Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį jau antrą kartą atvertė baudžiamąją bylą, kurioje trijų teisėjų kolegija nagrinėja ne tik prokurorų bei nukentėjusiųjų, bet ir nuteistųjų ir jų gynėjų apeliacinius skundus dėl balandį paskelbto Kauno apygardos teismo nuosprendžio.

Dar neįsiteisėjusiu nuosprendžiu tik Leonas Bieliauskas buvo pripažintas kaltu dėl tyčinio nužudymo itin žiauriai, dviejų plėšimų, turto sunaikinimo bei neteisėto laisvės atėmimo ir nuteistas griežčiausia laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausme – teismas yra konstatavęs, kad būtent jis su nužudytąja elgėsi žiauriausiai. Tuo metu L. Bieliausko pusbrolis Karolis Bieliauskas nuteistas 17 metų, o Mantas Bieliauskas – 16 metų laisvės atėmimo bausmėmis.

Valstybinį kaltinimą palaikantys prokurorai ir nužudytosios tėvai, sesuo bei buvęs sužadėtinis prašo griežčiausią bausmę skirti visiems trims pusbroliams, tuo metu šie siekia, kad būtų nuteisti švelnesnėmis bausmėmis.

Tuo metu dėl Latvijos piliečiui priklausančios transporto priemonės pagrobimo ir neteisėto šaunamojo ginklo panaudojimo kartu su pusbroliais nuteistiems marijampoliečiui Algimantui Stankevičiui ir kėdainiškiui Tomui Zagurskui skirtos atitinkamai dvejų metų ir dviejų mėnesių bei dvejų metų laisvės atėmimo bausmės už dalyvavimą plėšime, neteisėtą šaunamojo ginklo turėjimą ir jo panaudojimą. Prokurorai mano, kad nuteistieji yra nubausti per švelniomis bausmėmis, todėl T. Zagurskui prašoma skirti ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, o A. Stankevičių įkalinti keturiems metams ir dvejiems mėnesiams.

Ketvirtadienio posėdyje teismas turėjo išgirsti prokurorų ir nuteistųjų gynėjų baigiamąsias kalbas, tačiau iš anksto suplanuotas posėdis neįvyko – teisėjų kolegija paskelbė, kad L. Bieliausko advokatė netikėtai susirgo. Baigiamąsias kalbas teismas ketina klausytis rugsėjo ir spalio mėnesį vykstančiuose posėdžiuose. Spalį taip pat planuojama išgirsti nuteistųjų paskutinius žodžius – nuteistieji turės galimybę atsiprašyti nukentėjusiųjų, nes iki šiol to nepadarė, nors švelnesnėmis bausmėmis už L. Bieliauską nuteisti pusbroliai dar bylą nagrinėjant pirmosios instancijos teisme lyg ir bandė ištarti atsiprašymo žodžius.

Nors jau ketvirtadienio rytą buvo žinoma, kad teismo posėdis neįvyks, nuteistieji pusbroliai vis tiek buvo atvežti į teismą iš įkalinimo įstaigų. Juos saugojo ginkluoti konvojaus pareigūnai – iki gyvos įkalintas L. Bieliauskas buvo uždarytas į teismo salėje esantį narvą, o švelnesnėmis bausmėmis nuteisti pusbroliai sėdėjo vienas šalia kito ir prieš posėdį nuolat kažką aptarinėjo. Tuo metu L. Bieliauskas nerodė jokių emocijų, tik šaltomis akimis stebėjo, kas vyksta teismo salėje.

Baudžiamąją bylą teismas nagrinėja neviešuose posėdžiuose, nes taip siekiama apsaugoti nužudytosios ir jos šeimos asmeninį gyvenimą. Valstybinį kaltinimą šioje byloje palaiko du patyrę Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir tyrimo departamento prokurorai – Artūras Urbelis ir Gintas Ivanauskas.

I. Strazdauskaitė buvo pagrobta ir nužudyta dar 2017 m. kovą, kai važiavo keliu Kaunas-Vilnius – imitavę eismo įvykį pusbroliai jauną merginą įgrūdo į automobilio bagažinę, o vėliau brutaliai nužudė – aukai buvo suduota keliasdešimt smūgių kastuvu, ji buvo užkasta Kėdainių rajone, Daukšių aerodromo teritorijoje.Bet pagrobtu automobiliu „Audi A7“ nusikaltėliai nepasinaudojo – jis vėliau buvo rastas Jonavos rajone, netoli Žeimių miestelio esančiame miške.

Per apklausas Mantas ir Leonas Bieliauskai aiškino, kad viskam „dirigavo“ jų pusbrolis Karolis – esą būtent jis priėmė sprendimą merginą įgrūsti į bagažinę, o ne palikti pakelėje prie automobilio pagrobimo vietos. Kodėl, pusbroliai negalėjo paaiškinti – esą Karolis ir pats negalėjo paaiškinti savo netikėtai priimto sprendimo.

Kai buvo priimtas sprendimas nužudyti I. Strazdauskaitę, vyrai nutarė atsikratyti ir automobilio – įtarė, kad jų tikrai gali ieškoti policija ir merginos draugas. Atokioje miško vietoje „Audi A7“ palikę vyrai galbūt ir būtų grįžę jo pasiimti, bet jau kitą dieną žiniasklaidoje mirgėjo pranešimai apie dingusią I. Strazdauskaitę.

Šį automobilį, įtariama, vyrai ketino parduoti – būtent Karolis, Kėdainiuose demonstravęs prabangų gyvenimo būdą, užsiėmė automobilių perpardavimu.

I. Strazdauskaitė buvo nužudyta aerodromo teritorijoje tą pačią naktį – merginos egzekucijoje dalyvavo visi trys įtariamieji. Pusbroliai buvo įsitikinę, kad mergina nebus surasta, tačiau vėliau, kai buvo sulaikyti ir suimti, patys įtariamieji kriminalistams parodė aukos kapavietę.