Pirmą kartą į Lietuvos žurnalistų klausimus atsako vienas svarbiausių tragedijos kaltininkų – generolas Vladimiras Uschopčikas.

Lietuvos teisėsaugai nepasiekiamas vienas iš kelių dešimčių kaltinamųjų sausio 13-osios byloje Vladimiras Uschopčikas vos už kelių šimtų kilometrų nuo Vilniaus.

Baltarusija atsisako išduoti generolą. V.Uschopčikas ir dabar mėgina teisinti sausio įvykius, bei neslepia apgailestavimo, jog tuomet nepavyko nuversti Lietuvos valdžios.

“Tie įvykiai kurie buvo, visų pirma, tada buvo Sovietų sąjunga, Lietuvos teritorijoje galiojo Sovietų sąjungos įstatymai ir tie veiksmai buvo pagal tuos įstatymus, ir jie dabar kaltina už perversmą, kokį perversmą, sąjungos byrėjimas ten prasidėjo, tai atsitiko tik dėl bevalio Sovietų sąjungos politinio vadovo”, - teigia Vladimiras Uschopčikas.

Būtent V.Uschopčiko vadovaujama motošaulių divizija 1991 metų sausio 13-ąją traiškė beginklius žmones prie televizijos bokšto. Paklaustas apie savo vaidmenį perversme, generolas neslepia susierzinimo.

“Jūs uždavinėjate tokius klausimus lyg atėjote iš prokuratūros. Galit išjungti kamerą... Mes padarėm viską normaliai”, - sakė generolas.

Prokurorai sako nenuleidžiantys rankų ir dėl V.Uschopčiko, ir dėl kitų kaltinamųjų, nors Rusija ir Baltarusija nekartą ignoravo pareigūnų prašymus.

Europarlamentaras Vytautas Landsbergis siūlo valdžiai parengti naują planą, kuris išjudintų iš mirties taško užstrigusį tyrimą.

“Nejau negalėtų susėsti parlamento, Užsienio reikalų ministerijos ir prokuratūros vadovai, kad per kelias dienas sutartų, prezidentui pritariant, dėl diplomatinių ir teisinių veiksmų plano?" – LNK sakė europarlamentaras V.Landsbergis.

“Galima susėsti šimtą kartų kurti planus, bet nuo to niekam nebus geriau, yra teisinio bendradarbiavimo sutartis, ir reikia Rusijai kaskart priminti, kad jos turi būti laikomasi, tai reikia daryti”, - teigė užsienio reikalų ministras Antanas Valionis.

Seimas paragino Rusiją bendradarbiauti beginklių laisvės gynėjų žudynių byloje. Iš beveik pusės šimto kaltinamųjų nuosprendžiai paskelbti tik šešiems, ilgiausiai kalėjęs Mykolas Burokevičius į laisvę paleistas kaip tik minint 15-ąsias Sausio įvykių metines.