STT pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl kyšininkavimo, įtarimai pareikšti Aplinkos apsaugos departamento Alytaus valdybos vyriausiajam specialistui.

Tai spaudos konferencijos metu patvirtino Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

„Aplinkos apsaugos departamento vyriausiasis specialistas, turėdamas pareigą kontroliuoti, kaip laikomasi įstatymų reikalavimų, savo naudai reikalavo duoti kyšį", - teigė D. Valkavičius.

Jis patikslino, jog kyšio reikalauta iš juridinio asmens, įmonės vadovo. Teisėsaugininkai konkrečios reikalauto kyšio sumos neatskleidžia, tik nurodoma, jog suma didesnė, nei 2,5 tūkst. eurų.

STT pranešime teigiama, jog sulaikytas asmuo - Aplinkos apsaugos departamento Alytaus valdybos Druskininkų aplinkos apsaugos inspekcijos vyriausiasis specialistas Ž.N. DELFI duomenimis, įtariamasis - Žydrūnas Navickas.

"Vakar STT pareigūnai sulaikė vyriausiąjį specialistą, kuris žadėjo išvengti baudos, kuri jo teigimu galėjo siekti nuo 9000 iki 18 000 eurų", - sakė Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Tomas Staniulis.

STT Kauno valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininkas Linas Burdulis patikslino, kad aplinkosaugininkas dalį kyšio paėmė, o jis reikalautas dėl grunto užteršimo.

STT Kauno valdybos atstovas patikslino, jog į aplinką buvo išmestos pavojaus nekeliančios statybinės medžiagos.

„Yra numatytos faktinės aplinkybės, jog kyšio reikalavo ir dalį jo priėmė“, – sakė D. Valkavičius.

Jis minėjo, kad tai nebuvo vienkartinis reikalavimas, o aplinkosaugininkas veikė pakankamai konspiratyviai – buvo keičiama susitikimo vieta, keitėsi ir reikalaujamo kyšio dydis.

STT demaskuotas aplinkos apsaugos departamento vyriausiasis specialistas sulaikytas dviem paroms, artimiausiu metu bus sprendžiamas klausimas dėl jo nušalinimo nuo pareigų, taip pat ir dėl kardomosios priemonės skyrimo.

Korupcija įtariamo žmona – teismo pirmininko pavaduotoja

Ž. Navickas interesų deklaracijoje nurodo priklausantis Socialdemokratų partijai, o 2015 metais su ja dalyvavo rinkimuose į Alytaus rajono tarybą.

Deklaracijoje taip pat nurodoma, jog Ž. Navicko žmona dirba teisėja: ji vos prieš mėnesį paskirta Marijampolės apylinkės teismo pirmininko pavaduotoja.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą, už sunkų nusikaltimą asmeniui gali būti skirta bauda iki 300 tūkst. eurų arba laisvės atėmimas iki septynerių metų.

Teisėsaugos atstovai nedetalizavo, ar įtarimai pareikšti galėtų būti ir kyšio davėjui. Jie taip pat nenurodo, kas pranešė apie galimą korupcinį nusikaltimą.

Nors prokurorai taip pat neteikia duomenų apie įtariamojo poziciją jam pareikštų įtarimų atžvilgiu, D. Valkavičiaus teigimu, manoma, jog ikiteisminis tyrimas ilgai netruks ir artimiausiu metu byla bus perduota teisminiam nagrinėjimui.