Nuo paskelbimo įsiteisėjusiu nuosprendžiu laisvės atėmimo bausmė taip pat sugriežtinta Mantui Bieliauskui, – jis įkalintas 19 metų.

Anksčiau Karolis Bieliauskas buvo nuteistas 17 metų, o Mantas Bieliauskas – 16 metų laisvės atėmimo bausmėmis.

„Teisėjų kolegija, įvertinusi tai, kad Karolis Bieliauskas sukūrė organizuotą grupę, buvo jos lyderis, nusikaltimų iniciatorius, aktyviai dalyvavo darant nusikaltimus, taip pat įvertinusi nustatytą jo atsakomybę sunkinančią aplinkybę, atsakomybę lengvinančių aplinkybių nebuvimą, padarytų nusikalstamų veikų pobūdį, pavojingumo laipsnį, nusikalstamomis veikomis sukeltus itin skaudžius ir negrįžtamus padarinius, jo elgesį po nusikaltimų padarymo – jis tęsė įprastą gyvenimą, slėpė ir naikino įkalčius, jo siekį išvengti baudžiamosios atsakomybės, jo cinišką ir niekinamą požiūrį į visuomenei priimtas gyvenimo normas, žmogiškąsias vertybes, žmogaus gyvybę, nusprendė, kad už padarytus nusikaltimus K. Bieliauskui turi būti skiriama griežčiausia – laisvės atėmimo iki gyvos galvos – bausmė“, – pažymėjo teismas.

Tuo metu Mantui Bieliauskui teismas sugriežtino bausmę, nes ji, teismo teigimu, buvo paskirta per švelni: „Teisėjų kolegija, skirdama M. Bieliauskui bausmę, įvertino, kad jis neturėjo reikšmingos įtakos, ne tik nepriimdavo sprendimų, bet ir jo nuomonės kiti nuteistieji neklausdavo. Nors ši aplinkybė ir neturi įtakos nusikalstamoms veikoms kvalifikuoti, tačiau sprendžiant bausmės individualizavimo klausimą į tai atsižvelgtina. M. Bieliauskas yra vedęs, turi mažametį vaiką, dirbo, anksčiau neteistas. Teisėjų kolegijos vertinimu, šios aplinkybės leidžia daryti išvadą, kad jo pavojingumas nėra toks, kad jį reikėtų izoliuoti nuo visuomenės visam likusiam gyvenimui.“

Valstybinį kaltinimą palaikantys prokurorai ir nužudytosios tėvai, sesuo bei buvęs sužadėtinis prašė griežčiausią bausmę skirti visiems trims pusbroliams, tuo metu šie siekė švelnesnių.

Teismas taip pat iš nuteistųjų priteisė po 40 tūkst. eurų nužudytos merginos tėvams neturtinei žalai atlyginti bei skyrė turto konfiskavimą dėl nerastų pagrobtų daiktų, išieškant turto vertę atitinkančias pinigų sumas iš kaltinamųjų.

Be to, jie nužudytosios seseriai turės sumokėti po 20 tūkst. eurų, o buvusiam sužadėtiniui – 15 tūkst. eurų žalą.


Griežtesnė bausmė yra skirta ir dėl Latvijos piliečiui priklausančios transporto priemonės pagrobimo ir neteisėto šaunamojo ginklo panaudojimo kartu su pusbroliais nuteistam kėdainiškiui Tomui Zagurskui, - laisvėje paliktą vyrą teismas nutarė įkalinti 4 metams. Tuo metu marijampoliečiui Algimantui Stankevičiui, kuris pripažintas bendrininku plėšimo būdu užvaldant automobilį „Audi A7“ ir neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu, teismas skyrė 4 metų 2 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Anksčiau jiems buvo skirtos 2 metais mažesnės įkalinimo bausmės.

Baudžiamąją bylą teismas nagrinėja neviešuose posėdžiuose, nes taip siekiama apsaugoti nužudytosios ir jos šeimos asmeninį gyvenimą. Valstybinį kaltinimą šioje byloje palaikė du patyrę Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir tyrimo departamento prokurorai – Artūras Urbelis ir Gintas Ivanauskas.

I. Strazdauskaitė buvo pagrobta ir nužudyta dar 2017 m. kovą, kai važiavo keliu Kaunas-Vilnius – imitavę eismo įvykį pusbroliai jauną merginą įgrūdo į automobilio bagažinę, o vėliau brutaliai nužudė – aukai buvo suduota keliasdešimt smūgių kastuvu, ji buvo užkasta Kėdainių rajone, Daukšių aerodromo teritorijoje.Bet pagrobtu automobiliu „Audi A7“ nusikaltėliai nepasinaudojo – jis vėliau buvo rastas Jonavos rajone, netoli Žeimių miestelio esančiame miške.


Per apklausas Mantas ir Leonas Bieliauskai aiškino, kad viskam „dirigavo“ jų pusbrolis Karolis – esą būtent jis priėmė sprendimą merginą įgrūsti į bagažinę, o ne palikti pakelėje prie automobilio pagrobimo vietos. Kodėl, pusbroliai negalėjo paaiškinti – esą Karolis ir pats negalėjo paaiškinti savo netikėtai priimto sprendimo.

Kai buvo priimtas sprendimas nužudyti I. Strazdauskaitę, vyrai nutarė atsikratyti ir automobilio – įtarė, kad jų tikrai gali ieškoti policija ir merginos draugas. Atokioje miško vietoje „Audi A7“ palikę vyrai galbūt ir būtų grįžę jo pasiimti, bet jau kitą dieną žiniasklaidoje mirgėjo pranešimai apie dingusią I. Strazdauskaitę.

Šį automobilį, įtariama, vyrai ketino parduoti – būtent Karolis, Kėdainiuose demonstravęs prabangų gyvenimo būdą, užsiėmė automobilių perpardavimu.

I. Strazdauskaitė buvo nužudyta aerodromo teritorijoje tą pačią naktį – merginos egzekucijoje dalyvavo visi trys įtariamieji. Pusbroliai buvo įsitikinę, kad mergina nebus surasta, tačiau vėliau, kai buvo sulaikyti ir suimti, patys kriminalistams parodė aukos kapavietę.