Parlamento pirmininkė Loreta Graužinienė norėjo projektą dėl komisijos sudarymo pateikti ketvirtadienį, bet gavo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovo Algio Strelčiūno atsisakymą tapti šios komisijos nariu.

Pasak konservatoriaus, jis sutikimą atsiėmė, nes valdantieji iš komisijos eliminavo ligšiolinį jos vadovą Valentiną Stundį. „Prieš tai, kai mane siūlė, mes kalbėjome, kad į komisijos narius bus pasiūlytas ir V.Stundys, ir aš su tokia sąlyga sutikau. Kadangi jie nesilaiko įsipareigojimo, todėl aš ir atsisakiau“, - BNS sakė A.Strelčiūnas.

Konservatoriai siekė, kad V.Stundys liktų Etikos ir procedūrų komisijos pirmininku. Pasak konservatorių atstovo Jurgio Razmos, opozicija atsižvelgė į valdančiųjų norus dėl komisijos, o V.Stundžio blokavimą sakė tikriausiai esant kerštu.

„Matyt, tai tam tikras valdančiųjų kerštas už buvusią principingą komisijos ir jos pirmininko poziciją“, - BNS sakė J.Razma.

„Mes atsižvelgėme į jų (valdančiosios daugumos - BNS) pageidavimus, gal ne pilnu mastu, o jie bent jau į mūsų frakcijos neatsižvelgė. (...) Tai nedemokratiškas veiksmas iš valdančiųjų pusės“, - tvirtino konservatorius.

Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė BNS teigė neturinti ypatingų argumentų, kodėl į etikos sargus nebeteiktas V.Stundys. Anot jos, toks buvo kitų partnerių noras.

Seimo opozicija į naują komisiją pasiūlė „darbiečius“ Saulių Bucevičių ir Ričardą Sargūną, „tvarkietį“ Algimantą Dumbravą, socialdemokratus Edmundą Jonylą, Vytautą Saulį bei Orintą Leiputę. Valdantieji pateikė konservatorių Vidos Marijos Čigriejienės ir A.Strelčiūno, liberalo Armino Lydekos, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovo Leonardo Talmonto ir Mišrios Seimo narių grupės nario Valerijaus Simuliko kandidatūras.
Komisiją turi patvirtinti Seimas. Jos pirmininko postas, pagal Seimo statutą, priklauso opozicijos atstovui.

Seimas gruodį nusprendė keisti Etikos ir procedūrų komisijos sudarymo tvarką po opozicijos boikoto prieš politiniu pagrindu priimamus sprendimus.

Pagal naują tvarką, Seimo narių elgesį vertinanti komisija bus sudaroma iš 11 parlamentarų, laikantis Seimo frakcijų proporcinio atstovavimo principo. Seimo dauguma į komisiją siūlys penkis kandidatus iš mažumos, o mažumai priklausantys parlamentarai - šešis valdančiųjų atstovus.

Komisijos sudarymo tvarka pakeista, kai protestuodami prieš valdančiųjų balsais priimamus politizuotus sprendimus ją paliko dauguma opozicijos atstovų, tarp jų ir komisijos pirmininkas konservatorius V.Stundys, ir komisijos darbas sustojo. Ši komisija buvo sudaryta pagal paprastą frakcijų proporcinio atstovavimo principą, t. y. paskirsčius kvotas narius pasiūlė pačios frakcijos.