Norint būti įregistruotu kandidatu į prezidentus vienas iš reikalavimų yra surinkti bent 20 tūkst. rinkėjų parašų. Tie, kas turi prieigą prie Elektroninės valdžios vartų, pasirašyti už savo remiamą kandidatą gali ir internetu.

Dienos pradžioje buvo tiek daug norinčiųjų tą padaryti, kad netgi strigo tinklapis. Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė tuomet teigė, kad dėl saugumo reikalavimų ribojamas tinklapyje vienu metu atlikti veiksmus galinčių žmonių skaičius, ir patikino, kad ieškoma būdų, kaip padidinti tinklapio galimybes.

Šimonytė surinko parašus

21.45 val. Ingrida Šimonytė jau buvo pasiekusi reikiamą 20 tūkstančių parašų skaičių ir tapo pirmąja kandidate. Šimonytė beveik 20 kartų lenkia kol kas mažiausiai parašų surinkusį Saulių Skvernelį, kuris turi vos 1028 parašus.

„Nepaprastai vertinu visų pasirašiusių piliečių paramą ir palaikymą – jie įkvepia ir įpareigoja. Dėkoju Jums, esate nuostabūs! Esu sujaudinta visų vienybės ir susitelkimo, tačiau kviečiu nesustoti – kiekvieno Jūsų parašas svarbus“, – pažymėjo I. Šimonytė.

I. Šimonytės štabo vadovas Paulius Lukauskas teigė, jog pirmieji 20 000 parašų yra gera pradžia.

„Dėkojame visiems pasirašiusiems elektroniniu būdu. Kaip byloja liaudies išmintis, gera pradžia – pusė darbo, todėl turime nesustoti. Vertiname kiekvieną pasirašiusįjį, dėkojame už palaikymą Ingridai ir visoms vertybėms dėl kurių dirbame, tačiau prašome ir toliau aktyviai remti kandidatę į Prezidentus, ypač turint omenyje, kad penktadienį startuoja savanorių komandos didžiuosiuose miestuose, kur fiziškai galės pasirašyti kiekvienas norintis. Kartu esame galinga jėga“, – sakė P. Lukauskas.

I. Šimonytės rinkiminis štabas taip pat teigė, kad žinia būtų nuskambėjusi ir anksčiau, jei sistema būtų veikusi sklandžiai.

Dėl stringančios sistemos socialiniame tinkle nuogastavo ir pati I. Šimonytė:

„Taikliai šiandien pastebėjo Andrius Užkalnis, sakydamas, kad visų valstybės IT sistemų vienintelė problema, atrodo, yra vartotojai. Visa kita yra puiku ir jų kūrėjams, ir užsakovams.

VRK sistema, kuri ne tik atrodo kaip keistumo viršūnė, nes kone gali pasirašyti už Brazausko-Lozoraičio dvikovą, tiek tame puslapyje neaktualios informacijos norinčiam pasirašyti, betgi elementariai neatlaiko srauto, jeigu bent kiek didesnis būrys mobilizuojasi.

Didelio aktyvumo, manau, buvo galima tikėtis, juk ne devyniasdešimtieji ant kiemo. Tai liūdina ir kelia klausimų, ar vėl ir rinkimų rezultatų teks laukti išvarvėjusiom akim ir laužyti galvas, ar viskas vyksta išties skaidriai?“

Antras antradienio vakare buvo Gitanas Nausėda, už kurį elektroniniu būdu pasirašė 9,2 tūkst. asmenų. Už Vytenį Povilą Andriukaitį pasirašė 3,4 tūkst., Arvydą Juozaitį - 3,1 tūkst., Mindaugą Puidoką - 3 tūkst., Petrą Auštrevičių – 2,9 tūkst.

Toliau rikiuojasi 2,8 tūkst. parašų sulaukęs Naglis Puteikis, 2,2 tūkst. šiuo metu turintis Valentinas Mazuronis. Kazimieras Juraitis ir Alfonsas Butė šiuo metu yra surinkę po 1,7 tūkst. parašų. Paskutinis lenktynėse - Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Pažiūrėti kaip sekasi kandidatams rinkti parašus, galima čia.

Tačiau antradienio vakarą portalą, kuriame galima pasirašyti už kandidatus, pasiekia ne visi norintys. Esama sutrikimų, o bandant patekti į puslapį rinkejopuslapis.lt, nukreipiama į VRK svetainę.

Vyksta lenktynės dėl parašų

Šios lenktynės nėra tokios nereikšmingos, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Viešųjų ryšių specialistas A. Katauskas teigė, kad kuo daugiau parašų surenka politikas, tuo aiškesnį signalą gauna visuomenė, kad jis turi didesnį palaikymą negu reikia.
Pasak jo, tik tiems kandidatams,kurie tikrai neturi jokių galimybių laimėti, tai tėra techninis darbas.

„Mes greičiausiai matysime varžytuves, kuris pirmas arba kuris daugiau parašų surinks, o vėliau iš to bus formuojama dar viena žinutė, kaip daroma, pavyzdžiui, per reitingų paskelbimą, kada koks nors kandidatas išsiveržia į viršų“, – sakė A. Katauskas.

Viešųjų ryšių specialistas atkreipė dėmesį, kad tai turi psichologinį efektą – ypač neapsisprendusiems rinkėjams.

„Žmonės yra linkę palaikyti tą, kuris laimi“, – sakė A. Katauskas.

Jis neabejoja, kad tie, kas pirmi surinks 20 tūkst. parašų, tai ištrimituos visais įmanomais komunikacijos kanalais.

„Matome pajungtus nuomonės formuotojus, kurie skatina. Nežinau, ar matėte, pavyzdžiui, Saugirdas Vaitulionis skatina pasirašyti. Visa ta mėsmalė jau prasidėjo. Taigi, brangieji, pirkime popkornų, veiksmas vyksta“, – sakė A. Katauskas.

Paminėtas S. Vaituliotis DELFI patikino, kad už vieną iš kandidatų, kaip ir daug kitų asmenų feisbuke, ragino pasirašyti dėl to, kad jį palaiko. Jis patikino, kad jam už tai nebuvo sumokėta.