„Stebint šių dienų tendencijas, švietimo sistemoje atsirandančios skaitmeninės naujovės tampa vis populiaresnės. Šiandien mokymasis vyksta visur, tačiau dažnai sunku sulaukti įgūdžių ir pasiekimų, įgytų pagal neformalų ugdymą, pripažinimo. Atvirų ženkliukų sistema padeda spręsti ne tik šią problemą, bet ir sukuria žaidimų savybes mokymosi procese, taip labiau įtraukdama ir motyvuodama besimokantįjį“, – sako STT Antikorupcinio švietimo skyriaus viršininkas Benas Aldakauskas.

Pasak jo, atvirų ženkliukų sistemos sukūrimas stiprins jaunimo vertybines nuostatas ir skatins tiesioginį įsitraukimą į antikorupcinės aplinkos kūrimo gebėjimų ugdymą. Tai – skaitmeninė inovacija, kuri padės spręsti patogių ir įtraukiančių neformaliojo švietimo priemonių trūkumą Lietuvoje bei įgalins pedagogus naudoti šią antikorupcinio švietimo priemonę neformaliam ugdymui, ypač 9-12 klasių moksleiviams.

Atviri ženkliukai – tai standartas, kuris veikia kaip skaitmeninis sertifikatas, kuriame yra meta-duomenys, patvirtinantys gavėjo pasiekimus ar kompetencijas, įgytas internete. Tokie ženkliukai jau yra naudojami tarptautinėse jaunimo ir mokymo programose, nevyriausybinių organizacijų programose, UNESCO mokyklose, bibliotekose.

Antikorupcinio švietimo sistemoje skaitmeninį ženkliuką gavęs moksleivis gali jį paviešinti socialiniuose tinkluose „Facebook“ ar „LinkedIn“ bei pridėti savo gyvenimo aprašyme (CV) ieškant darbo ar dalyvaujant organizacijų veikloje – taip papildydamas savo profilį deklaruojamų vertybių, kad yra sąžiningos ir skaidrios visuomenės narys, įrodymu.

Antikorupcinio švietimo sistemą www.skaidrumozenklelis.lt sudaro 4 lygiai. Kiekvienas jų pristato skirtingas antikorupcinio švietimo temas. Kiekvieną lygį sudaro teorinė dalis ir užduotis – 5-6 testo klausimai. Jeigu moksleivis teisingai atsakys į visus lygyje pateiktus klausimus, bus apdovanotas garbingu skaitmeniniu ženkleliu, įrodančiu, kad moksleivis moka atpažinti nesąžiningą poelgį (1 lygis), supranta skaidrumo ir sąžiningumo svarbą (2 lygis), yra už gyvenimą skaidrioje visuomenėje (3 lygis) ir renkasi sąžiningą bei skaidrų elgesį (4 lygis). Visų 4 ženklelių surinkimui užtenka 45 min. – lygiai tiek, kiek trunka viena pamoka.

Ši neformalaus jaunimo antikorupcinio švietimo sistema buvo finansuota Vidaus saugumo fondo 2014–2020 metų programos lėšomis.