Šių metų vasario 2 d. Vilniaus miesto apylinkės teismas pripažino, kad D. K., būdamas valstybės tarnautoju – Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos (Sodros) skyriaus vedėju, veikdamas kartu su suinteresuotais asmenimis: privačios informacinių technologijų bendrovės vadovu T. M., padėjusiu organizuoti neteisėtus veiksmus, ir šios bendrovės darbuotoju D. Z., padėjusiu organizuoti ir derinti planuojamų viešųjų pirkimų sąlygas, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir pareigas naudojo priešingai tarnybos interesams.

„Vilniaus miesto apylinkės teismas tris asmenis, kaltintus piktnaudžiavimu bei padėjimu piktnaudžiauti „Sodrai“ vykdant didelės vertės viešuosius pirkimus, susijusius su programinės įrangos ir jos aptarnavimo paslaugų įsigijimu, pripažino kaltais ir nubaudė skirtingo dydžio piniginėmis baudomis“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Šio teismo sprendimu D. K. pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo ir nubaustas 15 064 Eur dydžio bauda. T. M. ir D. Z. pripažinti kaltais dėl piktnaudžiavimo bendrininkaujant ir nubausti atitinkamai 14 310 Eur ir 11 298 Eur dydžio baudomis. Juridinis asmuo – informacinių technologijų bendrovė, teismo sprendimu buvo išteisintas.

Ikiteisminis tyrimas, kurį atliko STT Vilniaus valdybos pareigūnai, buvo pradėtas 2016 m. pradžioje dėl 2015–2016 m. „Sodros“ vykdytų viešųjų pirkimų, įtarus, kad su būsimais pirkimų dalyviais viešųjų pirkimų sąlygos derinamos taip, kad pirkimus laimėtų viena konkreti įmonė. Tyrimo metu buvo apklausta ne viena dešimtis liudytojų, gautos specialistų išvados, įvertintas didelis kiekis dokumentų, elektroninių laikmenų ir kitų duomenų, tegiama pranešime.

Taip pat ikiteisminio tyrimo metu surinktų bei teisme ištirtų duomenų visuma leido įrodyti, kad dėl kaltinamųjų neteisėtų veiksmų „Sodra“ įsigijo prekių ir paslaugų gerokai brangiau, nei siūlė kita viešųjų pirkimų konkurse dalyvavusi bendrovė.

Vilniaus apygardos teismo priimtas nuosprendis įsiteisėja nuo jo paskelbimo dienos, jis gali būti skundžiamas kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją