, ar iš tiesų buvo atliktas pagal kiekvieną teisės normą“, - teigė STT direktoriaus pirmasis pavaduotojas.

Nei Ž. Bartkus, nei R. Svetikaitė situacijos plačiau nekomentavo.

STT dėmesio centre atsidūrė po savo veiksmų prieš žiniasklaidą. Vykdydami prokurorų pavedimą tirti galima Valstybės saugumo departamento (VSD) medžiagos nuotekį, korupcijos medžiotojai ėmėsi krėsti žurnalistus. Praėjusią savaitę STT taikiklyje atsidūrė naujienų agentūra BNS, paviešinusi, jog VSD įspėja dėl galimų Rusijos provokacijų prieš Lietuvą ir valstybės vadovus.

STT apklausė iš viso 6 BNS darbuotojus, tarp jų – žurnalistes Jūratę Skėrytę ir Jūratė Damulytę. J. Skėrytė išvesdinta iš darbo vietos Seime, J. Damulytės namuose atlikta krata. STT paėmė kelis BNS kompiuterius. Šį STT žygį kategoriškai pasmerkė tiek žurnalistų bendruomenė, tiek įtakingiausi šalies politikai.

Beje, žurnalistai pirmadienį, 11 val., renkasi į piketą prie STT centrinės būstinės. Reiškiant protestą prieš STT veiksmus, pareigūnus žadama „sveikinti“ ironiškais plojimais.