Ikiteisminis tyrimas pradėtas po to, kai opozicijos atstovams Švenčionių taryboje kilo įtarimų dėl ES bei savivaldybės lėšomis finansuojamo vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtros projekto.

Bemaž 4,7 mln. litų vertės darbai Švenčionyse ir Cirkliškio gyvenvietėje turėjo būti baigti šių metų gegužę. Bet paaiškėjo, kad projektą įgyvendinanti bendrovė „Kašgarija” nevykdo sutarties įsipareigojimų. Avansu gavusi 1,3 mln. litų bendrovė sugebėjo atlikti vos 10 proc. darbų. „Kašgarijos” atstovai po ilgos pertraukos objekte vėl pasirodė tik po to, kai STT lapkričio 4-ąją Švenčionių savivaldybėje ir projektą įgyvendinančiose bendrovėse atliko dokumentų poėmius.

Savivaldybės strateginio planavimo ir investicijų skyriaus specialistė Irena Pauliukevičienė pripažino, kad „Kašgarijos” galimybės įvykdyti projektą abejonių kėlė vos tik paaiškėjus konkurso rezultatams. „Jau iš karto buvo matyti, kad darbai strigs. Kitų bendrovių technika jau buvo parengta tiesti gatves, o „Kašgarija” savo darbų net nepradėjo. Iš 19 kilometrų tinklų, kurie jau turėjo būti patiesti pavasarį, jie sugebėjo patiesti vos du kilometrus”, – kalbėjo Švenčionių valdininkė.